Pieczone pierogi św. Jacka. Słynie z nich ta podkarpacka wieś
Pieczone pierogi św. Jacka powstają we wsi Nockowej od początku jej założenia i są silnie związane z legendą o misjonarzu Jacku Odrowążu. To regionalny specjał, do którego przyrządza się nie tylko specjalny farsz, ale przede wszystkim nietypowe ciasto. Odkryj przepyszny przepis kuchni podkarpackiej.
Pieczone pierogi św. Jacka to tradycyjne danie kuchni podkarpackiej, które wiąże się z legendą o powstaniu wsi Nockowej. Podróżujący po Rusi Kijowskiej Jacek Odrowąż - kaznodzieja i misjonarz - zatrzymał się w tej miejscowości, po tym jak zmarł jego koń. Spotkał nowożeńców, którzy napoili go, ale nie mieli czym nakarmić. Polecił im więc zmielić pszenicę, dodać do niej twaróg i nafaszerować kapustą oraz pieczarkami. Mieszkańcy obawiali się, że grzyby są trujące, więc odmówili ich dodania. Jacek Odrowąż zjadł wówczas na ich oczach surowe pieczarki, co wywołało duże poruszenie i okrzyknięto cudem.
Pierogi ulepiono, część ugotowano, a część upieczono. Duchowny zjadł je wraz z lokalną społecznością. Podobno zachowała się miska z tego wydarzenia, a do dziś na Podkarpaciu pieczone pierogi św. Jacka są regionalnym specjałem. Zostały nawet wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa podkarpackiego. Ciasto w tej potrawie jest dość nietypowe, bo poza mąką i wodą znajduje się w nim też biały ser, a farsz kapustno-grzybowy z nutą kminku jest niezwykle delikatny i wilgotny.
Przeczytaj też: Pomysły na ciasta z patelni. Szybkie, smaczne i za niewielkie pieniądze
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
- 250 g białego sera twarogowego,
- 100 g masła,
- 1/2 łyżeczka soli.
Farsz:
- 1/4 białej kapusty,
- 250 g pieczarek,
- cebula,
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 szczypta kminku
Sposób wykonania:
Przygotuj ciasto. Masło posiekaj drobno z mąką, w podobny sposób, co przy przygotowywaniu kruchego ciasta. Dodaj roztarty w palcach ser i przyprawy. Całość zagnieć do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Jeśli będzie ono zbyt lepkie, dodaj po łyżeczce soli do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. Uformuj okrągły placek i owiń go folią spożywczą. Wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
Przygotuj farsz. Kapustę drobno poszatkuj i włóż do garnka. Zalej ją wodą, posól i gotuj przez 20-30 minut, aż będzie al dente. Odcedź i przestudź, a następnie pokrój ją w drobną kostkę.
Pieczarki i cebulę drobno posiekaj. Podsmaż je na maśle na małym ogniu, do zeszklenia cebuli i odparowania całego płynu z grzybów. Zawartość patelni oprósz mąką i dodaj do niej kapustę.
Całość dopraw solą, pieprzem i kminkiem. Wymieszaj i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Przygotuj pierogi. Z ciasta uformuj okrągły placek o średniej grubości - będzie on grubszy niż przy tradycyjnym cieście pierogowym. Musisz znaleźć odpowiednią grubość dla twoich pierogów - masa nie może się rwać, a jednocześnie musi być jak najcieńsza. Wykrawaj okręgi za pomocą szklanki. Na każdy z nich nakładaj po 1-2 łyżki farszu. Zlep brzegi, a pierogi przenoś na blachę od piekarnika wyłożoną folią aluminiową.
Wstaw danie do pieca rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz je przez 20-25 minut, do ładnego przyrumienienia. Pieczone pierogi św. Jacka wyjmij i pozostaw na 15 minut do przestudzenia. Podawaj na ciepło.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kremowe ciasto Dyplomatka. Jedna blacha to zdecydowanie za mało
Smaczne, szybkie i bardzo sycące danie na obiad. Oto klops z młodą kapustą
To gwarancja udanych świąt wielkanocnych. Upiecz wilgotną babkę czekoladową