Reklama
Reklama

Panierowane roladki z kurczaka z serem i szynką. Na obiad zrób Kordonki

​Kordonki to danie inspirowane szwajcarskim cordon bleu. Miękkie mięso połączone z rozpuszczonym serem i szynką przypadnie do gustu każdemu z twojej rodziny. Kordonki najlepiej smakują z ziemniakami purée, frytkami, młodymi ziemniaczkami z koperkiem, a także z marchewką z groszkiem, surówką z czerwonej lub białej kapusty, a także lekką sałatką.

Jeśli szukasz dania idealnego na imprezę lub obiad w rodzinnym gronie, które zasmakuje każdemu, postaw na Kordonki. To roladki z soczystych filetów z kurczaka w chrupiącej panierce nadziane szynką i ciągnącym się żółtym serek. To jedna z tych potraw, która zawsze się sprawdza i w mig znika z talerzy. Lepiej od razu zrobić większą porcję. 

Sprawdź także: Wystarczy tylko pokroić składniki i wrzucić do garnka. Aromatyczny Kociołek Karpacki to hit

Reklama

Przepis na Kordonki 

Do przygotowania tego dania, będziesz potrzebować: 

  • 4 średnie filety z kurczaka, 
  • 4 plasterki szynki gotowanej, 
  • 4 plasterki żółtego sera (np. gouda lub tylżycki),
  • 2 małe jajka, 
  • pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego, 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie), 
  • sól i pieprz czarny mielony, 
  • 150 g bułki tartej, 
  • olej do smażenia.

Gotowe roladki podawaj z ziemniaczanym puree lub frytkami. Dobrze pasować będzie tu także surówka na bazie białej kapusty i marchewki lub lekka sałatka. 

Jak zrobić Kordonki?

Umyj filety i oczyść z błon. Przekrój je wzdłuż, ale nie do końca - tak, by powstały kieszonki lub dało się je rozłożyć na płasko jak książkę. Jeśli filety są wyjątkowo wysokie, możesz je przekroić wzdłuż na dwa mniejsze kawałki, a dopiero potem je rozłożyć. Rozbij je delikatnie tłuczkiem przez folię, aby nie uszkodzić mięsa. 

Filety oprósz z obu stron solą i pieprzem. Dopraw papryką słodką mieloną oraz czosnkiem granulowanym. Na środku każdego fileta ułóż plaster szynki i plaster sera. Możesz dodać odrobinę natki pietruszki dla świeżości i koloru. 

Złóż mięso na pół, tworząc zamknięty prostokąt. Starannie zlep brzegi, aby ser nie wypłynął podczas smażenia. Jeśli trzeba, można je lekko spiąć wykałaczką. 

Roztrzep jajka w misce. Każdy kotlet panieruj: najpierw obtocz w jajku, potem w tartej bułce. Dla lepszego efektu możesz powtórzyć czynność (podwójna panierka). 

Smaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju, najlepiej na średnim ogniu, po kilka minut z każdej strony. Po obsmażeniu dopiecz je 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Pij codziennie zamiast kawy. Chroni serce, poprawia pamięć, dodaje energii i wspomaga odchudzanie

Zapomniana, a taka smaczna. Ryba lepsza od dorsza, delikatna, prawie nie ma ości

Przepis pokazała mi koleżanka, nie ma lepszego ciasta do kawy i herbaty. W weekend zrobię na pewno

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne