Reklama
Reklama

Pieczone pierogi św. Jacka. Słynie z nich ta podkarpacka wieś

Pieczone pierogi św. Jacka powstają we wsi Nockowej od początku jej założenia i są silnie związane z legendą o misjonarzu Jacku Odrowążu. To regionalny specjał, do którego przyrządza się nie tylko specjalny farsz, ale przede wszystkim nietypowe ciasto. Odkryj przepyszny przepis kuchni podkarpackiej.

Pieczone pierogi św. Jacka - co to za potrawa?

Pieczone pierogi św. Jacka to tradycyjne danie kuchni podkarpackiej, które wiąże się z legendą o powstaniu wsi Nockowej. Podróżujący po Rusi Kijowskiej Jacek Odrowąż - kaznodzieja i misjonarz - zatrzymał się w tej miejscowości, po tym jak zmarł jego koń. Spotkał nowożeńców, którzy napoili go, ale nie mieli czym nakarmić. Polecił im więc zmielić pszenicę, dodać do niej twaróg i nafaszerować kapustą oraz pieczarkami. Mieszkańcy obawiali się, że grzyby są trujące, więc odmówili ich dodania. Jacek Odrowąż zjadł wówczas na ich oczach surowe pieczarki, co wywołało duże poruszenie i okrzyknięto cudem.

Reklama

Pierogi ulepiono, część ugotowano, a część upieczono. Duchowny zjadł je wraz z lokalną społecznością. Podobno zachowała się miska z tego wydarzenia, a do dziś na Podkarpaciu pieczone pierogi św. Jacka są regionalnym specjałem. Zostały nawet wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa podkarpackiego. Ciasto w tej potrawie jest dość nietypowe, bo poza mąką i wodą znajduje się w nim też biały ser, a farsz kapustno-grzybowy z nutą kminku jest niezwykle delikatny i wilgotny. 

Przeczytaj też: Pomysły na ciasta z patelni. Szybkie, smaczne i za niewielkie pieniądze

Pieczone pierogi św. Jacka - przepis

Składniki:

Ciasto: 

  • 300 g mąki pszennej, 
  • 250 g białego sera twarogowego, 
  • 100 g masła, 
  • 1/2 łyżeczka soli. 

Farsz: 

  • 1/4 białej kapusty, 
  • 250 g pieczarek, 
  • cebula, 
  • 1 łyżka mąki 
  • 1 łyżeczka soli 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu 
  • 1 szczypta kminku 

Sposób wykonania:

Przygotuj ciasto. Masło posiekaj drobno z mąką, w podobny sposób, co przy przygotowywaniu kruchego ciasta. Dodaj roztarty w palcach ser i przyprawy. Całość zagnieć do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Jeśli będzie ono zbyt lepkie, dodaj po łyżeczce soli do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. Uformuj okrągły placek i owiń go folią spożywczą. Wstaw do lodówki na ok. 30 minut. 

Przygotuj farsz. Kapustę drobno poszatkuj i włóż do garnka. Zalej ją wodą, posól i gotuj przez 20-30 minut, aż będzie al dente. Odcedź i przestudź, a następnie pokrój ją w drobną kostkę. 

Pieczarki i cebulę drobno posiekaj. Podsmaż je na maśle na małym ogniu, do zeszklenia cebuli i odparowania całego płynu z grzybów. Zawartość patelni oprósz mąką i dodaj do niej kapustę. 

Całość dopraw solą, pieprzem i kminkiem. Wymieszaj i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. 

Przygotuj pierogi. Z ciasta uformuj okrągły placek o średniej grubości - będzie on grubszy niż przy tradycyjnym cieście pierogowym. Musisz znaleźć odpowiednią grubość dla twoich pierogów - masa nie może się rwać, a jednocześnie musi być jak najcieńsza. Wykrawaj okręgi za pomocą szklanki. Na każdy z nich nakładaj po 1-2 łyżki farszu. Zlep brzegi, a pierogi przenoś na blachę od piekarnika wyłożoną folią aluminiową. 

Wstaw danie do pieca rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz je przez 20-25 minut, do ładnego przyrumienienia. Pieczone pierogi św. Jacka wyjmij i pozostaw na 15 minut do przestudzenia. Podawaj na ciepło. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kremowe ciasto Dyplomatka. Jedna blacha to zdecydowanie za mało

Smaczne, szybkie i bardzo sycące danie na obiad. Oto klops z młodą kapustą

To gwarancja udanych świąt wielkanocnych. Upiecz wilgotną babkę czekoladową

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia polska | pierogi | dania główne