Pistacjowa rozkosz w najlepszym wydaniu. Rewanż Teściowej jest tak pyszny, że nie uwierzysz
Rewanż Teściowej to ciasto, które wpisuje się w modę na dubajską czekoladę z pistacjami. Do jego przygotowania możesz użyć gotowego kremu z pistacji. Możesz też zblendować na pastę obrane z łupin i skórek niesolone pistacje – to tańsza, zdrowsza i smaczniejsza opcja.
Gdy koleżanka powiedziała mi o tym przepisie, już sama nazwa niesamowicie mnie rozbawiła. Wkrótce okazało się, że Rewanż Teściowej to jedno z najlepszych ciast, jakich próbowałam. Pistacjowa rozkosz, tak najkrócej bym je opisała. A mojej teściowej bardzo posmakowało.
Składniki na ciasto migdałowe:
- 3 jajka + 3 białka jaj,
- 75 g cukru,
- 40 g mąki pszennej,
- 75 g zmielonych migdałów,
- 15 g płynnego masła.
Składniki na masę czekolado-pistacjową:
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 200 g pasty pistacjowej,
- 240 ml mleka,
- 220 ml śmietany kremówki (36%),
- 100 g masła.
Składniki na polewę czekoladową:
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka cukru,
- 80 ml śmietany kremówki (36%),
- 50 g obranych i posiekanych pistacji.
Ogrzej jajka (w tym białka jaj) do temperatury pokojowej. Oddziel białka od żółtek.
Ubij pianę z 3 białek. W trakcie ubijania stopniowo dodaj cukier. Gdy piana stanie sztywna i lśniąca, dodaj do niej – cały czas ubijając – po jednym żółtku.
Do masy jajecznej przesiej mąkę. Dodaj zmielone migdały i masło. Wymieszaj całość szpatułką.
W osobnym naczyniu ubij pianę z pozostałych białek. Wmieszaj ją (szpatułką) delikatnie do ciasta.
Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25x40 cm. Wyrównaj.
Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 220ºC. Piecz przez około 6-7 minut – do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Pokrusz do rondelka czekoladę przeznaczoną na masę czekoladowo-pistacjową. Roztop i wymieszaj z pastą pistacjową. Połącz z mlekiem i śmietaną kremówką. Doprowadź całość prawie do wrzenia. Dodaj pokrojone w kostkę masło i wymieszaj do połączenia składników. Poczekaj, aż masa przestygnie i zgęstnieje.
Przełóż masą czekoladowo-pistacjową blaty biszkoptu. Krem rozsmaruj też na wierzchniej warstwie ciasta. Wstaw na co najmniej godzinę do lodówki.
Roztop w rondelku pokruszoną czekoladę. Dodaj pozostałe składniki przeznaczone na polewę i wymieszaj na jednolitą masę. Odstaw do przestudzenia. Gdy polewa zacznie gęstnieć, rozprowadź ją na cieście i oprósz posiekanym pistacjami. Ponownie wstaw ciasto na godzinę do lodówki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Smakowite danie z cukinią w roli głównej. Warzywne kotleciki z ciągnącym się serem
Harcerski sposób na zupę. Rozgrzeje, nasyci i doda energii na długo
Sam zapach tego obiadu zwołuje rodzinę do kuchni. Zrobię na niedzielę, to mój ulubiony przepis