Wystarczy tylko pokroić składniki i wrzucić do garnka. Aromatyczny Kociołek Karpacki to hit
Kociołek Karpacki to proste, ale jakże aromatyczne danie jednogarnkowe. Składa się z mięsa drobiowego i warzyw korzeniowych duszonych w sosie własnym. Przygotowanie takiego obiadu zajmuje chwilę, a obróbka termiczna około 40 minut.
Kociołki to dania, które od lat cieszą się dużą popularnością w polskich domach. To sycące, aromatyczne potrawy jednogarnkowe, w których wszystkie składniki duszą się razem, łącząc smaki i tworząc pełnowartościowy obiad bez konieczności brudzenia wielu naczyń. Jednym z takich dań jest prosty do przygotowania Kociołek Karpacki.
Składa się z delikatnych filetów z piersi kurczaka, ziemniaków, marchewki, cebuli oraz przypraw, wśród których królują zioła prowansalskie. Całość dusi się w sosie własnym ok. 40 minut, dzięki czemu mięso jest soczyste, a warzywa miękkie i aromatyczne. Kociołek Karpacki to danie, które doskonale sprawdzi się na szybki obiad w tygodniu, ale i na rodzinny posiłek w weekend.
Wystarczy podać go ze świeżą sałatą, żeby otrzymać kompletny, pełnowartościowy i pyszny posiłek.
Składniki:
- 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka,
- 6 ziemniaków,
- 4 młode marchewki,
- cebula,
- łyżka ziół prowansalskich,
- sól, pieprz (do smaku),
- olej rzepakowy (do smażenia),
- świeża sałata (do podania).
Sposób wykonania:
Podziel filety z piersi kurczaka na niewielkie kawałki. Oprósz solą.
Obierz ziemniaki i pokrój na cząstki (np. na ósemki). Na podobnej wielkości kawałki pokrój obrane marchewki. Posiekaj dość drobno cebulę.
Rozgrzej w garnku z grubym dnem trochę oleju. Krótko obsmaż na nim mięso.
Wyjmij mięso z garnka i podsmaż na oleju cebulę. Gdy się zeszkli, z powrotem włóż mięso.
Dołóż do garnka warzywa i zioła prowansalskie. Wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw całość solą i pieprzem.
Duś warzywa z mięsem pod przykryciem przez około 30-40 minut - do miękkości wszystkich składników. W razie potrzeby, podlej wodą, żeby się nie przypaliły. Podawaj gorące z dodatkiem świeżej sałaty, np. rukoli.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Świetny pomysł na niedzielny obiad. Schab, dużo warzyw i aksamitny sos
Kolorowy, kremowy, lekko pikantny. Gdy mam wolny dzień, robię ten obiad
Najlepsze ciasto na długi weekend. Dużo borówek i bardzo mało pracy