Reklama
Reklama

Pikantne skrzydełka Buffalo z serowym sosem. Danie jak z amerykańskiej restauracji

Masz ochotę na chrupiące skrzydełka jak z amerykańskiej restauracji? Wypróbuj przepis na kurczaka Buffalo, mięso wychodzi wyraziste, pikantny i bardzo soczyste. Danie idealnie sprawdzi się na obiad, lub jako przekąska podczas imprezy w gronie znajomych i rodziny. Obowiązkowym dodatkiem będzie tutaj dip na bazie sera z niebieską pleśnią.

Amerykański klasyk kurczak Buffalo zawdzięcza swoją nazwę miejscowości w stanie Nowy Jork, z której się wywodzi. Dziś to danie popularne jest w całych Stanach Zjednoczonych. Najczęściej przyrządza się je bez panierki, choć ten wariant bliższy jest naszym rodzimym gustom. Smak tej potrawy idealnie podkreśli sos na bazie sera z niebieską pleśnią, majonezu, śmietany, sosu Worcestershire, musztardy i czosnku. Na pewno wszyscy będą się zajadać. 

Przepis na kurczaka Buffalo 

Składniki na skrzydełka Buffalo: 

Reklama
  • 1 kg skrzydełek kurczaka, 
  • około 200 g mąki pszennej,
  • sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku), 
  • 150 ml sosu Frank's Red Hot (lub podobnego sosu na bazie papryczek cayenne), 
  • 60 g masła, 
  • olej roślinny (do smażenia),  
  • seler naciowy (do podania). 

Składniki na dip: 

  • 100 g sera z niebieską pleśnią, 
  • 1½ łyżki majonezu, 
  • 3 łyżki śmietany, 
  • ½ łyżeczki sosu Worcestershire, 
  • 1 łyżeczka musztardy, 
  • 1 mały ząbek czosnku, 
  • pieprz (do smaku).

Jak zrobić skrzydełka Buffalo? 

Opłucz skrzydełka kurczaka, osusz ręcznikiem papierowym i podziel na 3 części. Odłóż lotki (wykorzystaj do innego celu, np. do przygotowania bulionu). Połącz w rondelku masło z sosem z papryczek cayenne. Podgrzej na wolnym ogniu (do roztopienia masła) i wymieszaj.  

Połącz w misce mąkę, sól i pieprz. Obtocz w mące skrzydełka i partiami usmaż je na sporej ilości oleju podgrzanego do 185°C. Każdą partię wysmaż na złocisty kolor (10-15 minut). Usmażone skrzydełka przekładaj na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Następnie zanurzaj je na chwilę w gorącym sosie z papryczek cayenne. 

Podawaj kurczaka Buffalo z kawałkami selera naciowego i dipem z sera z niebieską pleśnią. ABy go przygotować, pokrusz lub posiekaj ser z niebieską pleśnią. Posiekaj obrany ząbek czosnku. Połącz w misce wszystkie składniki na sos i zblenduj (nie musi być całkowicie homogenny). 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kolorowy deser nie tylko dla najmłodszych. Przepis na Galaretkowiec

Kurczak nadziewany szpinakiem. Rodzina będzie chciała jeść go częściej

Te kanapeczki zrobią furorę na święta. Rodzina będzie chciała jeść częściej

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | kurczak