Reklama
Reklama

Pączki z tego przepisu wychodzą wybitnie. Babcia dodawała do nich tajemniczy składnik

Przepisów na pączki jest wiele, większość gospodyń przygotowuje je ba bazie mąki pszennej, mleka i drożdży. Jeśli jednak lubisz testować różne receptury, wykorzystaj babciny przepis na pączki ziemniaczane. Będą prawdziwym rarytasem podczas tegorocznego tłustego czwartku.

Pączki ziemniaczane mają sporą przewagę nad klasycznymi pączkami drożdżowymi, ponieważ nie wysychają na drugi dzień po usmażeniu. Nie obawiaj się, że ceną za długotrwałą świeżość będzie warzywny posmak ciasta, ziemniaki są w nim niewyczuwalne. Z podanej ilości składników usmażysz około 15 pączków. 

Sprawdź także: Jeden dodatek sprawia, że te pączki smakują inaczej niż wszystkie. Karnawałowy przepis prosto z Indii

Przepis na pączki ziemniaczane

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 250 g ziemniaków,
  • 25 g świeżych drożdży, 
  • 1 łyżka cukru,
  • 125 ml mleka, 
  • 30 g masła, 
  • 1 żółtko 
  • 300 g mąki tortowej,
  • szczypta soli,
  • około 200 g konfitury, 
  • olej lub smalec (do smażenia), 
  • cukier puder (do dekoracji). 

Pączki doskonale smakować będą z konfiturą różaną. Możesz jednak użyć innego, ulubionego dżemu, świetnie smakować będzie ten z malin, truskawek, lub wiśni. Do nadziania możesz wykorzystać również krem budyniowy, pastę pistacjową, albo czekoladę. 

Jak zrobić pączki ziemniaczane? 

Obierz ziemniaki i ugotuj do miękkości w nieosolonej wodzie. Rozkrusz drożdże i połącz z cukrem. Zalej letnim (około 35-40°C) mlekiem i wymieszaj. Odstaw na kwadrans w ciepłe miejsce, pod przykryciem z bawełnianej ściereczki. 

Przeciśnij przez praskę ciepłe ziemniaki. Gdy osiągną temperaturę około 35-40°C, wmieszaj w nie wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Odstaw ponownie na kwadrans w ciepłe miejsce. Gdy masa ziemniaczana z drożdżami nieco wyrośnie, połącz ją z płynnym, przestudzonym masłem i żółtkiem. Następnie przesiej do niej mąkę z solą. Całość zagnieć (ręcznie lub mikserem z hakami) na jednolite ciasto. Powinno być zwarte, sprężyste, choć nieco kleiste. 

Przełóż ciasto do lekko natłuszczonej miski. Przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na gruby placek. Szklanką lub foremką wykrój z niego krążki. Pozostałe ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj. Wykrawaj krążki do wyczerpania ciasta. 

Ułóż krążki w sporych odstępach do dalszego wyrastania - odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny. Usmaż pączki partiami na głębokim, rozgrzanym do 180°C tłuszczu. Smaż 2-3 minuty po każdej ze stron. Po usmażeniu układaj na papierowym ręczniku, by wchłonął nadmiar tłuszczu. 

Jeszcze gorące pączki ziemniaczane napełnij nadzieniem, używając szprycy. Gdy ostygną, oprósz je cukrem pudrem. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Pyszny deser do kawy. Roladki waflowe zrobisz błyskawicznie

Pączki ze starej książki kucharskiej. Ten smak zniewala

Jak zrobić pączki, które nie chłoną tłuszczu? Skorzystaj z tego przepisu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: słodycze