Reklama
Reklama

Obłędny Falowiec. To kuzyn popularnego ciasta z PRL-u

Falowiec to wariant bardzo popularnego niegdyś ciasta Fale Dunaju. Ten wypiek zaskakiwał formą - wygląda na bardzo trudny do wykonania, podczas gdy sekret efektownych fal tkwi w obecności owoców. Falowiec jest nie tylko atrakcyjny wizualnie. Stanowi spełnienie marzeń miłośników brownie i serników.

Nie wszyscy wiedzą, że jednym z najpopularniejszych deserów w PRL-u było ciasto Fale Dunaju. Jego spód przyrządzało się z dwóch rodzajów ciasta ucieranego - waniliowego i czekoladowego. Następnie znajdowała się warstwa owoców - najczęściej wiśni. Całość wieńczyła jeszcze delikatna masa budyniowa oraz lekka polewa czekoladowa. Falowiec to wariacja na temat tego klasycznego deseru. 

Co to jest ciasto Falowiec?

Ciasto Falowiec można spokojnie nazwać retro deserem. Nawiązuje wyglądem i smakiem do szlagieru PRL-u, ale przygotowuje się je nieco inaczej. To trochę sernik, trochę brownie, połączone soczystymi owocami - miłośnicy obu wypieków będą zachwyceni. Na pofalowany kształt ciasta największy wpływ mają wiśnie, które dodaje się pomiędzy warstwy i które nadają deserowi objętości oraz smaku.  

Falowiec - przepis

Przepis na Falowiec jest nieco pracochłonny, ale dla waloru wizualnego i smakowego, zdecydowanie warto go przygotować. Musisz po prostu zrobić warstwę serową, brownie i dodać wiśnie. Sprawdzona receptura poprowadzi cię krok po kroku.

Składniki:

Składniki na brownie: 

  • 400 g gorzkiej czekolady (co najmniej 70% kakao) 
  • 200 g masła 
  • 150 g drobnego cukru 
  • 5 jajek 
  • 250 g mąki tortowej 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Składniki na sernik: 

  • 5 jajek 
  • 150 g drobnego cukru 
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 500 g mascarpone 
  • 500 g mielonego twarogu 

Dodatkowo: 

  • 400 g świeżych, wydrylowanych wiśni 

Sposób wykonania:

Połam czekoladę i roztop w rondelku razem z pokrojonym w kostkę masłem, cały czas mieszając powstającą masę. Zdejmij z palnika i odstaw do przestudzenia.  

Krótko utrzyj całe jajka z cukrem (tak, by nie napowietrzyć ich zbyt mocno). Wymieszaj z przestudzoną masą czekoladową. Przesiej do niej mąkę, proszek do pieczenia i jeszcze raz wymieszaj - do połączenia składników. 

W osobnym naczyniu utrzyj jajka z cukrem na masę serową. Dodaj do nich mąkę ziemniaczaną, a następnie serek mascarpone i zmielony twaróg (użyj twarogu dobrej jakości, o prostym składzie). Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę. 

Wylej około 1/3 ciasta czekoladowego na dno formy. Ostrożnie, równomiernie, po łyżce, przelej na nie połowę masy serowej. Na tej warstwie rozsyp mniejszą część wiśni. Przełóż na nie - także po łyżce, drugą z trzech części ciasta czekoladowego. W taki sam sposób wyłóż resztę masy serowej i ostatnią warstwę ciasta czekoladowego. W ciasto czekoladowe powciskaj resztę wiśni. 

Wstaw Falowiec do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 60-70 minut. Pozostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do całkowitego wystudzenia. 

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Zacznij niedzielę sycącym śniadaniem na słodko. Idealne danie na jesienne dni

Bez grama nabiału. Ser, który mogą jeść weganie i osoby z nietolerancją laktozy

W tym roku zrobiłam dżem winogronowy z pestkami. Z goframi i naleśnikami smakuje wybornie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | ciasta | owoce