Pierwszy raz zjadłam, będąc na Krecie. Ta jajecznica jest tak syta, że pół dnia nie odczuwasz głodu
Jajka to jeden z najpopularniejszych produktów, którym ludzie zajadają się na śniadanie. Z nich można przygotować m.in. jajka sadzone, na twardo, na miękko czy słynną jajecznicę. Będąc na Krecie, spróbowałam takiej jajecznicy, jakiej jeszcze nigdy nie jadłam. Była wyborna, a do tego przez pół dnia nie czułam głodu.
Sposobów na przygotowanie jajecznicy jest wyjątkowo dużo. Niektórzy wolą bardziej suchą i ściętą, inni przyrządzają ją na kremową masę. Grecy mają na to jeszcze inną recepturę, która z początku może dziwić, ale jest perfekcyjna.
Sprawdź także: Chrupiące śniadanie w stylu greckim. Robię kilka razy w tygodniu, bo uzależnia
Jajecznica strapastsada to wyjątkowo popularne śniadanie w Grecji. Tradycyjnie to połączenie jajek, soczystych, słodkich pomidorów i ich rodzimego sera feta. W składzie nie brakuje również aromatycznych ziół takich jak oregano, mięta, tymianek.
Jednakże nie wszędzie zjemy tradycyjną strapatsadę. Przykładowo w regionie Peloponez dodaje się do niej soloną wieprzowinę czy lokalny ser sfela. W zależności od regionu danie może być modyfikowane miejscowymi dodatkami. Co więcej, mogą różnić się nie tylko składniki, ale też nazwy. W niektórych częściach Grecji taka jajecznica będzie się nazywać kajanas czy koskosela.
Tradycyjną, najbardziej podstawową strapatsadę, czyli jajecznicę po grecku można spotkać na wyspach. Ja miałam okazję skosztować jej na śniadanie, będąc na Krecie. Początkowo miałam obawy przed tym, jak będą smakować pomidory w jajkach, ale jeden kęs rozwiał moje wątpliwości. Jest pyszna i kremowa, a przez dodatek sera syci na długie godziny. Od powrotu do Polski przygotowuję ją na śniadanie i wracam do miłych wspomnień z wakacji.
Składniki:
- 2 pomidory,
- 100 g sera feta,
- 4 jajka,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz,
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano.
Do miski wbij jajka, dodaj oregano, odrobinę soli i pieprz, a następnie roztrzep je widelcem. Do nich pokrusz w dłoniach połowę sera feta. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, a gdy tłuszcz będzie ciepły, wrzuć posiekanego pomidora i smaż go do momentu, aż odparuje z niego nadmiar wody.
Masę jajeczno-serową wylej na ciepłą patelnię z pomidorami. Całość smaż do momentu uzyskania pożądanej konsystencji i ścięcia. Gotową strapatsadę podawaj obsypaną pozostałym pokruszonym serem feta. Zajadaj ją z dodatkiem tosta z ulubionego chleba.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Rozgrzeje i doda energii w najbardziej ponury dzień. Ta zupa to będzie jesienny przebój
Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm
Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni