Reklama
Reklama

Pierogi dla wielbicieli tradycyjnej kuchni polskiej. Delikatny farsz zawróci ci w głowie

Dania z Kresów cieszą się ogromną popularnością - i wcale nas to nie dziwi. Są przepyszne, aromatyczne i po prostu wyjątkowe. Sprawdź ten przepis na pierogi kresowe. Nie jest skomplikowany, a efekt będzie z pewnością smakowity.

Pierogi kresowe to prawdziwa uczta dla smakoszy tradycyjnej kuchni polskiej. Z delikatnym ciastem i farszem z twarogu, ziemniaków i cebuli, to danie łączy smaki Podlasia i Wileńszczyzny. Spróbuj przygotować je w domowym zaciszu, korzystając z naszego przepisu. 

Pierogi kresowe - lista składników

Do wykonania przepisu potrzebujesz:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 250 g półtłustego twarogu, 
  • 250 g kaszy gryczanej, 
  • 120 ml wody, 
  • 2 duże cebule, 
  • szczypta soli, 
  • szczypta pieprzu, 
  • olej do smażenia. 

Pierogi kresowe - przepis

Obie cebule obierz i drobno posiekaj. Zeszklij je na patelni z odrobiną oleju. Ostudź i przełóż do miseczki. W międzyczasie ugotuj kaszę gryczaną według instrukcji na opakowaniu i dodaj do cebuli. Wymieszaj. 

Twaróg pokrusz i dodaj do pozostałych składników, czyli cebuli z kaszą. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli oraz wlej ciepłą wodę. Ręcznie wyrabiaj ciasto na jednolitą i sprężystą masę. Ciasto podziel na mniejsze kulki, które następnie rozwałkuj na podsypanym mąką blacie kuchennym lub stolnicy. Wałkuj ciasto na cienkie placki. 

Za pomocą szklanki wytnij koła z ciasta. Na każde kółko nałóż sporą łyżkę farszu i sklej brzegi. W garnku zagotuj osoloną wodę. Pierogi wrzucaj do wody partiami i gotuj przez około 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi kresowe możesz podawać od razu po ugotowaniu lub z przygotowaną okrasą ze skwarków i podsmażonej cebulki. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Chrupiące kąski z kurczaka. Zrób domowe nuggetsy z serem

Spróbuj galicyjskich sznycli. Wnętrze skrywa pyszną niespodziankę

Zdrowe i pełne białka mięso, o którym zapomnieliśmy. Najlepiej smakuje w gulaszu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pierogi