Obłędny deser, często podają go na weselach na Śląsku. Mam oryginalny przepis
Ten nietypowy deser często jest podawany na weselach na Śląsku i tam też miałam okazję go spróbować. Kiedy na niego spojrzałam, początkowo myślałam, że to zwykły budyń. Moje wątpliwości zostały rozwiane, gdy tylko go spróbowałam. Jest obłędny, delikatny i kremowy. Na ten przysmak dostałam oryginalny przepis i przygotowuję go zawsze na specjalne na okazje.
Śląskim deserem, który podawany jest na specjalne okazje, jest szpajza. Przysmak przygotowywany jest na bazie surowych jajek kurzych. Ma on postać gęstej, puszystej pianki i zwykle jest o smaku cytrynowym lub czekoladowym. Mimo tego charakterystyczna konsystencja szpajzy jest stała i zwarta, co zawdzięczane jest dodatkowi żelatyny.
Szpajza znana jest na Śląsku już od końca XIX wieku. Można znaleźć ją również pod nazwami takimi jak m.in. ajerszpajza, Szpajze, Szpajzy. Deser ten tradycyjnie na Górnym Śląsku podawano na osłodę w trakcie ważnych uroczystości rodzinnych. Był zajadany na weselach, jubileuszach, komuniach czy w czasie świąt.
Szpajzę cytrynową pierwszy raz spróbowałam na weselu koleżanki ze Śląska. Deser podawany był w pucharkach, ozdobiony rodzynkami i z początku przypominał mi budyń. Wątpliwości zostały rozwiane po pierwszym kęsie. Przysmak był tak wybitny, że po spróbowaniu od razu poprosiłam o przepis. Szpajza wychodzi puszysta, delikatna i rozpływająca się w ustach. Prawdziwy ideał, gdy potrzebujemy czegoś zarazem prostego, a wyjątkowego.
Składniki:
- 4 duże jajka,
- cytryna,
- 1,5 łyżki żelatyny,
- 2 garście rodzynek,
- 1/2 szklanki cukru.
Sposób wykonania:
Wyciśnij sok z jednej cytryny. W rondelku umieść żelatynę, dolej do niej cytrusowy sok, wymieszaj i odstaw do napęcznienia. Rodzynki zalej ciepłą wodą i również odstaw. Jajka sparz dokładnie wrzątkiem. Po tym oddziel białka od żółtek, białka jaj umieść w dużej misce. Do nich dosyp cukier i całość zacznij ubijać na gęstą, sztywną pianę.
Gdy masa wyraźnie zgęstnieje, cały czas miksując, dodaj do niej wcześniej oddzielone żółtka. Ubijaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Żelatynę z sokiem podgrzej, aby stała się płynna, delikatnie ją przestudź, a następnie stopniowo wlewaj do miksowanej masy jajecznej.
Puszystą mieszankę jaj i żelatyny przełóż do pucharków, a ich górę obsyp namoczonymi rodzynkami. Pucharki wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny. Po tym czasie szpajza cytrynowa jest gotowa do jedzenia. Dodatkowo możesz ją udekorować bitą śmietaną.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa
Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia