Od koleżanki, która mieszka w Helsinkach, dostałam przepis na pierogi karelskie. Smakują wybornie
Finlandia kojarzy się przede wszystkim z zimą, śniegiem, reniferami i świętym Mikołajem. Mało kto wie, że kraj ma do zaoferowania także wspaniałą - sycącą i pyszną - kuchnię. Jednym z dań, które warto przetestować są Karjalanpiirakka, czyli fińskie pierogi karelskie. Dowiedz się, czym faszerują je mieszkańcy Krainy Tysiąca Jezior.
Jeśli uwielbiasz pierogi, a próbowałeś już tych tradycyjnych, czyli ruskich, z mięsem, owocami czy serem, to najwyższy czas na zupełnie nową propozycję. Pierogi karelskie wypełnia farsz, którego zupełnie się nie spodziewasz.
Pierwsza wzmianka o pierogach karelskich pojawiła się w 1686 roku. Faktycznie, w XVII wieku, danie rozpowszechniło się w południowej Finlandii, a dokładnie na terenie historycznej krainy Karelii (od której zaczerpnęło swoją nazwę). Trzeba pamiętać, że kuchnia fińska nie jest zbyt wyszukana, a wszystko przez panujący tam klimat i brak dostępu do licznych produktów. Dzięki temu przepisy są proste, ale też bardzo sycące.
Karjalanpiirakka to otwarte pierogi o długości od 7 do nawet 20 cm. Przyrządza się je z mieszanki mąki pszennej i żytniej, a wypełnione są najróżniejszymi farszami. Tradycyjnie nadzienie robi się z owsianki ryżowej i jajka, ale występują też wersje z purée ziemniaczanym, talkuną (mieszanką mączną), masą z ugotowanych warzyw lub grzybów. Jest to jednak w większości danie wegetariańskie. Bardzo rzadko można znaleźć pierogi z mięsem renifera czy łosia.
Mimo że ryż na mleku w Polsce kojarzy się ze słodkim deserem lub przekąską, to w połączeniu z żytnim ciastem - jako nadzienie fińskich pierogów - wychodzi całkiem wytrawnie.
Choć przygotowanie Karjalanpiirakka wydaje się skomplikowane, wcale takie nie jest. Do przygotowania ciasta wykorzystasz jedynie 4 składniki, a klasycznego ryżowego farszu - zaledwie 3. Fińskie pierogi karelskie serwuje się zawsze z dodatkiem masła jajecznego, czyli munavoi.
Składniki na ciasto:
- szklanka chłodnej wody (250 ml),
- łyżka soli,
- mąka pszenna,
- mąka żytnia.
Składniki na farsz:
- litr mleka (min. 2%),
- 200 ml owsianki ryżowej,
- jajko,
Munavoi (fińskie masło jajeczne):
- jajko,
- 2 łyżki masła 82% (w temperaturze pokojowej, wyjmij wcześniej z lodówki).
Dodatkowo:
- duża łyżka masła 82% (do omaszczenia pierogów).
Sposób wykonania:
Do litra wrzącego mleka wsyp owsiankę ryżową i gotuj przez ok. 40 minut, aż powstanie papka. Przełóż na talerz, aby całkowicie ostygła. Ugotuj też jedno jajko na twardo - poczekaj, aż ostygnie, obierz i odłóż na później.
W międzyczasie przygotuj ciasto. Do szklanej, głębokiej miski wlej wodę, wsyp sól i wymieszaj do połączenia. Dodaj dużą garść mąki żytniej, potem tyle samo pszennej, cały czas mieszając łyżką. Dosypuj mąki (tak, aby zachować proporcję pół na pół między żytnią, a pszenną), aż ciasto będzie gęste i zbite, ale wciąż elastyczne. Wyłóż ciasto na stolnicę lub blat kuchenny i wyrabiaj jeszcze przez kilka minut czystymi dłońmi. Odłóż.
Chłodny pudding ryżowy przełóż z powrotem do garnka, wbij jajko, wymieszaj do całkowitego połączenia się składników.
Stolnicę lub blat oprósz mąką. Odkrój kilkucentymetrowy kawałek ciasta i rozwałkuj go na długi, cienki wałek (ok. 1,5 cm średnicy). Podziel na małe fragmenty (tnij co ok. 2-3 cm). Każdy kawałek układaj na mące i dociskaj dłonią do blatu, aby stał się płaski. Następnie rozwałkuj wszystkie na naprawdę cienkie, owalne placuszki (2-3 mm grubości, kilka cm szerokości). Strzep nadmiar mąki.
Na płaski kawałek ciasta nałóż łyżkę przygotowanego farszu - ułóż na środku, tworząc z nadzienia owalny kształt. Brzegi ciasta zawiń na wierzch - tak, żeby się ze sobą nie połączyły, ale żeby zamknąć farsz w środku. Brzegi ciasta, które znalazły się na górze, naciśnij palcami. Wówczas ciasto lekko się zwinie i będzie przypominać finalną formę pierożka karelskiego. Na obu końcach ciasto powinno się złączyć. Wygląda to bardzo podobnie jak w przypadku chaczapuri adżaruli (powstaje kształt łódeczki).
Przełóż ostrożnie gotowe pierogi na blachę piekarnika, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 300 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut, aż się zezłocą. Jeśli najwyższa moc twojego piekarnika to 250 stopni, obserwuj, jak się pięką i przetrzymaj pierogi o 2-3 minuty dłużej. W międzyczasie przygotuj munavoi, czyli fińskie masło jajeczne. Ostudzone jajko na twardo rozgnieć widelcem w osobnej miseczce. Dodaj dwie łyżki miękkiego, ogrzanego do temperatury pokojowej, masła, wymieszaj dokładnie.
W rondelku rozpuść dużą łyżkę masła. Z piekarnika wyjmij upieczone pierogi karelskie i omaść każdy rozpuszczonym masłem (najlepiej sprawdzi się pędzelek silikonowy). Na każdą porcję nałóż masło jajeczne i zajadaj, póki Karjalanpiirakka są gorące.
Źródło: terazgotuje.pl, YouTube @Jaakko Kukkonen
Zobacz też:
Rozgrzeje i doda energii w najbardziej ponury dzień. Ta zupa to będzie jesienny przebój
Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm
Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni