Reklama
Reklama

Podaję gościom i są pod wrażeniem. Eleganckie kotlety poselskie na niedzielę

Kotlety poselskie to aromatyczny i rozpływający się w ustach kurczak faszerowany serem, boczkiem i masą majonezowo-serową. Danie smakuje wyśmienicie, jest niezwykle sycące i prezentuje się elegancko. Bardzo chętnie przygotowuję je na niedzielny obiad, zwłaszcza gdy mam gości.

Kotlety poselskie to mój sprawdzony przepis na wyjątkowe okazje, idealny na szykowny obiad. Czasami robię je też po prostu w niedzielę, gdy mamy czas całą rodziną posiedzieć wspólnie przy posiłku. 

Kotlety poselskie - lista składników

  • 4 piersi z kurczaka, 
  • 4 plasterki boczku wędzonego, 
  • 100 g sera mozzarella, 
  • 50 g sera cheddar, 
  • 50 g serka śmietankowego, 
  • 2 łyżki majonezu, 
  • ½ łyżeczki czerwonej papryki, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu, 
  • 2 szczypty pieprzu cayenne. 

Panierka: 

  • 4 łyżeczki mąki pszennej, 
  • 1 białko jajka, 
  • 150 g bułki tartej panko. 

Dodatkowo: 

  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego do smażenia. 

Kotlety poselskie - jak je zrobić?

Plasterki boczku podsmaż na suchej patelni, wytapiając cały tłuszcz. Chrupiące mięso odłóż na bok. Pokrój je w mniejsze kawałki. W małej misce wymieszaj serek śmietankowy, majonez, tarty ser cheddar i przyprawy na jednolitą masę. 

Reklama

Piersi z kurczaka umyj i osusz. Następnie rozetnij je poziomo, niemal do końca. Otwórz każdą pierś i delikatnie możesz rękoma je rozbić. Do środka włóż mieszankę serowo-majonezową, rozprowadzając ją równomiernie. 

Mozzarellę pokrój w cienkie słupki i włóż ją do wewnątrz razem z boczkiem. Pierś zamknij i następnie delikatnie oprósz mąką. 

Do głębokiego talerza wlej białko i rozbełtaj je. Do drugiego talerza wsyp bułkę tartą. Każdą pierś najpierw zanurz w białku, a następnie obtaczaj je w bułce tartej, mocno dociskając. 

Na patelni rozgrzej olej. Połóż na nim piersi z kurczaka i smaż przez minutę z każdej strony, aż będą złote i chrupiące. Następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego i wstaw do pieca rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz przez 25-30 minut, do gotowości mięsa. 

Kotlety poselskie podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem lekkiej surówki. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Wrzuć do porannej kawy, śniadanie zjesz dopiero w południe. Dodaje energii i pomaga się skoncentrować

Chrupiąca przekąska ze szpinakowym farszem. Zrób na kolację lub przyjęcie

Zamiast klasycznej surówki. Nietypowy składnik zmienia obiad w ucztę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kotlety