Panierowane roladki z kurczaka z serem i szynką. Na obiad zrób Kordonki
Kordonki to danie inspirowane szwajcarskim cordon bleu. Miękkie mięso połączone z rozpuszczonym serem i szynką przypadnie do gustu każdemu z twojej rodziny. Kordonki najlepiej smakują z ziemniakami purée, frytkami, młodymi ziemniaczkami z koperkiem, a także z marchewką z groszkiem, surówką z czerwonej lub białej kapusty, a także lekką sałatką.
Jeśli szukasz dania idealnego na imprezę lub obiad w rodzinnym gronie, które zasmakuje każdemu, postaw na Kordonki. To roladki z soczystych filetów z kurczaka w chrupiącej panierce nadziane szynką i ciągnącym się żółtym serek. To jedna z tych potraw, która zawsze się sprawdza i w mig znika z talerzy. Lepiej od razu zrobić większą porcję.
Do przygotowania tego dania, będziesz potrzebować:
- 4 średnie filety z kurczaka,
- 4 plasterki szynki gotowanej,
- 4 plasterki żółtego sera (np. gouda lub tylżycki),
- 2 małe jajka,
- pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej,
- pół łyżeczki czosnku granulowanego,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie),
- sól i pieprz czarny mielony,
- 150 g bułki tartej,
- olej do smażenia.
Gotowe roladki podawaj z ziemniaczanym puree lub frytkami. Dobrze pasować będzie tu także surówka na bazie białej kapusty i marchewki lub lekka sałatka.
Umyj filety i oczyść z błon. Przekrój je wzdłuż, ale nie do końca - tak, by powstały kieszonki lub dało się je rozłożyć na płasko jak książkę. Jeśli filety są wyjątkowo wysokie, możesz je przekroić wzdłuż na dwa mniejsze kawałki, a dopiero potem je rozłożyć. Rozbij je delikatnie tłuczkiem przez folię, aby nie uszkodzić mięsa.
Filety oprósz z obu stron solą i pieprzem. Dopraw papryką słodką mieloną oraz czosnkiem granulowanym. Na środku każdego fileta ułóż plaster szynki i plaster sera. Możesz dodać odrobinę natki pietruszki dla świeżości i koloru.
Złóż mięso na pół, tworząc zamknięty prostokąt. Starannie zlep brzegi, aby ser nie wypłynął podczas smażenia. Jeśli trzeba, można je lekko spiąć wykałaczką.
Roztrzep jajka w misce. Każdy kotlet panieruj: najpierw obtocz w jajku, potem w tartej bułce. Dla lepszego efektu możesz powtórzyć czynność (podwójna panierka).
Smaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju, najlepiej na średnim ogniu, po kilka minut z każdej strony. Po obsmażeniu dopiecz je 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Pij codziennie zamiast kawy. Chroni serce, poprawia pamięć, dodaje energii i wspomaga odchudzanie
Zapomniana, a taka smaczna. Ryba lepsza od dorsza, delikatna, prawie nie ma ości
Przepis pokazała mi koleżanka, nie ma lepszego ciasta do kawy i herbaty. W weekend zrobię na pewno