Reklama
Reklama

Pyszna przekąska na andrzejki. Kilka minut w kuchni, a efekt zachwyca

W tym roku organizujesz imprezę andrzejkową w domu i już zastanawiasz się, jakie dania zaserwować gościom? Postaw na klasykę, czyli proste przekąski z ciasta francuskiego. Nie będziesz potrzebować wielu składników, a przygotowanie zajmuje jedynie kilka minut. Przystawka smakuje praktycznie każdemu. Sprawdź, jak zrobić ciasto francuskie z pesto.

Ciasto francuskie z pesto to prosta i szybka przekąska imprezowa, która sprawdzi się również na kolację czy zagryzkę do filmu lub podczas spotkania ze znajomymi. Będzie także idealnym wyborem na nadchodzące andrzejki. Całość charakteryzuje wyjątkowa kruchość i jest bardzo aromatyczne nadzienie. Bazylia i parmezan tworzą idealne połączenie smaków. Przekąskę przyrządzisz w zaledwie 10 minut, a już po 20 minutach możesz ją serwować. Na ciepło smakuje najlepiej. 

Sprawdź także: Pieczona dynia z piekarnika. Zrób do niej miodowo-pikantny sos

Reklama

Przepis na ciasto francuskie z pesto

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego, 
  • 100 g pesto bazyliowego, 
  • 50 g tartego parmezanu, 
  • 50 g masła, 
  • 2 ząbki czosnku.

Dodatkowo: 

  • jajko do posmarowania przekąsek. 

Gotowe przekąski możesz serwować solo, lub przygotować do nich prosty jogurtowo-ziołowy sos. 

Jak zrobić ciasto francuskie z pesto? 

Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na osiem prostokątów. 

Masło rozpuść i ostudź. Nie musi być całkowicie płynne - wystarczy, że będzie mocno miękkie. Przenieś je do miseczki i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Ostudź. Tłuszczem posmaruj równomiernie wierzch ciasta francuskiego. 

Ciasto posmaruj cienką warstwą pesto bazyliowego, pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca po bokach. Posyp prostokąty tartym parmezanem. 

Każdy prostokąt zwiń dość ciasno w rulonik, uważając, by nadzienie nie wyciekło. Gotowe ruloniki odkładaj na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. 

Jajko rozbełtaj w miseczce i posmaruj mieszaniną wierzch ciasta francuskiego. 

Wstaw ciasto francuskie z pesto do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza i piecz przez 10-12 minut, do ładnego zezłocenia wierzchu. 

Przekąskę podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 2 dni. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Szarlotka, ale inaczej. Ten przepis wolę nawet od klasycznego

Aksamitny i puszysty krem czekoladowy. Każdy marzy o takim deserze

Jedz zamiast ziemniaków, w pasie też szybko zrobi się luźniej. Na serce i jelita działa jak dobry lek

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski