Podasz na obiad, znikną z talerzy natychmiast. Z grilla wychodzą jeszcze lepsze
Te greckie kotlety mielone są czymś zupełnie innym, niż znałaś do tej pory. Możesz je zaserwować na obiad, ale też na grilla. Chwilę po podaniu znikają z talerzy i każdy zaraz prosi o dokładkę. Lepiej od razu przygotuj z podwójnej porcji.
Kuchnia grecka bardzo często towarzyszy nam na naszym polskim grillu. Z chęcią przygotowujemy odświeżające tzatziki, aromatyczne suwlaki czy zdrową sałatkę grecką. Okazuje się, że na ruszt możemy nawet wrzucić bifteki, czyli greckie kotlety mielone. Brzmi nietypowo? Zrobisz na majówkę, a wątpliwości zostaną rozwiane.
Bifteki nazywane również biftekia to wybitnie aromatyczne greckie kotlety mielone. Z polską wersją dania łączy je tylko nazwa i zawartość mięsa mielonego. Podawane są na obiad, ale o wiele częściej przygotowuje się je na grillu. Wówczas zyskują o wiele lepszy aromat.
Greckich kotletów mielonych nie można przygotować z byle jakiego mięsa. Powinien to być dobry kawałek wołowiny o zawartości tłuszczu co najmniej 20%. W efekcie kotleciki wyjdą bardzo soczyste i delikatne.
Za główny aromat bifteków odpowiadają zioła. Króluje tu odświeżająca mięta, a zaraz za nią dodamy natkę pietruszki. Używa się ich w dużych ilościach, tak naprawdę im więcej, tym lepiej. W kotletach musi znaleźć się również suszone oregano.
Ale to nie wszystko. Bifteki greckie urozmaicone są czerwoną cebulą. Zamiast siekania w kostkę, tradycyjnie ściera się ją na tarce. Wtedy dobrze połączy się z mięsem, doda smaku, ale nie będzie wyczuwalna.
Bifteki greckie możesz podać na obiad, ale dobrze ci radzę - lepiej zrób je na grilla na majówkę. Są bardzo soczyste, delikatne. Z zewnątrz lekko chrupiące, a w środku gorące i mięciutkie. Jak na grecki klimat przystało, możesz podać je z chlebkami pita, sosem tzatziki czy zieloną, świeżą sałatką. Na główne danie obiadowe dobrze będą smakować po polsku, czyli z puree ziemniaczanym i mizerią.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wołowego,
- 1 czerwona cebula,
- 1 pęczek świeżej natki pietruszki,
- 1 pęczek świeżej mięty,
- 1 jajko,
- 100 g bułki tartej,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- sól,
- pieprz,
- oliwa.
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Zioła posiekaj na drobno. Wszystko wrzuć do miski.
2. W misce umieść również mięso mielone, jajko, bułkę tartą, przyprawy. Mięso wyrób dłońmi, aby wszystkie składniki połączyły się.
3. Z wyrobionej masy utwórz nieduże kulki, a następnie spłaszcz je.
4. Greckie bifteki smaż na patelni lub ruszcie grilla. Przed smażeniem posmaruj je odrobiną oliwy. Na rozgrzanej powierzchni powinny spędzić po kilku minut z każdej ze stron, aż się zarumienią.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nie ma lepszej panierki. Moje dzieciaki wciąż proszą o te kotleciki
Prosta przekąska ze szparagami. Na grilla i ciepłą kolację w sam raz
Idealny dodatek do dań z grilla. Przepis na frytki z posypką