Obłędnie pyszne gołąbki, kasza i pieczarki robią tu robotę. Mój ulubiony przepis
Gołąbki z kaszą, mięsem i pieczarkami w sosie to wyjątkowo aromatyczne, sycące danie główne. Świetnie smakują z ziemniaczanym purée lub surówką z kiszonej kapusty. Gdy pierwszy raz zaproponowałam ten przepis rodzinie, nie byłam pewna, czy im posmakuje, a dzisiaj to jeden z naszych ulubionych obiadów. Są przepyszne.
Zawsze lubiłam gołąbki, ale w moim rodzinnym domu robiło się z tradycyjnego przepisu. Kiedy trafiłam na ten - z kaszą zamiast ryżu oraz pieczarkami, nie byłam pewna, czy mi posmakuje. Obawy szybko minęły, bo okazało się, że to danie jest naprawdę wyborne.
Na gołąbki:
- 1 główka kapusty włoskiej (lub białej),
- 250 g kaszy jęczmiennej,
- 300 g mięsa mielonego,
- 250 g kaszy gryczanej,
- 1 kg pieczarek,
- 2 cebule,
- 400-500 ml bulionu warzywnego,
- olej do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
Na sos pieczarkowy:
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 100 ml śmietany 18%,
- 300 ml wody lub bulionu warzywnego,
- odrobina koperku,
- sól i pieprz do smaku.
Kapustę sparz w całości we wrzątku. Ostrożnie wyjmij głąb i oddziel liście. Z każdego liścia odetnij zgrubiałą część przy nasadzie.
Kaszę jęczmienną i gryczaną ugotuj osobno na sypko, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cebule pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu. Następnie dodaj mięso mielone i smaż. Dodaj także drobno pokrojone pieczarki i duś razem do miękkości aż odparują z nich soki. Pod koniec dopraw solą i pieprzem.
Ugotowane kasze połącz w dużej misce. Dodaj połowę uduszonych pieczarek z mięsem i cebulą, wymieszaj.
Na każdym liściu kapusty ułóż porcję farszu, złóż boki do środka i zawiń w rulon. Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami ułóż ściśle w naczyniu żaroodpornym lub głębokiej brytfannie wyłożonej kilkoma liśćmi kapusty.
Zalej wywarem jarzynowym (tak, aby sięgał do połowy wysokości gołąbków). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i duś przez około 1 godzinę aż kapusta będzie miękka.
W razie potrzeby w trakcie duszenia uzupełnij odparowany płyn wywarem.
W tym czasie zrób sos. Śmietanę roztrzep z mąką aż powstanie gładka masa bez grudek. Dodaj wodę i wymieszaj. Połącz ze zresztą pieczarek z farszu. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut, ciągle mieszając aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pod koniec dodaj koperek.
Gołąbki podawaj gorące, polane sosem pieczarkowym.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Prościutka sałatka na andrzejki. Nie narobisz się, a pierwsza znika z salaterek
Kurczak w dyniowo-marchewkowym sosie. Pomysł na szybki obiad
Delikatne i aromatyczne. Tak podasz kalmary jak we włoskiej trattorii