Reklama
Reklama

Pistacjowa rozkosz w najlepszym wydaniu. Rewanż Teściowej jest tak pyszny, że nie uwierzysz

Rewanż Teściowej to ciasto, które wpisuje się w modę na dubajską czekoladę z pistacjami. Do jego przygotowania możesz użyć gotowego kremu z pistacji. Możesz też zblendować na pastę obrane z łupin i skórek niesolone pistacje – to tańsza, zdrowsza i smaczniejsza opcja.

Gdy koleżanka powiedziała mi o tym przepisie, już sama nazwa niesamowicie mnie rozbawiła. Wkrótce okazało się, że Rewanż Teściowej to jedno z najlepszych ciast, jakich próbowałam. Pistacjowa rozkosz, tak najkrócej bym je opisała. A mojej teściowej bardzo posmakowało.

Rewanż Teściowej - lista składników

Składniki na ciasto migdałowe: 

  • 3 jajka + 3 białka jaj,  
  • 75 g cukru, 
  • 40 g mąki pszennej, 
  • 75 g zmielonych migdałów, 
  • 15 g płynnego masła. 

Składniki na masę czekolado-pistacjową: 

Reklama
  • 200 g gorzkiej czekolady, 
  • 200 g pasty pistacjowej, 
  • 240 ml mleka, 
  • 220 ml śmietany kremówki (36%), 
  • 100 g masła. 

Składniki na polewę czekoladową: 

  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki masła, 
  • 1 łyżka cukru, 
  • 80 ml śmietany kremówki (36%), 
  • 50 g obranych i posiekanych pistacji.

Rewanż Teściowej - przepis

Ogrzej jajka (w tym białka jaj) do temperatury pokojowej. Oddziel białka od żółtek.  

Ubij pianę z 3 białek. W trakcie ubijania stopniowo dodaj cukier. Gdy piana stanie sztywna i lśniąca, dodaj do niej – cały czas ubijając – po jednym żółtku. 

Do masy jajecznej przesiej mąkę. Dodaj zmielone migdały i masło. Wymieszaj całość szpatułką. 

W osobnym naczyniu ubij pianę z pozostałych białek. Wmieszaj ją (szpatułką) delikatnie do ciasta. 

Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25x40 cm. Wyrównaj. 

Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 220ºC. Piecz przez około 6-7 minut – do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. 

Pokrusz do rondelka czekoladę przeznaczoną na masę czekoladowo-pistacjową. Roztop i wymieszaj z pastą pistacjową. Połącz z mlekiem i śmietaną kremówką. Doprowadź całość prawie do wrzenia. Dodaj pokrojone w kostkę masło i wymieszaj do połączenia składników. Poczekaj, aż masa przestygnie i zgęstnieje. 

Przełóż masą czekoladowo-pistacjową blaty biszkoptu. Krem rozsmaruj też na wierzchniej warstwie ciasta. Wstaw na co najmniej godzinę do lodówki. 

Roztop w rondelku pokruszoną czekoladę. Dodaj pozostałe składniki przeznaczone na polewę i wymieszaj na jednolitą masę. Odstaw do przestudzenia. Gdy polewa zacznie gęstnieć, rozprowadź ją na cieście i oprósz posiekanym pistacjami. Ponownie wstaw ciasto na godzinę do lodówki. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Smakowite danie z cukinią w roli głównej. Warzywne kotleciki z ciągnącym się serem

Harcerski sposób na zupę. Rozgrzeje, nasyci i doda energii na długo

Sam zapach tego obiadu zwołuje rodzinę do kuchni. Zrobię na niedzielę, to mój ulubiony przepis

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery