Pasta z grzybów leśnych. Najlepsza do zapiekanek, jajecznica z nią wychodzi wybitna
Od pewnego czasu trwa sezon grzybowy. Polacy tłumnie wybierają się do lasów na poszukiwania najlepszych okazów różnego rodzaju grzybów. Jednak co można zrobić z zebranymi okazami prawdziwków, podgrzybków, maślaków czy koźlarzy? Doskonałym pomysłem okazuje się przygotowanie z nich pysznej pasty, która będzie mogła posłużyć za dodatek do rozmaitych dań.
Gdy wracamy z grzybobrania z pełnym koszem darów lasu, często zaczynamy zastanawiać się nad tym, co dobrego można zrobić z grzybów. Możliwości jest naprawdę wiele. Grzyby możemy wykorzystać do ugotowania aromatycznej zupy, gulaszu lub sosu. Niektórzy marynują je w occie bądź suszą w celu ich przechowywania i późniejszego wykorzystania.
Wiele osób wykorzystuje grzyby leśne do przygotowania przepysznej pasty, którą można przechowywać w słoikach. Przepis nie jest zbyt skomplikowany – wobec tego warto go wypróbować.
Przeczytaj też: Miąższ tych grzybów ma mnóstwo białka. W sezonie piekę je w specjalnym sosie, są wybitne
Co będzie potrzebne do przygotowania pasty z grzybów leśnych? Oczywiście, grzyby. Do jej przygotowania nadadzą się między innymi borowiki, podgrzybki lub maślaki. Oto lista składników:
- 1 kg grzybów leśnych;
- 3 cebule;
- 2 ząbki czosnku;
- 140 g koncentratu pomidorowego;
- 1 łyżeczka majeranku;
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku;
- pół łyżeczki cukru;
- olej rzepakowy;
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Grzyby oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Gotuj je pod przykryciem w osolonej wodzie przez około 8-10 minut.
- W międzyczasie pokrój cebulkę na drobną kostkę i podsmaż na oleju rzepakowym. Gdy cebulka się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koncentrat pomidorowy i porządnie wymieszaj całość.
- Odcedź grzyby i przepłukaj je zimną wodą. Następnie przygotuj maszynkę do mielenia. Opcjonalnie możesz użyć blendera. Zmiel grzyby na drobne kawałki, po czym umieść je w dużej misce.
- Do grzybów dodaj cebulkę z koncentratem. Całość porządnie wymieszaj i dopraw solą, pieprzem, cukrem, majerankiem oraz słodką papryką. Gotowe!
Pastę z grzybów możesz przełożyć do słoików i zapasteryzować na później. Dobrze zrobić nieco tego specjału na zapas. Dzięki temu, w trakcie zimy wystarczy otworzyć słoiczek, by móc rozkoszować się przepyszną pastą na bazie leśnych grzybów.
Pasta z grzybów leśnych smakuje wybornie, ale do czego tak właściwie jej używać? Możliwości jest naprawdę wiele. Z pewnością będzie idealnie pasować do zapiekanek – wystarczy posmarować bagietkę pastą, dodać ulubione dodatki i przysypać serem. Pasta nada się także do przygotowywania tostów.
Co ciekawe, pastę z grzybów leśnych można dodać również do jajecznicy. Rewelacyjnie komponuje się z ciemnyn pieczywem. Z takim dodatkiem, śniadanie będzie smakować naprawdę wyśmienicie.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nie masz czasu, a niebawem mają zjawić się goście? Zrób ekspresową Sałatkę Książęcą
Koktajl na dobre trawienie, lepszy wzrok i ładną skórę. Dobrze działa też na odporność