Obłędnie czekoladowe, z orzechową nutą. Ciasto inspirowane znanym batonikiem podbije kubki smakowe
Kinder Bueno to ciasto inspirowane popularnym batonikiem. Jego przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale zapewniamy cię - efekt będzie tego wart. Zapomnij o sklepowej wersji, ta jest o wiele lepsza.
To ciasto spodoba się każdemu, kto lubi smak batonika Kinder Bueno - niesamowicie czekoladowe, z orzechową nutą, po prostu rozpływa się w ustach. Gdy raz zrobiłam na imprezę, moi goście już zawsze chcą taki deser. To prawdziwy pewniak na wyjątkowe okazje. Nie dość, że smakuje obłędnie, to także świetnie się prezentuje.
Ciasto:
- 200 g miękkiego masła,
- 200 g brązowego cukru,
- 150 ml maślanki,
- 150 g mąki pszennej,
- 50 g kakao w proszku,
- 2 jajka w rozmiarze L lub XL,
- 1 żółtko,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szczypta soli.
Krem:
- 300 g cukru pudru,
- 200 g miękkiego masła,
- 150 g mlecznej czekolady,
- 100 g prażonych orzechów laskowych,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 szczypta soli.
Warstwa śmietankowa:
- 150 g śmietanki kremówki 36%,
- 2 łyżki cukru pudru.
Polewa:
- 200 g czekolady mlecznej,
- 50 ml śmietanki 36%,
- 3 batoniki Kinder Bueno,
- kawałki czekolady do posypania.
Przygotuj ciasto.
W dużej misce utrzyj masło z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodawaj po jednym jajku i żółtko, dobrze ubijając po każdym z nich.
Dodaj maślankę i wanilię. Mieszaj przez kolejne 4 minuty.
Delikatnie wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Mieszaj do uzyskania jednolitego ciasta.
Formę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej masę i wstaw do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza. Piecz przez 20-30 minut, do czystego patyczka.
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie przekrój na dwa blaty.
Przygotuj krem.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Wymieszaj aż nabierze gładkiej konsystencji.
Utrzyj masło z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy.
Energicznie wmieszaj roztopioną czekoladę, wanilię i sól, aż powstanie jednolita masa czekoladowa.
Dodaj posiekane orzechy laskowe i delikatnie je wmieszaj. Odstaw.
Przygotuj warstwę śmietankową.
Śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
Przygotuj polewę.
Śmietankę podgrzej do temperatury 50 st. Celsjusza. Dodaj pokruszoną czekoladę i odstaw całość na minutę.
Wymieszaj polewę do uzyskania gładkiej konsystencji.
Batoniki Kinder Bueno podziel na kawałki zgodnie ze strukturą.
Złóż ciasto.
Jeden blat ciasta umieść z powrotem w formie do pieczenia wyłożonej folią lub papierem pergaminowym. Rozsmaruj równomiernie krem czekoladowy.
Na kremie połóż drugi blat ciasta i rozsmaruj cienką warstwę masy śmietankowej.
Na wierzchu, w równych odstępach, poukładaj kawałki batoników i delikatnie wciśnij je w śmietanę. Całość polej polewą czekoladową i posyp kawałkami czekolady.
Kinder Bueno wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, aż wszystkie warstwy zastygną.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Banalnie prosty deser z ciasta francuskiego. Delicja Hrabiny zrobi furorę
Polędwiczki nigdy nie były lepsze. Taki sos wydobywa ich smak