Owocowy deser idealny na weekend. Proste ciasto ananasowe znika do ostatniego kawałka
Słoneczna pogoda sprawia, że coraz częściej mamy ochotę na owocowe smaki. Można przemycić je nie tylko w sokach, koktajlach, czy sałatkach, ale i w deserach. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić orzeźwiające i pyszne ciasto ananasowe. Wypiek wychodzi puszysty, a połączenie słodkiego ananasa z lekko kwaśnymi malinami na pewno podbije twoje kubki smakowe.
Ciasto ananasowe z malinami to wyjątkowy deser, który łączy soczysty, słodki, tropikalny owoców z kwaśną nutą malin, tworząc idealną harmonię smaków. Proste w przygotowaniu, lekkie i wilgotne ciasto, doskonale sprawdza się na coraz cieplejsze, wiosenne dni lub jako słodka przekąska do kawy. Możesz także zaserwować je podczas przyjęcia w rodzinnym gronie. Na pewno zasmakuje małym i dużym łasuchom.
Sprawdź także: Ani z cytryn, ani z pomarańczy. Najlepsza babka wychodzi z innych owoców
Zanim zabierzesz się za realizację przepisu, przygotuj odpowiednią blachę. Najlepiej sprawdzi się tortownica o średnicy 23 cm.
Do przygotowania ciasta ananasowego, będziesz potrzebować:
- 400 g plastrów ananasa z puszki,
- 200 g mąki pszennej,
- 150 g cukru,
- 100 g masła,
- 100 ml soku z ananasa z puszki,
- 50 g cukru brązowego,
- 2 duże jajka,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- garść malin.
Dno foremki o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie posmaruj łyżką rozpuszczonego masła i posyp brązowym cukrem. Na cukier ułóż plastry ananasa. Odstaw foremkę na bok, a w międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
W misie miksera umieść masło z cukrem i utrzyj na puszystą masę. Następnie dodawaj po kolei jajka, cały czas mieszając pozostałe składniki. Na koniec wlej sok z ananasa i krótko wymieszaj.
Do mokrych składników dodaj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj całość aż do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Nie mieszaj zbyt długo, by ciasto pozostało lekkie i puszyste. Wlej masę na przygotowane wcześniej ananasy w formie. Rozprowadź ciasto równomiernie w blaszce i wygładź wierzch. Piecz ciasto przez 35-40 minut, aż stanie się złote, a patyczek wbity w środek będzie suchy. Po upieczeniu odstaw ciasto na kilka minut do ostygnięcia, a następnie odwróć formę na talerz, by ananasy znalazły się na wierzchu. Udekoruj ciasto świeżymi malinami, wkładając je w środek ananasów.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Soczysty i aromatyczny kurczak gyros. Doskonały pomysł na dzisiejszy obiad
Szybki i zdrowy obiad, zrobisz go w kilka chwil. Pyszna domowa zapiekanka z kurczakiem
Popisowe danie na wielkanocny stół. Nawet teściowa będzie chciała przepis