Reklama
Reklama

Pierogi dla wielbicieli tradycyjnej kuchni polskiej. Delikatny farsz zawróci ci w głowie

Dania z Kresów cieszą się ogromną popularnością - i wcale nas to nie dziwi. Są przepyszne, aromatyczne i po prostu wyjątkowe. Sprawdź ten przepis na pierogi kresowe. Nie jest skomplikowany, a efekt będzie z pewnością smakowity.

Pierogi kresowe to prawdziwa uczta dla smakoszy tradycyjnej kuchni polskiej. Z delikatnym ciastem i farszem z twarogu, ziemniaków i cebuli, to danie łączy smaki Podlasia i Wileńszczyzny. Spróbuj przygotować je w domowym zaciszu, korzystając z naszego przepisu. 

Pierogi kresowe - lista składników

Do wykonania przepisu potrzebujesz:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 250 g półtłustego twarogu, 
  • 250 g kaszy gryczanej, 
  • 120 ml wody, 
  • 2 duże cebule, 
  • szczypta soli, 
  • szczypta pieprzu, 
  • olej do smażenia. 

Pierogi kresowe - przepis

Obie cebule obierz i drobno posiekaj. Zeszklij je na patelni z odrobiną oleju. Ostudź i przełóż do miseczki. W międzyczasie ugotuj kaszę gryczaną według instrukcji na opakowaniu i dodaj do cebuli. Wymieszaj. 

Reklama

Twaróg pokrusz i dodaj do pozostałych składników, czyli cebuli z kaszą. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli oraz wlej ciepłą wodę. Ręcznie wyrabiaj ciasto na jednolitą i sprężystą masę. Ciasto podziel na mniejsze kulki, które następnie rozwałkuj na podsypanym mąką blacie kuchennym lub stolnicy. Wałkuj ciasto na cienkie placki. 

Za pomocą szklanki wytnij koła z ciasta. Na każde kółko nałóż sporą łyżkę farszu i sklej brzegi. W garnku zagotuj osoloną wodę. Pierogi wrzucaj do wody partiami i gotuj przez około 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi kresowe możesz podawać od razu po ugotowaniu lub z przygotowaną okrasą ze skwarków i podsmażonej cebulki. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Śmietankowy krem z galaretką i musem malinowym. Letnie ciasto idealne na weekend

Tylko latem smakuje tak dobrze. Do tej zupy wracam co roku

Gdy nie mam czasu, robię ten makaron. Smakuje wybitnie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pierogi