Reklama
Reklama

Obłędny farsz zachwyca od pierwszego kęsa. Najlepsze gołąbki wigilijne, moja rodzina je uwielbia

Wegetariańskie gołąbki wigilijne to wyjątkowe danie, które potrafi oczarować właściwie od pierwszego kęsa. Są proste w przygotowaniu, chociaż wymagające nieco cierpliwości. Podawaj je samodzielnie lub z grzybowym sosem - wtedy będą jeszcze lepsze.

Wigilijna kolacja to moment, gdy stół zastawiony jest potrawami jedzonymi raz do roku. W mojej rodzinie jedna z takich pozycji obowiązkowych to gołąbki wigilijne - wegetariańska wersja cenionej potrawy. Wypełnione kaszą gryczaną i suszonymi grzybami, mocno aromatyczne, wprost rozpływające się w ustach. 

Chociaż ich przygotowanie wymaga odrobiny cierpliwości, to zapewniam, że warto. 

Gołąbki wigilijne - lista składników

  • 1 główka białej kapusty, 
  • 400 g kaszy gryczanej (niepalonej), 
  • 100 g suszonych grzybów leśnych, 
  • 250 g pieczarek, 
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 
  • 2 łyżeczki majeranku, 
  • sól, pieprz (do smaku), 
  • masło klarowane (do smażenia),
  • 500 ml bulionu warzywnego.  

Gołąbki wigilijne - przepis

Namocz w wodzie suszone grzyby. Odcedź (nie wylewaj wody, w której się moczyły – wykorzystaj ją np. do przygotowania zupy grzybowej) i dość drobno je pokrój. 

Reklama

Ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z opisem na opakowaniu. 

Usuń z kapusty głąb i zniszczone liście. Podgrzej w dużym garnku wodę, ale nie doprowadzaj jej do wrzenia. Wyłącz palnik i włóż do garnka kapustę. Wyjmij po 3-4 minutach. Oddziel od główki wierzchnie, zblanszowane liście. Ponownie podgrzej wodę i zblanszuj kolejne z wierzchnich liści kapusty. Ze zblanszowanych liści wytnij najtwardsze części. 

Opłucz i pokrój drobno pieczarki. Posiekaj obraną cebulę i ząbki czosnku. Zeszklij cebulę na maśle klarowanym. Dodaj na patelnię czosnek, a po chwili pieczarki i grzyby. Wysmaż, co pewien czas mieszając. 

Dołóż na patelnię dobrze odcedzoną kaszę. Smaż jeszcze przez chwilę. Dopraw majerankiem, natką pietruszki, solą i pieprzem. 

Nakładaj porcje farszu na największe liście kapusty. Owijaj farsz liśćmi, formując gołąbki. 

Wyłóż naczynie żaroodporne pozostałymi liśćmi. Ciasno ułóż w naczyniu gołąbki. Zalej gorącym bulionem. Wierzch gołąbków także przykryj liśćmi kapusty. 

Wstaw naczynie z gołąbkami do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około godzinę. 

Gołąbki wigilijne możesz podać same lub z sosem grzybowym. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Prosty placek cynamonowy na piątek. Zrób na podwieczorek do kawy

Wyjątkowa sałatka na Boże Narodzenie. W tym roku zrobisz zamiast jarzynowej

Najlepsza marynata do wieprzowiny i wołowiny. Mięso jest kruche i bardzo soczyste

INTERIA.PL