Reklama
Reklama

Pierwszy raz jadłam ciasto Bomba Apostołów. Od razu wzięłam przepis od przyjaciółki

Bomba apostołów zwraca na siebie uwagę nie tylko oryginalną nazwą, ale także schludnym wyglądem. Ten prosty piernikowy przekładaniec skradnie serce każdemu, kto lubi korzenne smaki w deserach. Chociaż wymaga upieczenia biszkoptu, jest to ciasto, które z powodzeniem mogą przygotowywać nawet początkujący wielbiciele wypieków. Oto prosty przepis na bombę apostołów.

Bomba apostołów - ciasto do kawy i na uroczystości

Bomba apostołów to piernikowy przekładaniec z bitą śmietaną i powidłami śliwkowymi. Deser ten jest podawany w kawiarni znajdującej się w Chełmsku Śląskim, w jednym z dwunastu osiemnastowiecznych Domów Tkaczy, charakterystycznych dla tej miejscowości.

Sprawdź także: Ciasto Wiewiór wypchane bakaliami. Idealna propozycja na jesienny deser

To dobrze znane i sprawdzone połączenie smaków sprawdzi się zarówno jako słodki dodatek do kawy, jak i wypiek na specjalne uroczystości. Oprócz wyszukanego smaku to ciasto może pochwalić się również prostym, a zarazem pięknym wyglądem. 

Ciasto bomba apostołów - przepis

Do wykonania bomby apostołów będziemy potrzebować prostokątnej blaszki o wymiarach 25 × 36 cm oraz papieru do pieczenia. 

Składniki biszkoptu:

  • 80 g mąki pszennej,
  • 10 jajek,
  • 220 g cukru,
  • 40 g przyprawy do piernika,
  • 4 czubate łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki masy kremowej:

  • 1 l śmietanki 36 pro.c,
  • 70 g cukru pudru,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 1/3 szklanki wrzątku.

Dodatki:

  • 200 g powideł śliwkowych/z czarnej porzeczki,
  • 1/2 tabliczki rozpuszczonej mlecznej czekolady.

Przygotowanie biszkoptu:

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier oraz wrzucając pojedynczo żółtka. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika. Całość delikatnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. Gotowe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 170°C. Ciasto pieczemy ok. 30-40 min. Już przestygnięty, najlepiej zimny biszkopt kroimy na 3 blaty. Z czego jeden musi być najcieńszy, a pozostałe dwa powinny być równej grubości.

Przygotowanie kremu:

Rozpuszczamy żelatynę we wrzątku. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, stopniowo dodając do niej cukier puder. Kiedy żelatyna przestygnie, powoli wlewamy ją do ubijanej śmietanki.

Przekładanie biszkoptu kremem:

Jeden z dwóch blatów tej samej grubości smarujemy wybranymi powidłami i cienką warstwą kremu śmietankowego. Na to kładziemy drugi blat biszkoptu o tej samej grubości. Na ciasto wykładamy resztę kremu i przykrywamy najcieńszym blatem biszkoptu. Na koniec polewamy wierzch ciasta roztopioną czekoladą i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny lub całą noc. Smacznego.


Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Bez grama nabiału. Ser, który mogą jeść weganie i osoby z nietolerancją laktozy

W tym roku zrobiłam dżem winogronowy z pestkami. Z goframi i naleśnikami smakuje wybornie

Jesienny frykas pełen witamin. Robię zapas na zimę, bo jest niezastąpiona do naleśników i herbaty

INTERIA.PL