Pierogi oszukańce. Nie zgadniesz, z czego robi się farsz
Pierogi kojarzą się głównie ze Świętami Bożego Narodzenia, ale czas je odczarować. Jak spróbujesz tej wersji pierogów z Podkarpacia, będziesz robić je o wiele częściej. Odkąd wypróbowałam przepis na oszukańce, jem je co najmniej raz w miesiącu. Są pyszne i treściwe.
Kuchnia podkarpacka jest jedną z wyjątkowych kuchni regionalnych. Na daniach pochodzących z południowego wschodu duże piętno odcisnęły wpływy innych kultur. Możemy więc zauważyć w niej elementy kuchni ukraińskiej, słowackiej czy węgierskiej.
Z kuchni podkarpackiej wywodzą się pierogi oszukańce. Dokładnie jest to przepis pochodzący od strażaków z Ochotniczej Straży Pożarnej Broniszów, która znajduje się właśnie w tym regionie. Ich farsz składa się z mięsa, grzybów, cebuli i kaszy jęczmiennej.
I to właśnie ostatni składnik sprawia, że te pierogi nazywają się "oszukańce". Jedząc je, mamy wrażenie, że to wyłącznie mięsne nadzienie. Tymczasem kasza jęczmienna dodatkowo uzupełnia farsz i oszukuje nasze kubki smakowe.
Pierogi oszukańce z Podkarpacia robi się w szybki i prosty sposób. Możesz do nich wykorzystać resztki z niedzielnego rosołu w postaci gotowanego mięsa, więc nic się nie zmarnuje. Zjesz kilka, a nasycą cię one na dobre godziny, a do tego usatysfakcjonują niepowtarzalnym smakiem.
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki
- 3 jajka
- ciepła woda
Składniki na farsz:
- 200 g mięsa gotowanego
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 5-7 suszonych grzybów
- 1 cebula
- majeranek
- lubczyk
- sól i pieprz
Kaszę jęczmienną ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta. Mięso wcześniej ugotowane w rosole, np. drobione lub wieprzowe, zmiel. Grzyby zalej wrzątkiem i zagotuj. Gdy staną się miękkie, drobno je posiekaj. Cebulę obierz, posiekaj i przesmaż na patelni, aż delikatnie zbrązowieje, ale nie będzie przypalona. Wszystkie składniki na farsz połącz ze sobą w misce, przypraw je majerankiem, lubczykiem, solą i pieprzem do smaku.
Teraz zabierz się za ciasto. Na stolnicy wymieszaj mąkę z solą i jajkami. Stopniowo do składników dodawaj ciepłą wodę, cały czas wyrabiając ciasto w dłoniach. Gdy składniki połączą się, a masa stanie się elastyczna, rozwałkuj ją. Z ciasta wycinaj krążki za pomocą szklanki. Każdy z krążków, wypełnij farszem, a następnie zaklej.
Pierogi oszukańce gotuj w osolonej wodzie od 3 do 5 minut. Podawaj je z przysmażoną cebulką lub skwarkami.
Źródło: "Wielka księga tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego" Krzysztof Zieliński, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut