Reklama
Reklama

Obłędnie pyszna surówka z jabłkiem i marchewką. Do niedzielnego obiadu w sam raz

Oto idealna, lekka, świeża surówka do obiadu zachwycająca smakiem i kolorem. Jest łatwa w przygotowaniu, zdrowa i świetnie podkręca smak potraw. Śmiało można ją jeść także jako samodzielną przekąskę.

Nie wyobrażam sobie niedzielnego obiadu bez dodatku zdrowej, pysznej surówki - a ten przepis należy zdecydowanie do moich ulubionych. To prawdziwa witaminowa bomba, a do tego idealnie podkreśla smak różnych dań obiadowych.

Surówka do niedzielnego obiadu - lista składników

  • ½ główki białej kapusty, 
  • 2 średnie marchewki, 
  • 1 jabłko (najlepiej lekko kwaśne), 
  • 1 mała cebula (może być dymka), 
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,  
  • 1 łyżka soku z cytryny, 
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku. 

Surówka do niedzielnego obiadu - przepis

Kapustę drobno poszatkuj, posól i lekko ugnieć dłonią, aby zmiękła. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jabłko obierz, również zetrzyj i od razu skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Cebulę drobno posiekaj lub, jeśli wolisz delikatniejszy smak, użyj szczypiorku. 

W małej miseczce wymieszaj olej, cukier, odrobinę soli i pieprzu. 

Reklama

Do dużej miski wrzuć kapustę, marchew, jabłko i cebulę. Polej przygotowanym sosem i wszystko dokładnie wymieszaj. Surówkę odstaw na około 20 minut, żeby smaki się przegryzły.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ta zupa to przysmak wschodniego Podkarpacia. Treściwa, pożywna, lepsza od barszczu ukraińskiego

Tak delikatnego sernika jeszcze nie jadłeś. Zrobisz go na mascarpone

Brownie, orzechy i karmel w jednym. Goście będą sięgać po kolejny kawałek

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: surówki