Reklama
Reklama

Odtwarzamy smaki dzieciństwa. Oto letnie ciasto ze śliwkami smakuje jak u babci

Sezon na śliwki rozpoczyna się mniej więcej w połowie lipca, dlatego warto już teraz zaopatrzyć się w przepis na obłędnie pyszne letnie ciasto ze śliwkami. Pyszny owocowy "placek" idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy. Puszyste ciasto ze słodkimi owocami na pewno dla wielu z was będzie wspomnieniem smaków dzieciństwa.

Letnie ciasto ze śliwkami to esencja sezonowego smaku. W jego skład wchodzi lekki, słodki placek biszkoptowy przełamany soczystością śliwek o delikatnie kwaśnym akcencie. Dodatek ajerkoniaku wzbogaca deser o niebanalny, głęboki akcent. W cieście użyliśmy dojrzałych węgierek, ale sprawdzą się także morele lub wiśnie.  

 Sprawdź także: Obłędny Falowiec. To kuzyn popularnego ciasta z PRL-u

 Przepis na letnie ciasto ze śliwkami 

Chociaż obecnie panuje coraz większa moda na przygotowywanie deserów w dietetycznej wersji, kiedy pojawiają się świeże owoce sezonowe, warto pokusić się o sięgnięcie po klasyczne przepisy. W letnim cieście ze śliwkami nie mogło zabraknąć masła oraz mąki pszennej, właśnie dlatego deser wychodzi puszysty i smakuje tak dobrze, przenosząc nas do babcinej kuchni. 

Składniki: 

  • 125 g masła, 
  • 3 jajka, 
  • szczypta soli, 
  • 70 g cukru pudru (plus trochę do posypania ciasta),
  • 120 g mąki pszennej, 
  • 30 g mąki ziemniaczanej, 
  • 1 łyżka proszku do pieczenia, 
  • 800 g śliwek, 
  • Opcjonalnie: 1 opakowanie cukru waniliowego i 80 ml ajerkoniaku. 

 Jak zrobić letnie ciasto ze śliwkami? 

Zanim zaczniesz pracę, wyjmij jajka i masło z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Śliwki umyj, przetnij na połowy i usuń pestki. Wbij białka do miski i ubij je ze szczyptą soli na sztywną pianę, odstaw. W drugiej misce utrzyj miękkie masło z żółtkami i cukrem pudrem, aby uzyskać puszystą masę. Następnie przesiej do miski mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną, a po chwili dolej ajerkoniak. Na koniec partiami dodawaj pianę z białek i ostrożnie wymieszaj ciasto.  

Przełóż ciasto do blaszki (23 x 30cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj powierzchnię. Na wierzchu ciasta ułóż połówki lub ćwiartki śliwek, układając je skórką do dołu. Wstaw blaszkę z ciastem do pieca nagrzanego do 180°C i piecz ok. 30 minut.  

Letnie ciasto ze śliwkami wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia, następnie wyjmij z blaszki, posyp cukrem pudrem i podawaj.  


Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę

Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut

To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta