Prosta surówka do obiadu. Pasuje do kotleta i ryby
Surówka do obiadu to element obowiązkowy, jeśli chcemy przemycić w głównym daniu trochę witamin i minerałów. Gdy przyrządzimy ją na bazie kapusty, będzie nie tylko smaczna, ale dodatkowo bogata w błonnik. Prosta lista składników, przepyszny smak i uniwersalność. Surówkę możesz podać do ryb czy kotletów jarskich i mięsnych.
Potrzebna ci surówka do obiadu? Wiosna w pełni, więc pamiętaj, że siła tkwi w prostocie. Zimą, gdy brakuje świeżych, krajowych warzyw, warto poeksperymentować, połączyć wiele składników, by uzyskać bogaty smak. Trudno bowiem cieszyć się walorami zimowych pomidorów, a szparagi czy rabarbar są po prostu niedostępne. Za to wiosenna, młoda kapusta nie potrzebuje licznego towarzystwa, by zachwycić smakiem. Przekonaj się o tym, przygotowując surówkę według poniższego przepisu.
Przeczytaj też: 5 najlepszych surówek do obiadu. Pasują do kotleta i do gulaszu
Składniki:
- 1/2 główki młodej kapusty,
- 2 cebule dymki,
- mały pęczek koperku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżka soku z cytryny,
- 3/4 łyżeczki miodu,
- sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku).
Sposób wykonania:
Obierz kapustę z zewnętrznych liści. Pozostałe liście drobno poszatkuj, usuwając najtwardsze części.
Obierz i posiekaj drobno cebule.
Połącz kapustę i cebulę w misce. Posól, wymieszaj i pozostaw na pół godziny.
Pougniataj kapustę z cebulą. Odlej nadmiar soku.
Posiekaj drobno koperek i dodaj do miski z kapustą
W osobnym naczyniu połącz oliwę z sokiem cytryny i miodem.
Wmieszaj sos w surówkę. Całość dopraw do smaku pieprzem, ewentualnie - jeszcze odrobiną soli.
Wstaw surówkę do lodówki na około godzinę, by przegryzły się smaki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Schabowe już nie są na 1. miejscu. Na obiad często robię kotlety papieskie
Jeszcze 60 lat temu była przysmakiem. Bardzo zdrowa i pożywna zupa wraca do łask
Robię na co dzień i na imprezy, jest pyszna i sycąca. Cała rodzina zawsze się zajada