Pyszna przekąska na andrzejki. Kilka minut w kuchni, a efekt zachwyca
W tym roku organizujesz imprezę andrzejkową w domu i już zastanawiasz się, jakie dania zaserwować gościom? Postaw na klasykę, czyli proste przekąski z ciasta francuskiego. Nie będziesz potrzebować wielu składników, a przygotowanie zajmuje jedynie kilka minut. Przystawka smakuje praktycznie każdemu. Sprawdź, jak zrobić ciasto francuskie z pesto.
Ciasto francuskie z pesto to prosta i szybka przekąska imprezowa, która sprawdzi się również na kolację czy zagryzkę do filmu lub podczas spotkania ze znajomymi. Będzie także idealnym wyborem na nadchodzące andrzejki. Całość charakteryzuje wyjątkowa kruchość i jest bardzo aromatyczne nadzienie. Bazylia i parmezan tworzą idealne połączenie smaków. Przekąskę przyrządzisz w zaledwie 10 minut, a już po 20 minutach możesz ją serwować. Na ciepło smakuje najlepiej.
Sprawdź także: Pieczona dynia z piekarnika. Zrób do niej miodowo-pikantny sos
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 1 arkusz ciasta francuskiego,
- 100 g pesto bazyliowego,
- 50 g tartego parmezanu,
- 50 g masła,
- 2 ząbki czosnku.
Dodatkowo:
- jajko do posmarowania przekąsek.
Gotowe przekąski możesz serwować solo, lub przygotować do nich prosty jogurtowo-ziołowy sos.
Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na osiem prostokątów.
Masło rozpuść i ostudź. Nie musi być całkowicie płynne - wystarczy, że będzie mocno miękkie. Przenieś je do miseczki i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Ostudź. Tłuszczem posmaruj równomiernie wierzch ciasta francuskiego.
Ciasto posmaruj cienką warstwą pesto bazyliowego, pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca po bokach. Posyp prostokąty tartym parmezanem.
Każdy prostokąt zwiń dość ciasno w rulonik, uważając, by nadzienie nie wyciekło. Gotowe ruloniki odkładaj na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
Jajko rozbełtaj w miseczce i posmaruj mieszaniną wierzch ciasta francuskiego.
Wstaw ciasto francuskie z pesto do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza i piecz przez 10-12 minut, do ładnego zezłocenia wierzchu.
Przekąskę podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 2 dni.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Szarlotka, ale inaczej. Ten przepis wolę nawet od klasycznego
Aksamitny i puszysty krem czekoladowy. Każdy marzy o takim deserze