Obłędnie pyszna surówka z jabłkiem i marchewką. Do niedzielnego obiadu w sam raz
Oto idealna, lekka, świeża surówka do obiadu zachwycająca smakiem i kolorem. Jest łatwa w przygotowaniu, zdrowa i świetnie podkręca smak potraw. Śmiało można ją jeść także jako samodzielną przekąskę.
Nie wyobrażam sobie niedzielnego obiadu bez dodatku zdrowej, pysznej surówki - a ten przepis należy zdecydowanie do moich ulubionych. To prawdziwa witaminowa bomba, a do tego idealnie podkreśla smak różnych dań obiadowych.
- ½ główki białej kapusty,
- 2 średnie marchewki,
- 1 jabłko (najlepiej lekko kwaśne),
- 1 mała cebula (może być dymka),
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka cukru,
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku.
Kapustę drobno poszatkuj, posól i lekko ugnieć dłonią, aby zmiękła. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jabłko obierz, również zetrzyj i od razu skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Cebulę drobno posiekaj lub, jeśli wolisz delikatniejszy smak, użyj szczypiorku.
W małej miseczce wymieszaj olej, cukier, odrobinę soli i pieprzu.
Do dużej miski wrzuć kapustę, marchew, jabłko i cebulę. Polej przygotowanym sosem i wszystko dokładnie wymieszaj. Surówkę odstaw na około 20 minut, żeby smaki się przegryzły.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ta zupa to przysmak wschodniego Podkarpacia. Treściwa, pożywna, lepsza od barszczu ukraińskiego
Tak delikatnego sernika jeszcze nie jadłeś. Zrobisz go na mascarpone
Brownie, orzechy i karmel w jednym. Goście będą sięgać po kolejny kawałek