Wykładam borówki na ciasto i zalewam masą budyniową. Szybki deser na weekend
Sezon na borówki w pełni. Obecnie można kupić je naprawdę w atrakcyjnych cenach, zarówno w popularnych sklepach, jak i w warzywniakach czy na targach. Warto więc wykorzystać moment i przyrządzić z nich pyszny deser na weekend. Podpowiem ci, jak przygotować szybkie ciasto z borówkami, które zachwyci całą rodzinę.
Borówki to owoce bogate w składniki odżywcze, przede wszystkim są świetnym źródłem antyoksydantów, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, oraz działają przeciwzapalnie i przeciwstarzeniowo. Nie brakuje w nich również witaminy A, tych z grupy B, C, czy E, oraz minerałów, potasu, fosforu, czy manganu. Znajdziesz w nich także sporo błonnika, który świetnie działa na jelita. Warto pałaszować je na surowo, można również dorzucić je do wypieków. Sprawdź, jak zrobić szybkie ciasto z borówkami, które idealnie sprawdzi się jako deser na letni weekend.
Słodkie borówki świetnie komponują się z wieloma deserami. Można dodać je do galaretki do sernika na zimno, lub połączyć z bezą oraz kremem śmietanowym. Pysznie smakować będą także w muffinkach, które przypadną do gustu zwłaszcza najmłodszym. Jeśli szukasz pomysłu na szybkie ciasto z borówkami, które zasmakuje zarówno małym, jak i dużym łasuchom, postaw na połączenie kruchego ciasta i masy budyniowej.
Do przygotowania spodu, czyli kruchego ciasta, będziesz potrzebować tylko trzech składników. Ja korzystam z triku, który podpowiedziała mi moja mama, czyli z zasady 3:2:1. Wystarczy połączyć w trzy części mąki, dwie masła, oraz jedną cukru. Warto pamiętać, żeby masło było zimne. Jeśli chodzi o mąkę, najlepiej użyć mąki pszennej typu 550 lub 500. Można także wykorzystać połowę mąki pszennej 500 lub 550 i połowę krupczatki. Do ciasta kruchego użyj cukru pudru lub cukru drobnego. Ciasto kruche na początku zazwyczaj "siekam nożem", a dopiero potem zagniatam. Gotowe ciasto formuję w kulkę, zawijam w folię spożywczą i odstawiam na godzinę do lodówki.
Przygotowania ciasta kruchego z masą budyniową i borówkami jest bardzo proste, oraz nie wymaga zaopatrzenia się w wiele składników.
Do przygotowania kruchego spodu, będziesz potrzebować:
- 300 g mąki,
- 200 g masła,
- 100 g cukru pudru.
Składniki na masę budyniową:
- 3 budynie waniliowe bez cukru,
- 875 ml mleka,
- 4 łyżki cukru,
- odrobina pasty waniliowej lub aromatu waniliowego.
Dodatkowo:
- 500 g borówek,
- cukier puder do oprószenia.
Przygotowanie:
- Do miski dodaję masło pokrojone na mniejsze kawałki, dorzucam mąkę i cukier. Na początku wszystko kroję nożem, a następnie zagniatam w gładką kulkę. Możesz użyć również robota kuchennego. Gotowe ciasto zawijam w folię spożywczą i odstawiam na godzinę do lodówki.
- Po tym czasie wyjmuję ciasto z lodówki, dzielę je na pół i pierwszą porcją wyklejam formę wyłożoną papierem do pieczenia. Możesz użyć tortownicy o średnicy 26 cm. Spód nakłuwam widelcem i piekę przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż lekko się zarumieni.
- Kiedy spód się piecze, robię masę budyniową. 700 ml mleka wlewam do rondelka, dodaję także cukier, gotuję, uważając, aby nie zaczęło wrzeć.
- W międzyczasie proszki budyniowe mieszam dokładnie w osobnym naczyniu z pozostałymi 175 ml mleka. Gotową masę wlewam do gotującego się mleka, dodaję nieco pasty waniliowej, zmniejszam ogień i mieszam cały czas za pomocą rózgi, aż budyń zgęstnieje. Odstawiam na chwilę do przestudzenia.
- Na spód dodaję borówki i wylewam masę budyniową.
- Na wierzch trę drugą część kruchego ciasta.
- Szybkie ciasto z borówkami piekę ok. 45 minut w 180 stopniach, aż nabierze złotego koloru.
- Kiedy wystygnie oprószam je cukrem pudrem i gotowe, można zajadać.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jednogarnkowe danie, które zrobi furorę. Przepis na sycący kociołek pasterski
Królowa sałatek deserowych. Połączenie składników zwala z nóg