Pierogi dla wielbicieli tradycyjnej kuchni polskiej. Delikatny farsz zawróci ci w głowie
Dania z Kresów cieszą się ogromną popularnością - i wcale nas to nie dziwi. Są przepyszne, aromatyczne i po prostu wyjątkowe. Sprawdź ten przepis na pierogi kresowe. Nie jest skomplikowany, a efekt będzie z pewnością smakowity.
Pierogi kresowe to prawdziwa uczta dla smakoszy tradycyjnej kuchni polskiej. Z delikatnym ciastem i farszem z twarogu, ziemniaków i cebuli, to danie łączy smaki Podlasia i Wileńszczyzny. Spróbuj przygotować je w domowym zaciszu, korzystając z naszego przepisu.
Do wykonania przepisu potrzebujesz:
- 300 g mąki pszennej,
- 250 g półtłustego twarogu,
- 250 g kaszy gryczanej,
- 120 ml wody,
- 2 duże cebule,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- olej do smażenia.
Obie cebule obierz i drobno posiekaj. Zeszklij je na patelni z odrobiną oleju. Ostudź i przełóż do miseczki. W międzyczasie ugotuj kaszę gryczaną według instrukcji na opakowaniu i dodaj do cebuli. Wymieszaj.
Twaróg pokrusz i dodaj do pozostałych składników, czyli cebuli z kaszą. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli oraz wlej ciepłą wodę. Ręcznie wyrabiaj ciasto na jednolitą i sprężystą masę. Ciasto podziel na mniejsze kulki, które następnie rozwałkuj na podsypanym mąką blacie kuchennym lub stolnicy. Wałkuj ciasto na cienkie placki.
Za pomocą szklanki wytnij koła z ciasta. Na każde kółko nałóż sporą łyżkę farszu i sklej brzegi. W garnku zagotuj osoloną wodę. Pierogi wrzucaj do wody partiami i gotuj przez około 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi kresowe możesz podawać od razu po ugotowaniu lub z przygotowaną okrasą ze skwarków i podsmażonej cebulki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chrupiące kąski z kurczaka. Zrób domowe nuggetsy z serem
Spróbuj galicyjskich sznycli. Wnętrze skrywa pyszną niespodziankę
Zdrowe i pełne białka mięso, o którym zapomnieliśmy. Najlepiej smakuje w gulaszu