Reklama
Reklama

Obok rosołu i pomidorowej to ukochana zupa Polaków. Mało kto wie, że nadzwyczajnie działa na jelita

Polacy kochają zupy, od tradycyjnego rosołu, po żurek, wszelkie odmiany jarzynowej, aż po pomidorową. Dziś przyjrzymy się bliżej zupie ogórkowej, która nie tylko jest bardzo smaczna, ale i doskonale wpływa na zdrowie. Warto jeść ją w szczególności, jeśli chcesz zadbać o zdrowie jelit. Sprawdź, jak zrobić zupę ogórkową z przepisu babci.

Dietetycy zalecają, aby zupy pojawiały się w codziennym jadłospisie jak najczęściej. Doskonale rozgrzewają, dlatego świetnie sprawdzają się na zimowe obiady. Dzięki obecności warzyw dostarczają cennych witamin i minerałów, a zawartość błonnika sprawia, że po ich zjedzeniu, długo odczuwamy sytość. Stanowią także dodatkowe nawodnienie dla organizmu. Jakie właściwości prozdrowotne ma nasza polska ogórkowa? I jak ją przyrządzić, aby smakowała jak z przepisu babci? Podpowiadamy.  

Sprawdź także: Znienawidzona kasza wraca do polskiej kuchni. Idealna na odchudzanie, chroni przed miażdżycą

Zupa ogórkowa - właściwości prozdrowotne

Bazą ogórkowej są oczywiście ogórki kiszone, które mają działanie probiotyczne, dzięki czemu wspierają zdrowie jelit, zapewniają odpowiednią mikroflorę, oraz wzmacniają odporność organizmu. Oczywiście należy pamiętać, że wysoka temperatura zmniejsza dobroczynne działanie bakterii kwasu mlekowego. W ogórkach oraz ziemniakach i marchewce dodawanych do zupy, znajdują się także błonnik pokarmowy, który doskonale wpływa na trawienie. Zapewnia prawidłową perystaltykę jelit, redukuje wzdęcia i gazy, zapewnia sytość, oraz podkręca metabolizm. Warto dodać, że produkty zawierające błonnik pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru oraz cholesterolu we krwi.

Warto wspomnieć również o mięsnym wywarze, na którym zazwyczaj przygotowywane są zupy. Ma on działanie kojące dla jelit, a dodatkowo usprawnia ich pracę. Zawarty w nim kolagen świetnie wpływa także na stawy, a także pomaga zadbać o urodę, wspierając kondycję skóry, włosów i paznokci. Jedzenie zupy ogórkowej to także sposób na wsparcie odporności organizmu.

Ponadto mieszanka przypraw, która zazwyczaj trafia do zupy - ziele angielskie, liście laurowe i czarny pieprz, świetnie działają na trawienie, poprawia pracę jelit, pomaga zapobiegać infekcjom, a także podkręca metabolizm, co jest istotne między innymi w kontekście odchudzania. W ogórkach i przyprawach znajdują się również antyoksydanty, które pomagają walczyć ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, mają właściwości przeciwstarzeniowe, przeciwzapalne i antyoksydacyjne

Zupa ogórkowa - przepis babci 

Ogórkową można zrobić na wiele sposobów, na rosole, warzywnym bulionie, czy tak jak robiły to nasze babie na wędzonych żeberkach. Do przygotowania pysznej zupy ogórkowej, która przeniesie cię do czasów dzieciństwa, będziesz potrzebować:

  • 700 g wędzonych żeberek,
  • 7-8 ogórków kiszonych,
  • 5 ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszkę,
  • 1/3 selera,
  • kawałek pora,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • 2 liście laurowe,
  • 4-5 kulek ziela angielskiego,
  • 4-5 kulek czarnego pieprzu,
  • garść koperku,
  • opcjonalnie sól do smaku.

Umyte żeberka podziel na mniejsze porcje i włóż do dużego garnka. Dodaj obrane seler, pietruszkę i por, zalej wodą ok. 2,5-3 litry. Dorzuć przyprawy i gotuj przez około godzinę. W międzyczasie ziemniaki i marchew obierz, pokrój w kostkę, a ogórki zetrzyj na tarce. Po godzinie z wywaru wyjmij warzywa. Dodaj ziemniaki i marchewkę, gotuj przez 30 minut. Po tym czasie dorzuć ogórki. Gotuj przez kwadrans, po czym zahartuj zupę śmietaną. Zmniejsz ogień, na koniec wrzuć posiekany koperek. Do gotowej zupy opcjonalnie możesz dodać odrobinę soli, jednak ogórki kiszone same w sobie są dość słone, dlatego nie jest to konieczne.

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Popękane ciasteczka cytrynowe. Pyszny deser do popołudniowej herbaty

Danie z przepiśnika babci. Pampuchy białostockie w mig znikną z talerzy

Nie masz pomysłu na obiad? Zrób zapiekankę z szynką

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa
Przejdź na