Reklama
Reklama

Pasta z grzybów leśnych. Najlepsza do zapiekanek, jajecznica z nią wychodzi wybitna

Od pewnego czasu trwa sezon grzybowy. Polacy tłumnie wybierają się do lasów na poszukiwania najlepszych okazów różnego rodzaju grzybów. Jednak co można zrobić z zebranymi okazami prawdziwków, podgrzybków, maślaków czy koźlarzy? Doskonałym pomysłem okazuje się przygotowanie z nich pysznej pasty, która będzie mogła posłużyć za dodatek do rozmaitych dań.

Sezon na grzyby trwa – co z nich robić?

Gdy wracamy z grzybobrania z pełnym koszem darów lasu, często zaczynamy zastanawiać się nad tym, co dobrego można zrobić z grzybów. Możliwości jest naprawdę wiele. Grzyby możemy wykorzystać do ugotowania aromatycznej zupy, gulaszu lub sosu. Niektórzy marynują je w occie bądź suszą w celu ich przechowywania i późniejszego wykorzystania. 

Wiele osób wykorzystuje grzyby leśne do przygotowania przepysznej pasty, którą można przechowywać w słoikach. Przepis nie jest zbyt skomplikowany – wobec tego warto go wypróbować.

Przeczytaj też: Miąższ tych grzybów ma mnóstwo białka. W sezonie piekę je w specjalnym sosie, są wybitne

Pasta z grzybów leśnych – przepis

Co będzie potrzebne do przygotowania pasty z grzybów leśnych? Oczywiście, grzyby. Do jej przygotowania nadadzą się między innymi borowiki, podgrzybki lub maślaki. Oto lista składników: 

  • 1 kg grzybów leśnych; 
  • 3 cebule; 
  • 2 ząbki czosnku; 
  • 140 g koncentratu pomidorowego; 
  • 1 łyżeczka majeranku; 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku; 
  • pół łyżeczki cukru; 
  • olej rzepakowy; 
  • sól i pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Grzyby oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Gotuj je pod przykryciem w osolonej wodzie przez około 8-10 minut. 
  2. W międzyczasie pokrój cebulkę na drobną kostkę i podsmaż na oleju rzepakowym. Gdy cebulka się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koncentrat pomidorowy i porządnie wymieszaj całość. 
  3. Odcedź grzyby i przepłukaj je zimną wodą. Następnie przygotuj maszynkę do mielenia. Opcjonalnie możesz użyć blendera. Zmiel grzyby na drobne kawałki, po czym umieść je w dużej misce. 
  4. Do grzybów dodaj cebulkę z koncentratem. Całość porządnie wymieszaj i dopraw solą, pieprzem, cukrem, majerankiem oraz słodką papryką. Gotowe! 

Pastę z grzybów możesz przełożyć do słoików i zapasteryzować na później. Dobrze zrobić nieco tego specjału na zapas. Dzięki temu, w trakcie zimy wystarczy otworzyć słoiczek, by móc rozkoszować się przepyszną pastą na bazie leśnych grzybów.

Do czego używać pasty z grzybów leśnych?

Pasta z grzybów leśnych smakuje wybornie, ale do czego tak właściwie jej używać? Możliwości jest naprawdę wiele. Z pewnością będzie idealnie pasować do zapiekanek – wystarczy posmarować bagietkę pastą, dodać ulubione dodatki i przysypać serem. Pasta nada się także do przygotowywania tostów. 

Co ciekawe, pastę z grzybów leśnych można dodać również do jajecznicy. Rewelacyjnie komponuje się z ciemnyn pieczywem. Z takim dodatkiem, śniadanie będzie smakować naprawdę wyśmienicie.

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Są smaczniejsze od "schabowych" z kani. Jednym grzybem naje się cała rodzina

Pierwszy raz zrobiłam keczup z dyni. Jest aromatyczny i bardzo zdrowy

Przetestowałam ulubione śniadanie króla Karola III. Jajka, szpinak, mnóstwo sera i na tym nie koniec

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby