Reklama
Reklama

Pierwszy raz zrobiłam keczup z dyni. Jest aromatyczny i bardzo zdrowy

Keczupy dostępne w sklepach mają w sobie dużo cukru i mało pomidorów. Z tego powodu wiele osób szuka nowych sposobów na przygotowanie tego sosu w domowych warunkach. Jeśli nie zdążyłeś w sezonie na pomidory przygotować zapasu keczupu na zimę, jeszcze nic straconego. Inne warzywa również mogą stworzyć pyszny dodatek do potraw. Poznaj przepis na keczup z dodatkiem dyni.

Dbanie o zdrową dietę może być trudne, szczególnie kiedy weźmiemy pod uwagę, że popularne produkty mają w sobie spore ilości cukru, sztucznych dodatków i konserwantów. Z tego powodu wiele osób decyduje się na przygotowanie własnych przetworów, które składają się z wysokiej jakości składników. Jednym z nich jest domowy keczup. Przekonaj się, jak możesz go przygotować samodzielnie.

Sprawdź także: Wybitnie smakuje na chałce, jeszcze lepiej z serem pleśniowym. Spróbujesz raz, będzie robić na okrągło

Keczup z dyni zdrowszy od tradycyjnego

Keczup to jeden z najpopularniejszych sosów w kuchni — niektórzy dodają go do wszystkiego. Niestety ten kupiony w sklepie często zawiera śladowe ilości pomidorów, a jego smak podkreślany jest za pomocą ogromnej porcji cukru i octu. Zwykle znajdziemy w nim również sztuczne dodatki, które polepszają konsystencję sosu i konserwują go. Kiedy weźmiemy pod uwagę te aspekty, możemy stracić apetyt na keczup. Na szczęście sos z łatwością można zrobić w domu.

Keczup kojarzy nam się głównie z pomidorami. Nie są one jednak konieczne. Jeśli nie udało nam się przygotować wystarczającej liczby przetworów z ich dodatkiem podczas sezonu, mamy szansę nadrobić zaległości za pomocą innych warzyw. Jesienią najlepiej smakuj dynia i to właśnie ona może nas uratować. Za pomocą kilku warzyw i owoców uda nam się uzyskać pyszny sos, który z powodzeniem zastąpi ten tradycyjny.

Keczup z dyni ma gęstą konsystencję oraz pyszny smak. Słodycz pochodzi nie tylko od cukru, ale także od jabłek, które jesienią smakują pysznie. Jeśli lubimy eksperymenty w kuchni, możemy do części keczupu dodać ulubione przyprawy, jak bazylia, oregano czy chili. Dzięki nim keczup nie będzie nudny i podpasuje nawet najbardziej wymagającym smakoszom.

Zdrowy keczup z dyni — przepis

Składniki: 

  • 1,5 kg dyni hokkaido,
  • 500 g jabłek,
  • 500 g cebuli,
  • 7-8 ząbków czosnków,
  • skórka z  jednej cytryny,
  • 3 łyżeczki soli,
  • 250 g octu jabłkowego,
  • 250 g cukru,
  • woda,
  • opcjonalnie: oregano, bazylia, papryka chili.

Dynię dzielimy na pół, pozbywamy się pestek i kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli używamy dyni hokkaido, nie trzeba obierać jej ze skórki. Inne rodzaje dyni niestety będą od nas wymagać więcej pracy. Jabłka obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Również kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy ze skórki. Cebulę obieramy z łupin i kroimy na mniejsze części. Cytrynę wyparzamy i ścieramy z niej całą skórkę. Wszystkie warzywa i przyprawy umieszczamy w dużym garnku i zalewamy odrobiną wody. Stawiamy na ogniu i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmiękną i będą się rozpadać. Zdejmujemy z ognia i blendujemy na gładką masę. Dodajemy cukier oraz ocet i ponownie stawiamy na ogniu. Gotujemy, mieszając, aż zgęstnieje. Warto pamiętać, że po ostygnięciu będzie odrobinę gęstszy — lepiej zdjąć go z ognia chwilę przed uzyskaniem pożądanej konsystencji.

Gotowy keczup przekładamy do wyparzonych słoików. Mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Kiedy ostygną, przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Są smaczniejsze od "schabowych" z kani. Jednym grzybem naje się cała rodzina

Przetestowałam ulubione śniadanie króla Karola III. Jajka, szpinak, mnóstwo sera i na tym nie koniec

Pasta z grzybów leśnych. Najlepsza do zapiekanek, jajecznica z nią wychodzi wybitna

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory