Pomysł na dietetyczną przekąskę. Na imprezę zrób kąski cukiniowe
Kąski z cukinii to pyszna, lekka i kolorowa przekąska lub dodatek do obiadu. Świetnie sprawdzą się podczas letnich przyjęć – znikają w mgnieniu oka dzięki wyrazistej marynacie i chrupiącej konsystencji. Są proste, a jednocześnie eleganckie: wystarczy kilka składników, by przemienić zwykłą cukinię w popisowe danie.
Cukinia to bardzo zdrowe warzywo, jest niskokaloryczna, lekkostrawna, a w dodatku ma szerokie zastosowanie w kuchni. Świetnie działa na trawienie, wspiera pracę układu krążenia, oraz ma właściwości antyoksydacyjne, dlatego warto włączać ją do diety jak najczęściej. Najczęściej serwujemy ją w daniach obiadowych, jednak równie dobrze sprawdza się do przygotowania przekąsek. Podpowiemy ci, jak zrobić kąski z cukinii, które świetnie sprawdzą się podczas imprez, jak i jako lekki dodatek do kolacji, obiadu, lub przekąskę do wieczornego
Sprawdź także: Babcia zawsze polewała nam tym gotowaną kukurydzę. Tego smaku nie da się zapomnieć
Do przygotowania tej smacznej przekąski, będziesz potrzebować:
- 2 średnie cukinie (ok. 500 g),
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- sól i świeżo mielony pieprz,
- 150 g jogurtu naturalnego lub greckiego,
- 1 ząbek czosnku,
- natka pietruszki lub koperek do smaku,
- 1 łyżeczka suszonych ziół (np. tymianek, oregano lub prowansalskie).
Gotowe kąski cukiniowe możesz serwować solo, lub przygotować do nich gęsty dip w greckim stylu. Wystarczy, że na tarce zetrzesz ogórka zielonego, a następnie odciśniesz z niego nadmiar wody. Następnie dodaj do niego kilka łyżek jogurtu greckiego, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz, oraz nieco startej skórki z cytryny.
Umyj cukinie, osusz i pokrój na plastry grubości ok. 1 cm - plastry można zostawić w pełnej formie lub przekroić na pół ("kąski").
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. W miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz oraz zioła. Każdy kawałek cukinii obtocz dokładnie w marynacie. Odstaw na 10-15 minut, by cukinia wchłonęła smak ziół i oliwy.
Rozgrzej ruszt/patelnię, ułóż plastry i grilluj po 3-4 minuty z każdej strony, aż pojawią się brązowe paski i cukinia zmięknie
W miseczce połącz jogurt, przeciśnięty czosnek, dopraw solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Ułóż gorące kąski z cukinii na półmisku, podawaj z przygotowanym sosem. Można udekorować świeżą pietruszką lub listkami mięty.
Źródła: terazgtouje.pl
Zobacz też:
Nie ma lepszego ciasta na długi weekend. Gdy tylko o nim pomyślę, już czuję ten smak