Reklama
Reklama

Podasz na obiad, znikną z talerzy natychmiast. Z grilla wychodzą jeszcze lepsze

Te greckie kotlety mielone są czymś zupełnie innym, niż znałaś do tej pory. Możesz je zaserwować na obiad, ale też na grilla. Chwilę po podaniu znikają z talerzy i każdy zaraz prosi o dokładkę. Lepiej od razu przygotuj z podwójnej porcji.

Kuchnia grecka bardzo często towarzyszy nam na naszym polskim grillu. Z chęcią przygotowujemy odświeżające tzatziki, aromatyczne suwlaki czy zdrową sałatkę grecką. Okazuje się, że na ruszt możemy nawet wrzucić bifteki, czyli greckie kotlety mielone. Brzmi nietypowo? Zrobisz na majówkę, a wątpliwości zostaną rozwiane.

Bifteki greckie - na obiad i na grilla

Bifteki nazywane również biftekia to wybitnie aromatyczne greckie kotlety mielone. Z polską wersją dania łączy je tylko nazwa i zawartość mięsa mielonego. Podawane są na obiad, ale o wiele częściej przygotowuje się je na grillu. Wówczas zyskują o wiele lepszy aromat. 

Reklama

Greckich kotletów mielonych nie można przygotować z byle jakiego mięsa. Powinien to być dobry kawałek wołowiny o zawartości tłuszczu co najmniej 20%. W efekcie kotleciki wyjdą bardzo soczyste i delikatne. 

Za główny aromat bifteków odpowiadają zioła. Króluje tu odświeżająca mięta, a zaraz za nią dodamy natkę pietruszki. Używa się ich w dużych ilościach, tak naprawdę im więcej, tym lepiej. W kotletach musi znaleźć się również suszone oregano

Ale to nie wszystko. Bifteki greckie urozmaicone są czerwoną cebulą. Zamiast siekania w kostkę, tradycyjnie ściera się ją na tarce. Wtedy dobrze połączy się z mięsem, doda smaku, ale nie będzie wyczuwalna. 

Bifteki greckie - przepis

Bifteki greckie możesz podać na obiad, ale dobrze ci radzę - lepiej zrób je na grilla na majówkę. Są bardzo soczyste, delikatne. Z zewnątrz lekko chrupiące, a w środku gorące i mięciutkie. Jak na grecki klimat przystało, możesz podać je z chlebkami pita, sosem tzatziki czy zieloną, świeżą sałatką. Na główne danie obiadowe dobrze będą smakować po polsku, czyli z puree ziemniaczanym i mizerią. 

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego, 
  • 1 czerwona cebula, 
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki, 
  • 1 pęczek świeżej mięty, 
  • 1 jajko, 
  • 100 g bułki tartej, 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • oliwa. 

Sposób przygotowania: 

1. Cebulę obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Zioła posiekaj na drobno. Wszystko wrzuć do miski. 

2. W misce umieść również mięso mielone, jajko, bułkę tartą, przyprawy. Mięso wyrób dłońmi, aby wszystkie składniki połączyły się. 

3. Z wyrobionej masy utwórz nieduże kulki, a następnie spłaszcz je. 

4. Greckie bifteki smaż na patelni lub ruszcie grilla. Przed smażeniem posmaruj je odrobiną oliwy. Na rozgrzanej powierzchni powinny spędzić po kilku minut z każdej ze stron, aż się zarumienią.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nie ma lepszej panierki. Moje dzieciaki wciąż proszą o te kotleciki

Prosta przekąska ze szparagami. Na grilla i ciepłą kolację w sam raz

Idealny dodatek do dań z grilla. Przepis na frytki z posypką

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia grecka | grill