Pączki bez jajek i bez mleka - puszyste jak obłoczek. Sekretem jest jeden składnik
Nie powinieneś jeść jajek, mleka, a może jesteś na diecie wegańskiej, a mimo to chcesz zajadać się pączkami w tłusty czwartek? Ten przepis jest właśnie dla ciebie. Pączki dla alergików, choć przygotowane z innych składników, wciąż są puszyste jak obłoczek. Wypróbuj i ciesz się świętem w pełni.
Pączki to przepyszny, słodki wypiek, który uwielbiany jest przez wielu i to nie tylko w tłusty czwartek. Przez ich skład niestety przysmak ten nie był dostosowany do wegan czy alergików. Okazuje się, że z tą nową recepturą mogą jeść je wszyscy.
W tradycyjnej recepturze na pączki zawarte są jaja oraz mleko. Mogłoby się wydawać, że to kluczowe produkty, które nadają smak i konsystencję wypiekowi. Jednakże te produkty odzwierzęce często wywołują alergie, przez co wiele osób musiało wystrzegać się pączków. Dla takich właśnie osób powstał przepis na pączki bez dodatku jajek i mleka. W recepturze pominięte zostało też masło.
Zamiast tego pączki dla alergików i nie tylko przygotowywane są z użyciem wody gazowanej i oleju. Są bardzo miękkie i puszyste jak chmurka. W niczym nie odstają od klasycznie robionych ciastek drożdżowych i są równie pyszne. Niejeden weteran pączków czy doświadczona kucharka mogłaby je pomylić z tymi tradycyjnymi.
Jeśli nie jadasz zwykłych pączków ze względu na ich skład, koniecznie na tłusty czwartek przygotuj sobie te pączki na wodzie. Nazywane są w ten sposób, ponieważ do zrobienia ich potrzebna będzie woda gazowana. To właśnie ona sprawia, że ciastka są tak puchate i miękkie.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 50 g świeżych drożdży,
- 1,5 szklanki wody gazowanej,
- 1/3 szklanki cukru,
- 1/3 szklanki oleju,
- 30 ml spirytusu,
- szczypta soli,
- marmolada (lub inne ulubione nadzienie),
- tłuszcz do smażenia,
- cukier puder.
Sposób wykonania:
1/3 szklanki wody gazowanej delikatnie podgrzej w rondelku, aby była ciepła, nie gorąca. Do niej wkrusz drożdże, dodaj 3 łyżki mąki i łyżkę cukru. Składniki wymieszaj ze sobą, aby nie powstały grudki. Rozczyn odstaw na 15 minut na bok.
W tym czasie w osobnej misce połącz mąkę, sól, cukier i wymieszaj. Do gotowego, wyrośniętego rozczynu stopniowo dodawaj mąkę z cukrem i pozostałą wodę. Cały czas wszystko mieszaj. Do masy dodaj spirytus, szczyptę soli i olej.
Ciasto zacznij wyrabiać przez kilka minut. Powinno stać się gładkie, jednolite i elastyczne. Oprósz je mąką, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę.
Przez ten czas ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośniętą masę ponownie zacznij wyrabiać przez kilka minut. Odrywaj z niej po kawałku ciasta, rozpłaszczaj je w dłoniach, na środek nakładaj łyżeczkę marmolady i uformuj w okrągły kształt pączka.
Gotowe pączki odkładaj na blacie lub stolnicy podsypanej mąką. Przykryj je ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na co najmniej 20 minut.
Pod koniec czasu na dużej patelni lub w garnku zacznij rozgrzewać dużą porcję oleju. Gdy tłuszcz będzie ciepły (ok. 175 st. Celsjusza), pączki wykładaj na niego partiami. Smaż na złocisty kolor z obu stron. Pamiętaj, żeby podczas smażenia ustawić średnią moc palnika, aby tłuszcz nie był za gorący. W przeciwnym wypadku pączki spalą się, a nie będą upieczone w środku.
Usmażone pączki wykładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Gotowe, przestygnięte pączki na wodzie bez jajek i mleka oprósz cukrem pudrem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Spróbuj galicyjskich sznycli. Wnętrze skrywa pyszną niespodziankę
Zdrowe i pełne białka mięso, o którym zapomnieliśmy. Najlepiej smakuje w gulaszu
Idealna na lekki posiłek. Chrupiąca i soczysta sałatka z kurczakiem i żurawiną