Reklama
Reklama

Wystarczy tylko pokroić składniki i wrzucić do garnka. Aromatyczny Kociołek Karpacki to hit

Kociołek Karpacki to proste, ale jakże aromatyczne danie jednogarnkowe. Składa się z mięsa drobiowego i warzyw korzeniowych duszonych w sosie własnym. Przygotowanie takiego obiadu zajmuje chwilę, a obróbka termiczna około 40 minut.

Kociołek Karpacki - co to jest?

Kociołki to dania, które od lat cieszą się dużą popularnością w polskich domach. To sycące, aromatyczne potrawy jednogarnkowe, w których wszystkie składniki duszą się razem, łącząc smaki i tworząc pełnowartościowy obiad bez konieczności brudzenia wielu naczyń. Jednym z takich dań jest prosty do przygotowania Kociołek Karpacki

Składa się z delikatnych filetów z piersi kurczaka, ziemniaków, marchewki, cebuli oraz przypraw, wśród których królują zioła prowansalskie. Całość dusi się w sosie własnym ok. 40 minut, dzięki czemu mięso jest soczyste, a warzywa miękkie i aromatyczne. Kociołek Karpacki to danie, które doskonale sprawdzi się na szybki obiad w tygodniu, ale i na rodzinny posiłek w weekend. 

Reklama

Wystarczy podać go ze świeżą sałatą, żeby otrzymać kompletny, pełnowartościowy i pyszny posiłek. 

Kociołek Karpacki - przepis

Składniki:

  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka,  
  • 6 ziemniaków, 
  • 4 młode marchewki, 
  • cebula, 
  • łyżka ziół prowansalskich, 
  • sól, pieprz (do smaku), 
  • olej rzepakowy (do smażenia), 
  • świeża sałata (do podania). 

Sposób wykonania:

Podziel filety z piersi kurczaka na niewielkie kawałki. Oprósz solą. 

Obierz ziemniaki i pokrój na cząstki (np. na ósemki). Na podobnej wielkości kawałki pokrój obrane marchewki. Posiekaj dość drobno cebulę. 

Rozgrzej w garnku z grubym dnem trochę oleju. Krótko obsmaż na nim mięso.  

Wyjmij mięso z garnka i podsmaż na oleju cebulę. Gdy się zeszkli, z powrotem włóż mięso. 

Dołóż do garnka warzywa i zioła prowansalskie. Wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw całość solą i pieprzem. 

Duś warzywa z mięsem pod przykryciem przez około 30-40 minut - do miękkości wszystkich składników. W razie potrzeby, podlej wodą, żeby się nie przypaliły. Podawaj gorące z dodatkiem świeżej sałaty, np. rukoli. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Świetny pomysł na niedzielny obiad. Schab, dużo warzyw i aksamitny sos

Kolorowy, kremowy, lekko pikantny. Gdy mam wolny dzień, robię ten obiad

Najlepsze ciasto na długi weekend. Dużo borówek i bardzo mało pracy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grill | impreza | przekąski | dania główne | warzywa | kurczak