Reklama
Reklama

Pierwszy raz zrobiłam krupnik na tym mięsie. Domownicy zajadali aż miło

Krupnik to zupa, która kiedyś królowała zaraz obok rosołu, a teraz jest zapomniana, a przez to rzadko gotowana. Warto przypomnieć sobie tego klasyka i przygotować go na obiad. Jest nie tylko pyszny, ale i pełen wartości odżywczych. Ostatnio ugotowałam krupnik na zupełnie innym mięsie niż dotychczas. Tak dobrego jeszcze nigdy nie jadłam.

Krupnik nie tylko na żeberkach czy skrzydełkach

Krupnik gotowany jest na wywarze warzywnym lub mięsnym. Do niego dodaje się najczęściej kaszę jęczmienną, ziemniaki lub ryż. W przypadku bulionu mięsnego najpopularniejszymi rodzajami wykorzystywanych mięs są żeberka, czy skrzydełka. Wówczas zupa wychodzi delikatna i lekkostrawna.

Świetnym dodatkiem do gotującego się wywaru będą natomiast żołądki drobiowe. Ta część mięsa jest niechętnie używana i niedoceniana. Krupnik na żołądkach jest o wiele bardziej aromatyczny. Ma wyjątkowy, głęboki smak, który na długo pozostaje w pamięci.

Krupnik na żołądkach - przepis

Odkąd zrobiłam krupnik na żołądkach drobiowych rodzina cały czas pyta, kiedy przyrządzę go ponownie. Tak dobrej i sycącej zupy już dawno nie jadłam. Żołądki kupuję za grosze i gotuję z nich prawdziwą perełkę.

Składniki:

  • 600 g żołądków drobiowych
  • 2,5 l wody
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 6 łyżek kaszy jęczmiennej perłowej
  • szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:
Żołądki dokładnie umyj, obierz z błon i umieść w garnku. Do garnka wlej wodę, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, przypraw solą i pieprzem. Mięso gotuj do miękkości, czyli przez około 2 godziny.
W tym czasie oczyść i obierz warzywa. Marchew, pietruszkę, selera zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek posiekaj w kostkę. Na patelni rozpuść jedną łyżkę masła i podsmaż na niej warzywa. Po około 5 minutach przełóż je do miski. Na patelni rozpuść drugą łyżkę masła i smaż do zeszklenia cebuli, po chwili dodaj czosnek.

Ugotowane żołądki wyciągnij z garnka, a do wywaru dodaj podsmażone warzywa. Po zagotowaniu dodaj cebulę z czosnkiem oraz kaszę. Zupę wymieszaj i gotuj przez następne 25 minut.

Śmietanę umieść w miseczce i stopniowo dolewaj do niej gorącą zupę. Mieszanką zabiel krupnik i go zagotuj. Na koniec dopraw go solą i pieprzem. Gotowy krupnik podawaj odsypany posiekaną natką pietruszki. Do tego na talerz można nałożyć posiekane żołądki z wywaru.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Takiego dania z cukinii w tym sezonie na pewno nie jadłeś. Oto pyszna zupa z klopsikami

Ostatnio zaczęłam robić zamiast szarlotki. Całuski znikają do ostatniego okruszka

Serowo-mięsne Łobuziaki. Świetny sposób na resztki, które zalegają w lodówce

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | dania główne | kuchnia polska