Reklama
Reklama

Podsmażam kurczaka, dorzucam pieczarki, sięgam po ciasto francuskie. Na sylwestrze ta przekąska zrobi furorę

Szukasz szybkiej, pysznej przekąski, która zniknie ze stołu dosłownie w kilka minut? Przetestuj mój sprawdzony przepis na coś wyjątkowego na imprezę - ciasto francuskie z pieczarkami i kurczakiem to zawsze hit wśród moich gości. Planuję urządzić imprezę sylwestrową i tej pyszności na pewno nie zabraknie w menu.

Przyjemnie chrupiące ciasto francuskie, delikatne kawałki kurczaka, podsmażone pieczarki i ciągnący się ser mozarella - czyż tak nie brzmi przepis na sukces jeżeli chodzi o coś do przegryzienia na imprezie? Taka przekąska doskonale sprawdzi się na rodzinne spotkania czy domówki w gronie znajomych, takie jak zabawa sylwestrowa. Właśnie ciasto francuskie z pieczarkami i kurczakiem planuję przygotować na ten wyjątkowy wieczór.

Przepis jest prosty, składniki dostępne w każdym większym sklepie. Nic, tylko robić. Przekonaj się, jak szybko ta przekąska zniknie ze stołu.

Reklama

Ciasto francuskie z pieczarkami i kurczakiem - lista składników

  • 1 arkusz ciasta francuskiego (275 g), 
  • 2 nieduże filety z piersi kurczaka, 
  • 200 g pieczarek, 
  • 1 cebula, 
  • 50 g kwaśnej śmietany, 
  • 150 g mozzarelli, 
  • ½ małego pęczka natki pietruszki, 
  • 1½ łyżeczki przyprawy do kurczaka, 
  • sól, pieprz (do smaku), 
  • masło klarowane (do smażenia). 

Ciasto francuskie z pieczarkami i kurczakiem - przepis

Ogrzej ciasto francuskie. Powycinaj z niego krążki o średnicy około 8 cm. Resztę ciasta zagnieć, rozwałkuj i powycinaj kolejne krążki. Wykorzystaj w ten sposób całe ciasto. 

Ułóż krążki ciasta w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli nie zmieszczą się wszystkie, piecz na dwóch blachach lub na dwie raty). 

Pokrój filety z kurczaka na niewielkie cząstki. Przełóż do miseczki. Oprósz przyprawą do kurczaka. Dokładnie wymieszaj – tak, by przyprawa dotarła do każdego kawałeczka. Przesmaż kurczaka na niewielkiej ilości masła klarowanego. 

Posiekaj pieczarki i cebulę. Zeszklij cebulę na maśle klarowanym. Dołóż na patelnię pieczarki. Wysmaż je. W trakcie smażenia oprósz solą i pieprzem. Pod koniec dołóż śmietanę i dokładnie wymieszaj składniki. Smaż jeszcze przez chwilę. Wyłącz palnik. 

Posiekaj drobno pietruszkę. Dołóż na patelnię wraz z kurczakiem. Wymieszaj składniki. 

Zetrzyj mozzarellę na dużych oczkach tarki. Nałóż po niewielkiej porcji farszu na każde kółko ciasta. Oprósz mozzarellą. 

Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 20 minut. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Smakowite choinki na świąteczny stół. Będą hitem tegorocznych świąt

Rogaliki krucho-drożdżowe na sylwestra. Od razu upiecz więcej, bo goście biorą na wynos

Karkówka po królewsku na świąteczny obiad. Mięso rozpływa się w ustach

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski