Reklama
Reklama

Pomysł na obiad bez mięsa. Aromatyczne kotlety z kaszy gryczanej

Dla miłośników mięs kotlety wegetariańskie mogą brzmieć jak profanacja. Warto jednak dać im szansę, w szczególności, gdy mowa o tych z kaszy gryczanej z dodatkiem aromatycznych suszonych grzybów. Świetnie sprawdzą się na piątkowy obiad, są bardzo sycące, a ich przygotowanie jest proste i nie zajmuje dużo czasu.

Kotlety z kaszy gryczanej to smaczne i łatwe do zrobienia danie. Warto dodać, że ten rodzaj kaszy jest bogaty w witaminy z grupy B, żelazo, magnez i potas. Nie brakuje w niej również białka i błonnika, dzięki czemu dania z niej przygotowane są sycące. Aby przygotować pyszny obiad, wystarczy ugotować kaszę, dodać do niej suszone grzyby, jajka, cebulę i przyprawy. Taka potrawa świetnie sprawdzi się dla osób na diecie wegetariańskiej, lub, gdy chcesz ograniczyć mięso w codziennej diecie. 

Sprawdź także: Spróbowałam na wakacjach, teraz robię raz w tygodniu. Schab po mazursku wychodzi palce lizać

Reklama

Przepis na kotlety z kaszy gryczanej 

Do przygotowania tego dania, będziesz potrzebować: 

  • 160 g kaszy gryczanej, 
  • 30 g suszonych grzybów, 
  • 2 cebule, 
  • 2 jajka, 
  • 100 ml oleju słonecznikowego, 
  • sól, pieprz, 
  • ¼ łyżeczki suszonego tymianku, 
  • 30 g bułki tartej.

Gotowe kotlety najlepiej podawać z gotowanymi ziemniakami i surówką z buraczków. 

Jak zrobić kotlety z kaszy gryczanej? 

Umyj dokładnie 30 g suszonych grzybów i zalej je przegotowaną wodą. Odstaw na noc do namoczenia. 

Odcedź grzyby (zachowując wywar), posiekaj je drobno. Kaszę gryczaną przepłucz i zalej gorącym wywarem z grzybów. Ugotuj na sypko. 

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij drobno posiekaną cebulę razem z posiekanymi grzybami. 

Do przestudzonej kaszy dodaj podsmażone grzyby z cebulą, wsyp tymianek, dopraw solą i pieprzem. Wbij 2 jajka i dokładnie wyrób masę. 

Wilgotnymi dłońmi uformuj niezbyt duże, grube kotlety. Obtocz je w tartej bułce. Smaż na rozgrzanym oleju do zarumienienia z obu stron. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Najlepszy obiad na piątek. Zapach tych placuszków zwabi wszystkich domowników do kuchni

Świetny patent na przechowywanie borówek długi czas. I to bez mrożenia

Chrupiąca surówka z rzepy. Samo zdrowie na talerzu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | kotlety