Reklama
Reklama

Owocowy deser idealny na weekend. Proste ciasto ananasowe znika do ostatniego kawałka

Słoneczna pogoda sprawia, że coraz częściej mamy ochotę na owocowe smaki. Można przemycić je nie tylko w sokach, koktajlach, czy sałatkach, ale i w deserach. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić orzeźwiające i pyszne ciasto ananasowe. Wypiek wychodzi puszysty, a połączenie słodkiego ananasa z lekko kwaśnymi malinami na pewno podbije twoje kubki smakowe.

Ciasto ananasowe z malinami to wyjątkowy deser, który łączy soczysty, słodki, tropikalny owoców z kwaśną nutą malin, tworząc idealną harmonię smaków. Proste w przygotowaniu, lekkie i wilgotne ciasto, doskonale sprawdza się na coraz cieplejsze, wiosenne dni lub jako słodka przekąska do kawy. Możesz także zaserwować je podczas przyjęcia w rodzinnym gronie. Na pewno zasmakuje małym i dużym łasuchom. 

Sprawdź także: Ani z cytryn, ani z pomarańczy. Najlepsza babka wychodzi z innych owoców

Przepis na ciasto ananasowe

Zanim zabierzesz się za realizację przepisu, przygotuj odpowiednią blachę. Najlepiej sprawdzi się tortownica o średnicy 23 cm

Do przygotowania ciasta ananasowego, będziesz potrzebować: 

  • 400 g plastrów ananasa z puszki, 
  • 200 g mąki pszennej, 
  • 150 g cukru, 
  • 100 g masła,
  • 100 ml soku z ananasa z puszki, 
  • 50 g cukru brązowego, 
  • 2 duże jajka, 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • garść malin. 

Jak zrobić ciasto ananasowe?

Dno foremki o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie posmaruj łyżką rozpuszczonego masła i posyp brązowym cukrem. Na cukier ułóż plastry ananasa. Odstaw foremkę na bok, a w międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. 

W misie miksera umieść masło z cukrem i utrzyj na puszystą masę. Następnie dodawaj po kolei jajka, cały czas mieszając pozostałe składniki. Na koniec wlej sok z ananasa i krótko wymieszaj. 

Do mokrych składników dodaj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj całość aż do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Nie mieszaj zbyt długo, by ciasto pozostało lekkie i puszyste. Wlej masę na przygotowane wcześniej ananasy w formie. Rozprowadź ciasto równomiernie w blaszce i wygładź wierzch. Piecz ciasto przez 35-40 minut, aż stanie się złote, a patyczek wbity w środek będzie suchy. Po upieczeniu odstaw ciasto na kilka minut do ostygnięcia, a następnie odwróć formę na talerz, by ananasy znalazły się na wierzchu. Udekoruj ciasto świeżymi malinami, wkładając je w środek ananasów. 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Soczysty i aromatyczny kurczak gyros. Doskonały pomysł na dzisiejszy obiad

Szybki i zdrowy obiad, zrobisz go w kilka chwil. Pyszna domowa zapiekanka z kurczakiem

Popisowe danie na wielkanocny stół. Nawet teściowa będzie chciała przepis

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta