Obłędny Falowiec. To kuzyn popularnego ciasta z PRL-u
Falowiec to wariant bardzo popularnego niegdyś ciasta Fale Dunaju. Ten wypiek zaskakiwał formą - wygląda na bardzo trudny do wykonania, podczas gdy sekret efektownych fal tkwi w obecności owoców. Falowiec jest nie tylko atrakcyjny wizualnie. Stanowi spełnienie marzeń miłośników brownie i serników.
Nie wszyscy wiedzą, że jednym z najpopularniejszych deserów w PRL-u było ciasto Fale Dunaju. Jego spód przyrządzało się z dwóch rodzajów ciasta ucieranego - waniliowego i czekoladowego. Następnie znajdowała się warstwa owoców - najczęściej wiśni. Całość wieńczyła jeszcze delikatna masa budyniowa oraz lekka polewa czekoladowa. Falowiec to wariacja na temat tego klasycznego deseru.
Ciasto Falowiec można spokojnie nazwać retro deserem. Nawiązuje wyglądem i smakiem do szlagieru PRL-u, ale przygotowuje się je nieco inaczej. To trochę sernik, trochę brownie, połączone soczystymi owocami - miłośnicy obu wypieków będą zachwyceni. Na pofalowany kształt ciasta największy wpływ mają wiśnie, które dodaje się pomiędzy warstwy i które nadają deserowi objętości oraz smaku.
Przepis na Falowiec jest nieco pracochłonny, ale dla waloru wizualnego i smakowego, zdecydowanie warto go przygotować. Musisz po prostu zrobić warstwę serową, brownie i dodać wiśnie. Sprawdzona receptura poprowadzi cię krok po kroku.
Składniki:
Składniki na brownie:
- 400 g gorzkiej czekolady (co najmniej 70% kakao)
- 200 g masła
- 150 g drobnego cukru
- 5 jajek
- 250 g mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na sernik:
- 5 jajek
- 150 g drobnego cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 500 g mascarpone
- 500 g mielonego twarogu
Dodatkowo:
- 400 g świeżych, wydrylowanych wiśni
Sposób wykonania:
Połam czekoladę i roztop w rondelku razem z pokrojonym w kostkę masłem, cały czas mieszając powstającą masę. Zdejmij z palnika i odstaw do przestudzenia.
Krótko utrzyj całe jajka z cukrem (tak, by nie napowietrzyć ich zbyt mocno). Wymieszaj z przestudzoną masą czekoladową. Przesiej do niej mąkę, proszek do pieczenia i jeszcze raz wymieszaj - do połączenia składników.
W osobnym naczyniu utrzyj jajka z cukrem na masę serową. Dodaj do nich mąkę ziemniaczaną, a następnie serek mascarpone i zmielony twaróg (użyj twarogu dobrej jakości, o prostym składzie). Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę.
Wylej około 1/3 ciasta czekoladowego na dno formy. Ostrożnie, równomiernie, po łyżce, przelej na nie połowę masy serowej. Na tej warstwie rozsyp mniejszą część wiśni. Przełóż na nie - także po łyżce, drugą z trzech części ciasta czekoladowego. W taki sam sposób wyłóż resztę masy serowej i ostatnią warstwę ciasta czekoladowego. W ciasto czekoladowe powciskaj resztę wiśni.
Wstaw Falowiec do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 60-70 minut. Pozostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do całkowitego wystudzenia.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut