Pierwszy raz zrobiłam keczup z dyni. Jest aromatyczny i bardzo zdrowy
Keczupy dostępne w sklepach mają w sobie dużo cukru i mało pomidorów. Z tego powodu wiele osób szuka nowych sposobów na przygotowanie tego sosu w domowych warunkach. Jeśli nie zdążyłeś w sezonie na pomidory przygotować zapasu keczupu na zimę, jeszcze nic straconego. Inne warzywa również mogą stworzyć pyszny dodatek do potraw. Poznaj przepis na keczup z dodatkiem dyni.
Dbanie o zdrową dietę może być trudne, szczególnie kiedy weźmiemy pod uwagę, że popularne produkty mają w sobie spore ilości cukru, sztucznych dodatków i konserwantów. Z tego powodu wiele osób decyduje się na przygotowanie własnych przetworów, które składają się z wysokiej jakości składników. Jednym z nich jest domowy keczup. Przekonaj się, jak możesz go przygotować samodzielnie.
Sprawdź także: Wybitnie smakuje na chałce, jeszcze lepiej z serem pleśniowym. Spróbujesz raz, będzie robić na okrągło
Keczup to jeden z najpopularniejszych sosów w kuchni — niektórzy dodają go do wszystkiego. Niestety ten kupiony w sklepie często zawiera śladowe ilości pomidorów, a jego smak podkreślany jest za pomocą ogromnej porcji cukru i octu. Zwykle znajdziemy w nim również sztuczne dodatki, które polepszają konsystencję sosu i konserwują go. Kiedy weźmiemy pod uwagę te aspekty, możemy stracić apetyt na keczup. Na szczęście sos z łatwością można zrobić w domu.
Keczup kojarzy nam się głównie z pomidorami. Nie są one jednak konieczne. Jeśli nie udało nam się przygotować wystarczającej liczby przetworów z ich dodatkiem podczas sezonu, mamy szansę nadrobić zaległości za pomocą innych warzyw. Jesienią najlepiej smakuj dynia i to właśnie ona może nas uratować. Za pomocą kilku warzyw i owoców uda nam się uzyskać pyszny sos, który z powodzeniem zastąpi ten tradycyjny.
Keczup z dyni ma gęstą konsystencję oraz pyszny smak. Słodycz pochodzi nie tylko od cukru, ale także od jabłek, które jesienią smakują pysznie. Jeśli lubimy eksperymenty w kuchni, możemy do części keczupu dodać ulubione przyprawy, jak bazylia, oregano czy chili. Dzięki nim keczup nie będzie nudny i podpasuje nawet najbardziej wymagającym smakoszom.
Składniki:
- 1,5 kg dyni hokkaido,
- 500 g jabłek,
- 500 g cebuli,
- 7-8 ząbków czosnków,
- skórka z jednej cytryny,
- 3 łyżeczki soli,
- 250 g octu jabłkowego,
- 250 g cukru,
- woda,
- opcjonalnie: oregano, bazylia, papryka chili.
Dynię dzielimy na pół, pozbywamy się pestek i kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli używamy dyni hokkaido, nie trzeba obierać jej ze skórki. Inne rodzaje dyni niestety będą od nas wymagać więcej pracy. Jabłka obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Również kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy ze skórki. Cebulę obieramy z łupin i kroimy na mniejsze części. Cytrynę wyparzamy i ścieramy z niej całą skórkę. Wszystkie warzywa i przyprawy umieszczamy w dużym garnku i zalewamy odrobiną wody. Stawiamy na ogniu i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmiękną i będą się rozpadać. Zdejmujemy z ognia i blendujemy na gładką masę. Dodajemy cukier oraz ocet i ponownie stawiamy na ogniu. Gotujemy, mieszając, aż zgęstnieje. Warto pamiętać, że po ostygnięciu będzie odrobinę gęstszy — lepiej zdjąć go z ognia chwilę przed uzyskaniem pożądanej konsystencji.
Gotowy keczup przekładamy do wyparzonych słoików. Mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Kiedy ostygną, przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej
Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem