Reklama
Reklama

Podaj ten rosół na świąteczny obiad. Goście będą zaskoczeni i zachwyceni

Jeśli chcesz podać rosół na świąteczny obiad, musisz go przyrządzić z tego przepisu. Za każdym razem, gdy go robię, wszyscy są zaskoczeni jego esencjonalnością. Wypróbuj i zachwyć również swoich gości. Już nie będziesz chciała robić innego.

Choć w czasie Wielkanocy króluje żur, barszcz biały, to w świąteczny poniedziałek zwykle podaje się rosół. W tym dniu bulion musi być wyjątkowy, a taki efekt uzyskamy, jeśli przygotujemy go na perliczce. Doskonały przepis nie tylko na święta, ale też na specjalne okazje. 

Mięso z perliczki - dużo białka i witamin

Perliczka to bardzo aromatyczne, a przy tym zdrowe mięso. Jedzenie go dostarcza witamin z grupy B, żelaza, potasu, fosforu, magnezu. Cenione jest również za niską kaloryczność (158 kcal/100 g mięsa) oraz niską zawartość tłuszczu (4 g/100 g mięsa). 

Reklama

W efekcie perliczka ma właściwości dbające o układ krwionośny. Umożliwi utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Tym samym zmniejszy ryzyko rozwoju chorób takich jak m.in. miażdżyca, udar, choroby niedokrwienne. Do tego zawarte w mięsie żelazo pozytywnie wpłynie na ilość czerwonych krwinek w krwi. 

Spożywanie perliczki ułatwi odchudzanie. Wysoka zawartość białka (aż 28 g białka na 100 g mięsa) sprawi, że perliczka nasyci na długie godziny, dostarczając niewielką ilością kalorii. Przyspieszy przemianę materii i spalanie zbędnej tkanki tłuszczowej. Białko wspomoże prawidłową pracę mięśni i ich budowę. Co więcej, podbuduje odporność. 

Perliczka wykazuje również właściwości dla układu nerwowego. Witamina B w mięsie poprawi nastrój i zredukuje zmęczenie. Obniży objawy wysokiego stresu i zniweluje problemy z zasypianiem. Składnik ten odpowie zarazem za dobrą kondycję włosów, skóry i paznokci

Rosół z perliczki - przepis

Rosół z perliczki wychodzi bardzo esencjonalny. Już w czasie gotowania jego wyjątkowy aromat wypełnia całe mieszkanie. Do zrobienia go trzeba poświęcić nieco więcej czasu, ale absolutnie warto. To zupa idealna na święta lub inne, ważne wydarzenia, na których musimy zrobić dobre wrażenie. Podaj gościom, a będą zaskoczeni i zachwyceni

Składniki:

  • 1 perliczka (bez podrobów),
  • 2 marchewki, 
  • 3/4 selera korzeniowego, 
  • 1 łodyga selera naciowego, 
  • 1 pietruszka (korzeń), 
  • 1 cebula,
  • 1 gałązka tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego tymianku),
  • 1 gałązka rozmarynu (lub 1 łyżeczka suszonego rozmarynu), 
  • kilka ziaren ziela angielskiego, 
  • kilka ziaren suszonego jałowca,
  • 3 liście laurowe, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • olej. 

Marchew, selera i pietruszkę obierz i pokrój na kawałki. Pokrój także selera naciowego. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i przysmaż na nim włoszczyznę z selerem. Cebulę opal nad palnikiem, aż wyraźnie pociemnieje. W garnku umieść wszystkie warzywa, przyprawy, zioła i oczyszczoną perliczkę. 

Zawartość garnka zalej zimną wodą. Wody powinno być tyle, aby jedynie zakrywała mięso i warzywa. Całość zagotuj, a po tym zmniejszy ogień do minimum i gotuj rosół co najmniej przez 3-4 godziny. Rosół powinien delikatnie “pyrkań", a nie bulgotać. Dzięki temu osiągniesz klarowny wywar. 

Wywar gotuj do momentu, aż mięso stanie się zupełnie miękkie. Na koniec posól go do smaku. Po wyznaczonym czasie rosół przecedź przez sito. Gotowy rosół z perliczki podawaj z ugotowanym cienkim makaronem i posiekaną natką pietruszki

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kurczak nadziewany szpinakiem. Rodzina będzie chciała jeść go częściej

Te kanapeczki zrobią furorę na święta. Rodzina będzie chciała jeść częściej

Babka inna niż wszystkie. Delikatna, kremowa, z owocową niespodzianką w środku

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa