Reklama
Reklama

Prosta surówka do obiadu. Pasuje do kotleta i ryby

Surówka do obiadu to element obowiązkowy, jeśli chcemy przemycić w głównym daniu trochę witamin i minerałów. Gdy przyrządzimy ją na bazie kapusty, będzie nie tylko smaczna, ale dodatkowo bogata w błonnik. Prosta lista składników, przepyszny smak i uniwersalność. Surówkę możesz podać do ryb czy kotletów jarskich i mięsnych.

Najlepsza surówka do obiadu

Potrzebna ci surówka do obiadu? Wiosna w pełni, więc pamiętaj, że siła tkwi w prostocie. Zimą, gdy brakuje świeżych, krajowych warzyw, warto poeksperymentować, połączyć wiele składników, by uzyskać bogaty smak. Trudno bowiem cieszyć się walorami zimowych pomidorów, a szparagi czy rabarbar są po prostu niedostępne. Za to wiosenna, młoda kapusta nie potrzebuje licznego towarzystwa, by zachwycić smakiem. Przekonaj się o tym, przygotowując surówkę według poniższego przepisu.

Reklama

Przeczytaj też: 5 najlepszych surówek do obiadu. Pasują do kotleta i do gulaszu

Surówka do obiadu - przepis

Składniki:

  • 1/2 główki młodej kapusty,
  • 2 cebule dymki, 
  • mały pęczek koperku, 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek, 
  • łyżka soku z cytryny,  
  • 3/4 łyżeczki miodu,  
  • sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku).

Sposób wykonania:

Obierz kapustę z zewnętrznych liści. Pozostałe liście drobno poszatkuj, usuwając najtwardsze części. 

Obierz i posiekaj drobno cebule. 

Połącz kapustę i cebulę w misce. Posól, wymieszaj i pozostaw na pół godziny. 

Pougniataj kapustę z cebulą. Odlej nadmiar soku. 

Posiekaj drobno koperek i dodaj do miski z kapustą 

W osobnym naczyniu połącz oliwę z sokiem cytryny i miodem. 

Wmieszaj sos w surówkę. Całość dopraw do smaku pieprzem, ewentualnie - jeszcze odrobiną soli. 

Wstaw surówkę do lodówki na około godzinę, by przegryzły się smaki. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zrób ją raz, a często będziesz do niej wracał. Sycąca i chrupiąca sałatka makaronowa

Łyżka dziennie i szybko zobaczysz efekty. Normuje cukier, polepsza trawienia, a na skórę działa jak balsam

Najlepsza zupa na upalne dni. Robię według tradycyjnego przepisu z Andaluzji

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | dodatki | dania główne | warzywa | kapusta