Pomysł na obiad bez mięsa. Aromatyczne kotlety z kaszy gryczanej
Dla miłośników mięs kotlety wegetariańskie mogą brzmieć jak profanacja. Warto jednak dać im szansę, w szczególności, gdy mowa o tych z kaszy gryczanej z dodatkiem aromatycznych suszonych grzybów. Świetnie sprawdzą się na piątkowy obiad, są bardzo sycące, a ich przygotowanie jest proste i nie zajmuje dużo czasu.
Kotlety z kaszy gryczanej to smaczne i łatwe do zrobienia danie. Warto dodać, że ten rodzaj kaszy jest bogaty w witaminy z grupy B, żelazo, magnez i potas. Nie brakuje w niej również białka i błonnika, dzięki czemu dania z niej przygotowane są sycące. Aby przygotować pyszny obiad, wystarczy ugotować kaszę, dodać do niej suszone grzyby, jajka, cebulę i przyprawy. Taka potrawa świetnie sprawdzi się dla osób na diecie wegetariańskiej, lub, gdy chcesz ograniczyć mięso w codziennej diecie.
Do przygotowania tego dania, będziesz potrzebować:
- 160 g kaszy gryczanej,
- 30 g suszonych grzybów,
- 2 cebule,
- 2 jajka,
- 100 ml oleju słonecznikowego,
- sól, pieprz,
- ¼ łyżeczki suszonego tymianku,
- 30 g bułki tartej.
Gotowe kotlety najlepiej podawać z gotowanymi ziemniakami i surówką z buraczków.
Umyj dokładnie 30 g suszonych grzybów i zalej je przegotowaną wodą. Odstaw na noc do namoczenia.
Odcedź grzyby (zachowując wywar), posiekaj je drobno. Kaszę gryczaną przepłucz i zalej gorącym wywarem z grzybów. Ugotuj na sypko.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij drobno posiekaną cebulę razem z posiekanymi grzybami.
Do przestudzonej kaszy dodaj podsmażone grzyby z cebulą, wsyp tymianek, dopraw solą i pieprzem. Wbij 2 jajka i dokładnie wyrób masę.
Wilgotnymi dłońmi uformuj niezbyt duże, grube kotlety. Obtocz je w tartej bułce. Smaż na rozgrzanym oleju do zarumienienia z obu stron.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najlepszy obiad na piątek. Zapach tych placuszków zwabi wszystkich domowników do kuchni
Świetny patent na przechowywanie borówek długi czas. I to bez mrożenia