Obłędny farsz zachwyca od pierwszego kęsa. Najlepsze gołąbki wigilijne, moja rodzina je uwielbia
Wegetariańskie gołąbki wigilijne to wyjątkowe danie, które potrafi oczarować właściwie od pierwszego kęsa. Są proste w przygotowaniu, chociaż wymagające nieco cierpliwości. Podawaj je samodzielnie lub z grzybowym sosem - wtedy będą jeszcze lepsze.
Wigilijna kolacja to moment, gdy stół zastawiony jest potrawami jedzonymi raz do roku. W mojej rodzinie jedna z takich pozycji obowiązkowych to gołąbki wigilijne - wegetariańska wersja cenionej potrawy. Wypełnione kaszą gryczaną i suszonymi grzybami, mocno aromatyczne, wprost rozpływające się w ustach.
Chociaż ich przygotowanie wymaga odrobiny cierpliwości, to zapewniam, że warto.
- 1 główka białej kapusty,
- 400 g kaszy gryczanej (niepalonej),
- 100 g suszonych grzybów leśnych,
- 250 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżeczki majeranku,
- sól, pieprz (do smaku),
- masło klarowane (do smażenia),
- 500 ml bulionu warzywnego.
Namocz w wodzie suszone grzyby. Odcedź (nie wylewaj wody, w której się moczyły – wykorzystaj ją np. do przygotowania zupy grzybowej) i dość drobno je pokrój.
Ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z opisem na opakowaniu.
Usuń z kapusty głąb i zniszczone liście. Podgrzej w dużym garnku wodę, ale nie doprowadzaj jej do wrzenia. Wyłącz palnik i włóż do garnka kapustę. Wyjmij po 3-4 minutach. Oddziel od główki wierzchnie, zblanszowane liście. Ponownie podgrzej wodę i zblanszuj kolejne z wierzchnich liści kapusty. Ze zblanszowanych liści wytnij najtwardsze części.
Opłucz i pokrój drobno pieczarki. Posiekaj obraną cebulę i ząbki czosnku. Zeszklij cebulę na maśle klarowanym. Dodaj na patelnię czosnek, a po chwili pieczarki i grzyby. Wysmaż, co pewien czas mieszając.
Dołóż na patelnię dobrze odcedzoną kaszę. Smaż jeszcze przez chwilę. Dopraw majerankiem, natką pietruszki, solą i pieprzem.
Nakładaj porcje farszu na największe liście kapusty. Owijaj farsz liśćmi, formując gołąbki.
Wyłóż naczynie żaroodporne pozostałymi liśćmi. Ciasno ułóż w naczyniu gołąbki. Zalej gorącym bulionem. Wierzch gołąbków także przykryj liśćmi kapusty.
Wstaw naczynie z gołąbkami do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około godzinę.
Gołąbki wigilijne możesz podać same lub z sosem grzybowym.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Prosty placek cynamonowy na piątek. Zrób na podwieczorek do kawy
Wyjątkowa sałatka na Boże Narodzenie. W tym roku zrobisz zamiast jarzynowej
Najlepsza marynata do wieprzowiny i wołowiny. Mięso jest kruche i bardzo soczyste