Reklama
Reklama

Obłędnie czekoladowe, z orzechową nutą. Ciasto inspirowane znanym batonikiem podbije kubki smakowe

Kinder Bueno to ciasto inspirowane popularnym batonikiem. Jego przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale zapewniamy cię - efekt będzie tego wart. Zapomnij o sklepowej wersji, ta jest o wiele lepsza.

To ciasto spodoba się każdemu, kto lubi smak batonika Kinder Bueno - niesamowicie czekoladowe, z orzechową nutą, po prostu rozpływa się w ustach. Gdy raz zrobiłam na imprezę, moi goście już zawsze chcą taki deser. To prawdziwy pewniak na wyjątkowe okazje. Nie dość, że smakuje obłędnie, to także świetnie się prezentuje.

Kinder Bueno - lista składników

Ciasto: 

Reklama
  • 200 g miękkiego masła, 
  • 200 g brązowego cukru, 
  • 150 ml maślanki, 
  • 150 g mąki pszennej, 
  • 50 g kakao w proszku, 
  • 2 jajka w rozmiarze L lub XL, 
  • 1 żółtko, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1 szczypta soli. 

Krem: 

  • 300 g cukru pudru, 
  • 200 g miękkiego masła, 
  • 150 g mlecznej czekolady, 
  • 100 g prażonych orzechów laskowych, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • 1 szczypta soli. 

Warstwa śmietankowa: 

  • 150 g śmietanki kremówki 36%, 
  • 2 łyżki cukru pudru. 

Polewa: 

  • 200 g czekolady mlecznej, 
  • 50 ml śmietanki 36%, 
  • 3 batoniki Kinder Bueno, 
  • kawałki czekolady do posypania. 

Kinder Bueno - przepis

Przygotuj ciasto. 

W dużej misce utrzyj masło z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodawaj po jednym jajku i żółtko, dobrze ubijając po każdym z nich. 

Dodaj maślankę i wanilię. Mieszaj przez kolejne 4 minuty. 

Delikatnie wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Mieszaj do uzyskania jednolitego ciasta. 

Formę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej masę i wstaw do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza. Piecz przez 20-30 minut, do czystego patyczka.  

Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie przekrój na dwa blaty. 

Przygotuj krem. 

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Wymieszaj aż nabierze gładkiej konsystencji. 

Utrzyj masło z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy. 

Energicznie wmieszaj roztopioną czekoladę, wanilię i sól, aż powstanie jednolita masa czekoladowa. 

Dodaj posiekane orzechy laskowe i delikatnie je wmieszaj. Odstaw. 

Przygotuj warstwę śmietankową. 

Śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru. 

Przygotuj polewę. 

Śmietankę podgrzej do temperatury 50 st. Celsjusza. Dodaj pokruszoną czekoladę i odstaw całość na minutę. 

Wymieszaj polewę do uzyskania gładkiej konsystencji. 

Batoniki Kinder Bueno podziel na kawałki zgodnie ze strukturą. 

Złóż ciasto. 

Jeden blat ciasta umieść z powrotem w formie do pieczenia wyłożonej folią lub papierem pergaminowym. Rozsmaruj równomiernie krem czekoladowy. 

Na kremie połóż drugi blat ciasta i rozsmaruj cienką warstwę masy śmietankowej. 

Na wierzchu, w równych odstępach, poukładaj kawałki batoników i delikatnie wciśnij je w śmietanę. Całość polej polewą czekoladową i posyp kawałkami czekolady. 

Kinder Bueno wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, aż wszystkie warstwy zastygną. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Banalnie prosty deser z ciasta francuskiego. Delicja Hrabiny zrobi furorę

Polędwiczki nigdy nie były lepsze. Taki sos wydobywa ich smak

Zrób tę zapiekankę na obiad w weekend, każdy poprosi o dokładkę. To będzie celebracja we włoskim stylu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery