Owocowy deser idealny na weekend. Proste ciasto ananasowe znika do ostatniego kawałka
Słoneczna pogoda sprawia, że coraz częściej mamy ochotę na owocowe smaki. Można przemycić je nie tylko w sokach, koktajlach, czy sałatkach, ale i w deserach. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić orzeźwiające i pyszne ciasto ananasowe. Wypiek wychodzi puszysty, a połączenie słodkiego ananasa z lekko kwaśnymi malinami na pewno podbije twoje kubki smakowe.
Ciasto ananasowe z malinami to wyjątkowy deser, który łączy soczysty, słodki, tropikalny owoców z kwaśną nutą malin, tworząc idealną harmonię smaków. Proste w przygotowaniu, lekkie i wilgotne ciasto, doskonale sprawdza się na coraz cieplejsze, wiosenne dni lub jako słodka przekąska do kawy. Możesz także zaserwować je podczas przyjęcia w rodzinnym gronie. Na pewno zasmakuje małym i dużym łasuchom.
Sprawdź także: Ani z cytryn, ani z pomarańczy. Najlepsza babka wychodzi z innych owoców
Zanim zabierzesz się za realizację przepisu, przygotuj odpowiednią blachę. Najlepiej sprawdzi się tortownica o średnicy 23 cm.
Do przygotowania ciasta ananasowego, będziesz potrzebować:
- 400 g plastrów ananasa z puszki,
- 200 g mąki pszennej,
- 150 g cukru,
- 100 g masła,
- 100 ml soku z ananasa z puszki,
- 50 g cukru brązowego,
- 2 duże jajka,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- garść malin.
Dno foremki o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie posmaruj łyżką rozpuszczonego masła i posyp brązowym cukrem. Na cukier ułóż plastry ananasa. Odstaw foremkę na bok, a w międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
W misie miksera umieść masło z cukrem i utrzyj na puszystą masę. Następnie dodawaj po kolei jajka, cały czas mieszając pozostałe składniki. Na koniec wlej sok z ananasa i krótko wymieszaj.
Do mokrych składników dodaj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj całość aż do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Nie mieszaj zbyt długo, by ciasto pozostało lekkie i puszyste. Wlej masę na przygotowane wcześniej ananasy w formie. Rozprowadź ciasto równomiernie w blaszce i wygładź wierzch. Piecz ciasto przez 35-40 minut, aż stanie się złote, a patyczek wbity w środek będzie suchy. Po upieczeniu odstaw ciasto na kilka minut do ostygnięcia, a następnie odwróć formę na talerz, by ananasy znalazły się na wierzchu. Udekoruj ciasto świeżymi malinami, wkładając je w środek ananasów.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Pyszne paszteciki do barszczu na Boże narodzenie. Ich sekretem jest farsz
Pyszny kompot wigilijny na ostatnią chwilę. Nie ma goryczy, każdemu smakuje
Ciasto inspirowane znanym deserem. Jest obłędnie pyszne, sklepowa wersja się chowa