Reklama
Reklama

Pierogi oszukańce. Nie zgadniesz, z czego robi się farsz

Pierogi kojarzą się głównie ze Świętami Bożego Narodzenia, ale czas je odczarować. Jak spróbujesz tej wersji pierogów z Podkarpacia, będziesz robić je o wiele częściej. Odkąd wypróbowałam przepis na oszukańce, jem je co najmniej raz w miesiącu. Są pyszne i treściwe.

Podkarpaccy strażacy wiedzą co dobre. Ich pierogi to majstersztyk

Kuchnia podkarpacka jest jedną z wyjątkowych kuchni regionalnych. Na daniach pochodzących z południowego wschodu duże piętno odcisnęły wpływy innych kultur. Możemy więc zauważyć w niej elementy kuchni ukraińskiej, słowackiej czy węgierskiej.

Z kuchni podkarpackiej wywodzą się pierogi oszukańce. Dokładnie jest to przepis pochodzący od strażaków z Ochotniczej Straży Pożarnej Broniszów, która znajduje się właśnie w tym regionie. Ich farsz składa się z mięsa, grzybów, cebuli i kaszy jęczmiennej.

I to właśnie ostatni składnik sprawia, że te pierogi nazywają się "oszukańce". Jedząc je, mamy wrażenie, że to wyłącznie mięsne nadzienie. Tymczasem kasza jęczmienna dodatkowo uzupełnia farsz i oszukuje nasze kubki smakowe.

Przepis na pierogi oszukańce. Są pyszne i treściwe

Pierogi oszukańce z Podkarpacia robi się w szybki i prosty sposób. Możesz do nich wykorzystać resztki z niedzielnego rosołu w postaci gotowanego mięsa, więc nic się nie zmarnuje. Zjesz kilka, a nasycą cię one na dobre godziny, a do tego usatysfakcjonują niepowtarzalnym smakiem.

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 3 jajka
  • ciepła woda

Składniki na farsz:

  • 200 g mięsa gotowanego
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 5-7 suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • majeranek
  • lubczyk
  • sól i pieprz

Kaszę jęczmienną ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta. Mięso wcześniej ugotowane w rosole, np. drobione lub wieprzowe, zmiel. Grzyby zalej wrzątkiem i zagotuj. Gdy staną się miękkie, drobno je posiekaj. Cebulę obierz, posiekaj i przesmaż na patelni, aż delikatnie zbrązowieje, ale nie będzie przypalona. Wszystkie składniki na farsz połącz ze sobą w misce, przypraw je majerankiem, lubczykiem, solą i pieprzem do smaku.

Teraz zabierz się za ciasto. Na stolnicy wymieszaj mąkę z solą i jajkami. Stopniowo do składników dodawaj ciepłą wodę, cały czas wyrabiając ciasto w dłoniach. Gdy składniki połączą się, a masa stanie się elastyczna, rozwałkuj ją. Z ciasta wycinaj krążki za pomocą szklanki. Każdy z krążków, wypełnij farszem, a następnie zaklej.

Pierogi oszukańce gotuj w osolonej wodzie od 3 do 5 minut. Podawaj je z przysmażoną cebulką lub skwarkami.

Źródło: "Wielka księga tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego" Krzysztof Zieliński, terazgotuje.pl

Zobacz też:

5 nalewek, które warto zrobić na koniec lata

Dodaję do marynowania zamiast tradycyjnego octu. Papryka na zimę wychodzi najlepsza

Genialna szarlotka bez spodu. Nieoczywisty dodatek dodaje jej wyjątkowości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | kuchnia polska | pierogi