Ciasto Wiewiór wypchane bakaliami. Idealna propozycja na jesienny deser
Kiedy za oknami robi się chłodniej, często nachodzi nas ochota na otulające i aromatyczne desery. Do kubka gorącej kawy lub herbaty idealnie pasować będzie wypełnione bakaliami Ciasto Wiewiór. Jest wilgotne, pełne smaku, a przyprawy korzenne do niego dodane sprawią, że w całym domu będzie unosił się przyjemny aromat.
Nie lubisz suchych wypieków? Postaw na Ciasto Wiewiór. W masie znajdują się jabłka pokrojone w kostkę jabłka, oraz jogurty naturalny, dodatki te sprawią, że deser będzie idealnie wilgotny. Pełni smaku dodają mu natomiast orzechy, czekolada i słodkie rodzynki. Natomiast piękny kolor zapewnia dodatek kakao oraz korzennych przypraw. Obiecujemy, na jednym kawałku się nie skończy.
Sprawdź także: Chrupiące śniadanie w stylu greckim. Robię kilka razy w tygodniu, bo uzależnia
W cieście znajdziesz mieszankę orzechów włoskich i rodzynek, jednak równie dobrze możesz zastąpić je innymi ulubionymi bakaliami. Świetnie pasować będą tu również orzechy laskowe, migdały, czy nerkowce, a także słodko-kwaśna żurawina, posiekane morele, suszone śliwki, czy daktyle.
Składniki:
- 300 g mąki,
- 100 g cukru,
- 4 duże jajka,
- 4 duże jabłka,
- 200 g orzechów włoskich,
- 100 g rodzynek,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 250 ml jogurtu naturalnego,
- 5 g kakao,
- 5 g przyprawy korzennej,
- 100 ml oleju,
- 15 g proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- cukier puder do dekoracji.
Przygotowanie ciasta rozpocznij od umycia jabłek. Usuń gniazda nasienne i obierz je ze skórki. Pokrój owoce w średniej wielkości kostkę. Następnie zalej rodzynki gorącą wodą i odstaw na parę minut. Po tym czasie odsącz je na sitku. Orzechy włoskie posiekaj na drobne kawałki. By usprawnić ten proces, możesz użyć blendera. Czekoladę pokrój w drobną kosteczkę.
Do dużej miski wbij jajka, dodaj szczyptę soli i całość zmiksuj. Kiedy masa będzie puszysta i podwoi swoją objętość, wsypuj małymi partiami cukier, cały czas miksując. Następnie dodaj olej i jogurt, cały czas ubijając masę. Gotowa masa jajeczna powinna być jasnego koloru.
Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, kakao oraz przyprawą korzenną. Dodawaj porcjami do masy jajecznej, ciągle miksując. Do gotowego ciasta dodaj pokrojone wcześniej jabłka, posiekane orzechy, rodzynki oraz czekoladę. Wszystko delikatnie wymieszaj łyżką.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej gotowe ciasto i wyrównaj łyżką. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na środkową półkę. Piecz w programie bez termoobiegu przez około 40-45 minut. Co jakiś czas masę patyczkiem. Powinien być suchy, a nie obklejony mokrym ciastem. Upieczone ciasto odstaw do wystygnięcia, a na koniec oprósz cukrem pudrem.
Szlagier przedwojennych kawiarni. To połączenie smaków zna chyba każdy
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Poważna konkurentka jarzynowej. Sałatka Oliwia będzie idealna na imprezy i święta
Najprostszy przepis na rogaliki z ciasta francuskiego. Nadzienie to ulubiony przysmak dzieci
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę