Reklama
Reklama

Pomysł na weekendowy obiad we włoskim stylu. Przepis na kurczaka po wenecku

Obiad z kurczakiem w roli głównej nie musi być nudny. Odpowiednio przygotowane mięso, będzie smakować jak w najlepszej restauracji. Nasz przepis na kurczaka po wenecku świetnie sprawdzi się na co dzień, jak i na specjalne okazje, kiedy spodziewasz się wizyty gości. Potrawa wychodzi miękka i soczysta, a dodatki we włoskim stylu doskonale podkręcają jego smak.

Kurczak po wenecku łączy w sobie delikatność soczystego mięsa z kremową, delikatną mozzarellą, aromatycznym pesto i suszonymi pomidorami. Danie jest inspirowane kuchnią włoską.  Jest proste w przygotowaniu i zachwyca nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Ta potrawa to idealny wybór na elegancki obiad, danie na imprezę, lub romantyczną kolację.

Sprawdź także: Najlepsza zupa na upalne dni. Robię według tradycyjnego przepisu z Andaluzji

Reklama

Przepis na kurczaka po wenecku

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 4 piersi z kurczaka, 
  • 120 g sera mozzarella, 
  • 120 g suszonych pomidorów z oleju, 
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki, 
  • 50 g bułki tartej, 
  • 2 łyżki natki pietruszki, 
  • 3 łyżki pesto bazyliowego, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu.

Dodatkowo: 

  • oliwa do smażenia, 
  • natka pietruszki do dekoracji.

Gotowe danie możesz podać z ziemniakami lub frytkami, oraz ulubioną sałatką - postaw na prostą kompozycję z sałaty rzymskiej, pomidorków koktajlowych, mozzarelli lub buraty, oliwek i oliwy z oliwek, będzie pysznie. Potrawa świetnie smakować będzie także z włoskimi, chrupiącymi bruschettami. 

Jak zrobić kurczaka po wenecku? 

Pierś z kurczaka umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Połóż ją płasko na desce i przedziel ją na pół, nie docinając do końca, tworząc kieszonkę. Postaraj się ręką delikatnie ją powiększyć, spłaszczając mięso. Powtórz z pozostałymi piersiami. 

Suszone pomidory drobno posiekaj, dodaj starty ser mozzarella, a natkę pietruszki pokrój. Wymieszaj ze sobą składniki do powstania jednolitej masy do faszerowania. 

Kurczaka posyp równomiernie solą oraz pieprzem, także od wewnątrz. Natrzyj go od środka pesto, a następnie napełnij kieszonki farszem z pomidorów i sera. Lekko dociśnij całość i zabezpiecz mięso kilkoma wykałaczkami lub nićmi kuchennymi. 

Obtocz roladki z kurczaka w oliwie, a następnie w bułce tartej. 

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Umieść na tłuszczu kurczaka i podsmaż go ze wszystkich stron do zrumienienia. 

Wlej pomidory z puszki, lekko zamieszaj, a następnie przykryj patelnię pokrywką i duś wszystko na małym ogniu aż mięso będzie gotowe, przez ok. 20-30 minut. Zdejmij pokrywkę na ostatnie kilka minut. 

Kurczaka po wenecku podawaj na ciepło, polanego wytworzonym sosem pomidorowym i posypanego siekaną natką pietruszki. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Kiszone i konserwowe pójdą w odstawkę. Ogórki watykańskie to hit tego sezonu

Chlebek dla miłośników sera. Wychodzi obłędnie mięciutki i wilgotny

Puchate, delikatne, rosną na patelni jak na drożdżach. Z dodatkiem truskawek to już poezja

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne