Reklama
Reklama

Obłędnie pyszne gołąbki, kasza i pieczarki robią tu robotę. Mój ulubiony przepis

Gołąbki z kaszą, mięsem i pieczarkami w sosie to wyjątkowo aromatyczne, sycące danie główne. Świetnie smakują z ziemniaczanym purée lub surówką z kiszonej kapusty. Gdy pierwszy raz zaproponowałam ten przepis rodzinie, nie byłam pewna, czy im posmakuje, a dzisiaj to jeden z naszych ulubionych obiadów. Są przepyszne.

Zawsze lubiłam gołąbki, ale w moim rodzinnym domu robiło się z tradycyjnego przepisu. Kiedy trafiłam na ten - z kaszą zamiast ryżu oraz pieczarkami, nie byłam pewna, czy mi posmakuje. Obawy szybko minęły, bo okazało się, że to danie jest naprawdę wyborne.

Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami - lista składników

Na gołąbki: 

Reklama
  • 1 główka kapusty włoskiej (lub białej), 
  • 250 g kaszy jęczmiennej, 
  • 300 g mięsa mielonego,
  • 250 g kaszy gryczanej, 
  • 1 kg pieczarek, 
  • 2 cebule,
  • 400-500 ml bulionu warzywnego, 
  • olej do smażenia, 
  • sól i pieprz do smaku. 

Na sos pieczarkowy: 

  • 2 łyżki mąki pszennej, 
  • 100 ml śmietany 18%, 
  • 300 ml wody lub bulionu warzywnego,
  • odrobina koperku, 
  • sól i pieprz do smaku. 

Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami - jak je zrobić?

Kapustę sparz w całości we wrzątku. Ostrożnie wyjmij głąb i oddziel liście. Z każdego liścia odetnij zgrubiałą część przy nasadzie.  

Kaszę jęczmienną i gryczaną ugotuj osobno na sypko, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

Cebule pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu. Następnie dodaj mięso mielone i smaż. Dodaj także drobno pokrojone pieczarki i duś razem do miękkości aż odparują z nich soki. Pod koniec dopraw solą i pieprzem. 

Ugotowane kasze połącz w dużej misce. Dodaj połowę uduszonych pieczarek z mięsem i cebulą, wymieszaj.

Na każdym liściu kapusty ułóż porcję farszu, złóż boki do środka i zawiń w rulon. Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami ułóż ściśle w naczyniu żaroodpornym lub głębokiej brytfannie wyłożonej kilkoma liśćmi kapusty. 

Zalej wywarem jarzynowym (tak, aby sięgał do połowy wysokości gołąbków). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i duś przez około 1 godzinę aż kapusta będzie miękka. 

W razie potrzeby w trakcie duszenia uzupełnij odparowany płyn wywarem. 

W tym czasie zrób sos. Śmietanę roztrzep z mąką aż powstanie gładka masa bez grudek. Dodaj wodę i wymieszaj. Połącz ze zresztą pieczarek z farszu. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut, ciągle mieszając aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pod koniec dodaj koperek. 

Gołąbki podawaj gorące, polane sosem pieczarkowym.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Prościutka sałatka na andrzejki. Nie narobisz się, a pierwsza znika z salaterek

Kurczak w dyniowo-marchewkowym sosie. Pomysł na szybki obiad

Delikatne i aromatyczne. Tak podasz kalmary jak we włoskiej trattorii

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne