Reklama
Reklama

Orzeszki, które podbijały stoły w PRL-u. Ich smak zachwyca do dziś

Kruche ciasteczka orzeszki wypełnione smakowitym kremem - orzechowym, waniliowym czy czekoladowym - były hitem w czasach PRL. Dziś zostały nieco zapomniane. Zupełnie niesłusznie, bo to wyjątkowo smaczna domowa przekąska. Do jej wykonania przyda się specjalny opiekacz.

Ciasteczka orzeszki - hit PRL-u

Ciasteczka orzeszki, choć największą sympatią cieszyły się w PRL-u, do dziś przyrządza się na najróżniejsze okazje. Ich nazwa nawiązuje do charakterystycznego wyglądu - łudząco przypominają łupinę orzecha włoskiego. To połączenie kruchego ciasta i wyjątkowego nadzienia, które zamyka się w środku. Orzeszki wypełnia się kremem na bazie kajmaku, marmoladą, budyniem lub masą czekoladową. Ciasteczka robi się z łatwo dostępnych składników, ale do ich przygotowania niezbędny jest też specjalny opiekacz. W internecie jest dostępny już za niecałe 80 złotych. 

Ciasteczka orzeszki - przepis

Składniki:

Składniki na ciasto: 

  • 400 g mąki pszennej, 
  • 100 g skrobi ziemniaczanej, 
  • 70 g cukru pudru, 
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 250 g zimnego masła, 
  • 2 żółtka, 
  • łyżka kwaśnej śmietany, 
  • łyżka cukru wanilinowego, 
  • 2 łyżeczki cynamonu. 

Składniki na nadzienie: 

  • 350 ml mleka, 
  • budyń waniliowy bez cukru (40 g),
  • 100 g drobnego cukru, 
  • 3 żółtka, 
  • 150 g miękkiego masła, 
  • 20 ml rumu, 
  • 100 g zmielonych orzechów (np. pekan). 

Sposób wykonania:

Przesiej na stolnicę mąkę, skrobię, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodaj pokrojone w kostkę masło. Całość posiekaj długim nożem. Dodaj żółtka, śmietanę, cukier waniliowy i cynamon. Zagnieć składniki na jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż na co najmniej pół godziny do lodówki. 

Odrywaj niewielkie porcje schłodzonego ciasta i formuj z nich jednakowej wielkości kulki. Napełnij kulkami rozgrzany opiekacz do orzeszków. Zamknij go. Piecz przez około 3 minuty. Z podanej porcji ciasta uzyskasz 150-200 połówek orzeszków. 

Zagotuj w rondelku około 250 ml mleka. W reszcie rozrób proszek na budyń.  

W osobnym naczyniu utrzyj żółtka z cukrem. Wymieszaj je z zaczynem na budyń. Uzyskaną mieszankę wlej do gotującego się mleka i energicznie wymieszaj - tak, by nie powstały grudki. Gotuj jeszcze przez chwilę na wolnym ogniu, cały czas mieszając.

Zdejmij rondelek z palnika i przykryj budyń folią spożywczą tak, by dotykała jego powierzchni. Odstaw do całkowitego wystudzenia. 

Utrzyj masło na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, partiami dodaj przestudzony budyń. Pod koniec dodaj zmielone orzechy. Miksuj jeszcze przez chwilę.  

Uzyskaną masą napełniaj połówki orzeszków, łącząc je w pary. Schłodź w lodówce. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Lekkie jak chmurka, zniewala słodyczą. Ciasto Maluszek pokocha cała rodzina

Kurczak po kowbojsku. Pyszny obiad dla miłośników pikantnych dań

To będzie hit wielkanocnego stołu. Przepis dostałam od przyjaciółki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciastka | desery | słodycze | impreza