Reklama
Reklama

Pasta z grzybów leśnych. Najlepsza do zapiekanek, jajecznica z nią wychodzi wybitna

Od pewnego czasu trwa sezon grzybowy. Polacy tłumnie wybierają się do lasów na poszukiwania najlepszych okazów różnego rodzaju grzybów. Jednak co można zrobić z zebranymi okazami prawdziwków, podgrzybków, maślaków czy koźlarzy? Doskonałym pomysłem okazuje się przygotowanie z nich pysznej pasty, która będzie mogła posłużyć za dodatek do rozmaitych dań.

Sezon na grzyby trwa – co z nich robić?

Gdy wracamy z grzybobrania z pełnym koszem darów lasu, często zaczynamy zastanawiać się nad tym, co dobrego można zrobić z grzybów. Możliwości jest naprawdę wiele. Grzyby możemy wykorzystać do ugotowania aromatycznej zupy, gulaszu lub sosu. Niektórzy marynują je w occie bądź suszą w celu ich przechowywania i późniejszego wykorzystania. 

Wiele osób wykorzystuje grzyby leśne do przygotowania przepysznej pasty, którą można przechowywać w słoikach. Przepis nie jest zbyt skomplikowany – wobec tego warto go wypróbować.

Przeczytaj też: Miąższ tych grzybów ma mnóstwo białka. W sezonie piekę je w specjalnym sosie, są wybitne

Pasta z grzybów leśnych – przepis

Co będzie potrzebne do przygotowania pasty z grzybów leśnych? Oczywiście, grzyby. Do jej przygotowania nadadzą się między innymi borowiki, podgrzybki lub maślaki. Oto lista składników: 

  • 1 kg grzybów leśnych; 
  • 3 cebule; 
  • 2 ząbki czosnku; 
  • 140 g koncentratu pomidorowego; 
  • 1 łyżeczka majeranku; 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku; 
  • pół łyżeczki cukru; 
  • olej rzepakowy; 
  • sól i pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Grzyby oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Gotuj je pod przykryciem w osolonej wodzie przez około 8-10 minut. 
  2. W międzyczasie pokrój cebulkę na drobną kostkę i podsmaż na oleju rzepakowym. Gdy cebulka się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koncentrat pomidorowy i porządnie wymieszaj całość. 
  3. Odcedź grzyby i przepłukaj je zimną wodą. Następnie przygotuj maszynkę do mielenia. Opcjonalnie możesz użyć blendera. Zmiel grzyby na drobne kawałki, po czym umieść je w dużej misce. 
  4. Do grzybów dodaj cebulkę z koncentratem. Całość porządnie wymieszaj i dopraw solą, pieprzem, cukrem, majerankiem oraz słodką papryką. Gotowe! 

Pastę z grzybów możesz przełożyć do słoików i zapasteryzować na później. Dobrze zrobić nieco tego specjału na zapas. Dzięki temu, w trakcie zimy wystarczy otworzyć słoiczek, by móc rozkoszować się przepyszną pastą na bazie leśnych grzybów.

Do czego używać pasty z grzybów leśnych?

Pasta z grzybów leśnych smakuje wybornie, ale do czego tak właściwie jej używać? Możliwości jest naprawdę wiele. Z pewnością będzie idealnie pasować do zapiekanek – wystarczy posmarować bagietkę pastą, dodać ulubione dodatki i przysypać serem. Pasta nada się także do przygotowywania tostów. 

Co ciekawe, pastę z grzybów leśnych można dodać również do jajecznicy. Rewelacyjnie komponuje się z ciemnyn pieczywem. Z takim dodatkiem, śniadanie będzie smakować naprawdę wyśmienicie.

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Na kiszonej kapuście zrobił się biały nalot. Czy można ją jeść?

Dziwnie wygląda, więc omijamy. Tymczasem ma mnóstwo kwasów omega 3, zapobiega stłuszczeniu wątroby

Słodki Uwodziciel kusi pysznym smakiem. Jest też banalny do zrobienia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby