Reklama
Reklama

Piękne ciasto z orzechami. To gwarancja dobrego smaku na świątecznym stole

Piękne ciasto z orzechami to idealne połączenie miękkiego, lekkiego ciasta i karmelowej, chrupiącej warstwy orzechowej. Tuż po upieczeniu trzeba je odwrócić, aby wierzch elegancko prezentował się podczas podawania. Taka propozycja na święta będzie jak znalazł.

Piękne ciasto z orzechami - deser na święta i sylwestra

To ciasto z orzechami zachwyca nie tylko smakiem, ale i swoim estetycznym wyglądem. Łączy w sobie dwie masy - karmelową i orzechową, które przenikają się wzajemnie. Wypiek wychodzi złocisty, apetyczny, aż trudno uwierzyć, że jego przygotowanie jest naprawdę proste. Efekt zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Chrupiące orzechy i delikatne ciasto tworzą idealny duet, który sprawia, że każdy chce sięgnąć po dokładkę. Deser pasuje idealnie na świąteczny stół. Przepis możesz też powtórzyć podczas imprezy sylwestrowej.

Przeczytaj też: Zakwas na barszcz wigilijny. Przygotowujemy krok po kroku, aby udał się każdemu

Reklama

Piękne ciasto z orzechami - przepis

Składniki:

Ciasto: 

  • 240 g mąki pszennej, 
  • 4 jajka, 
  • 150 g cukru, 
  • 100 ml oleju, 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. 

Masa orzechowa: 

  • 100 g masła, 
  • 120 g cukru białego, 
  • 30 g cukru brązowego, 
  • 20 ml śmietanki 30%, 
  • 100 g orzechów włoskich posiekanych. 

Sposób wykonania:

1. Przygotuj masę orzechową, która będzie na spodzie podczas pieczenia i na wierzchu podczas podawania. W garnuszku rozpuść masło. Dodaj biały i brązowy cukier - mieszaj, aż składniki się połączą. Wlej śmietankę i podgrzewaj do lekkiego zgęstnienia. Wsyp orzechy i wymieszaj. Gotową masę wylej na dno formy (ok. 24 cm), równomiernie rozprowadzając. 

2. Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę. Cienkim strumieniem wlej olej, cały czas miksując. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszaj szpatułką. Ciasto przelej na masę orzechową w formie. 

3. Piecz w 180°C przez 35-40 minut. 

4. Od razu po wyjęciu z piekarnika odwróć ciasto na talerz lub kratkę, tak aby masa orzechowa znalazła się na górze. 

5. Pozostaw do przestudzenia. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Syrop na kaszel z zapomnianego warzywa. Działa przeciwzapalnie i wykrztuśnie

Najlepsze krokiety do barszczu na wigilię. Ten smak jest nie do podrobienia

Jedno z najsmaczniejszych bożonarodzeniowych ciast. Rolada makowo-serowa

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze | orzechy | Boże Narodzenie