Reklama
Reklama

Wykładam borówki na ciasto i zalewam masą budyniową. Szybki deser na weekend

Sezon na borówki w pełni. Obecnie można kupić je naprawdę w atrakcyjnych cenach, zarówno w popularnych sklepach, jak i w warzywniakach czy na targach. Warto więc wykorzystać moment i przyrządzić z nich pyszny deser na weekend. Podpowiem ci, jak przygotować szybkie ciasto z borówkami, które zachwyci całą rodzinę.

Borówki to owoce bogate w składniki odżywcze, przede wszystkim są świetnym źródłem antyoksydantów, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, oraz działają przeciwzapalnie i przeciwstarzeniowo. Nie brakuje w nich również witaminy A, tych z grupy B, C, czy E, oraz minerałów, potasu, fosforu, czy manganu. Znajdziesz w nich także sporo błonnika, który świetnie działa na jelita. Warto pałaszować je na surowo, można również dorzucić je do wypieków. Sprawdź, jak zrobić szybkie ciasto z borówkami, które idealnie sprawdzi się jako deser na letni weekend.

Reklama

Szybkie ciasto z borówkami

Słodkie borówki świetnie komponują się z wieloma deserami. Można dodać je do galaretki do sernika na zimno, lub połączyć z bezą oraz kremem śmietanowym. Pysznie smakować będą także w muffinkach, które przypadną do gustu zwłaszcza najmłodszym. Jeśli szukasz pomysłu na szybkie ciasto z borówkami, które zasmakuje zarówno małym, jak i dużym łasuchom, postaw na połączenie kruchego ciasta i masy budyniowej.

Do przygotowania spodu, czyli kruchego ciasta, będziesz potrzebować tylko trzech składników. Ja korzystam z triku, który podpowiedziała mi moja mama, czyli z zasady 3:2:1. Wystarczy połączyć w trzy części mąki, dwie masła, oraz jedną cukru. Warto pamiętać, żeby masło było zimne. Jeśli chodzi o mąkę, najlepiej użyć mąki pszennej typu 550 lub 500. Można także wykorzystać połowę mąki pszennej 500 lub 550 i połowę krupczatki. Do ciasta kruchego użyj cukru pudru lub cukru drobnego. Ciasto kruche na początku zazwyczaj "siekam nożem", a dopiero potem zagniatam. Gotowe ciasto formuję w kulkę, zawijam w folię spożywczą i odstawiam na godzinę do lodówki.  

Sprawdź także: W PRL-u był rarytasem i najlepszym deserem. Wraca do polskiej kuchni w ulepszonej wersji

Jak zrobić ciasto z borówkami?

Przygotowania ciasta kruchego z masą budyniową i borówkami jest bardzo proste, oraz nie wymaga zaopatrzenia się w wiele składników.

Do przygotowania kruchego spodu, będziesz potrzebować:

  • 300 g mąki,
  • 200 g masła,
  • 100 g cukru pudru.

Składniki na masę budyniową:

  • 3 budynie waniliowe bez cukru,
  • 875 ml mleka,
  • 4 łyżki cukru,
  • odrobina pasty waniliowej lub aromatu waniliowego.

Dodatkowo:

  • 500 g borówek,
  • cukier puder do oprószenia.

Przygotowanie:

  1. Do miski dodaję masło pokrojone na mniejsze kawałki, dorzucam mąkę i cukier. Na początku wszystko kroję nożem, a następnie zagniatam w gładką kulkę. Możesz użyć również robota kuchennego. Gotowe ciasto zawijam w folię spożywczą i odstawiam na godzinę do lodówki.
  2. Po tym czasie wyjmuję ciasto z lodówki, dzielę je na pół i pierwszą porcją wyklejam formę wyłożoną papierem do pieczenia. Możesz użyć tortownicy o średnicy 26 cm. Spód nakłuwam widelcem i piekę przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż lekko się zarumieni.
  3. Kiedy spód się piecze, robię masę budyniową. 700 ml mleka wlewam do rondelka, dodaję także cukier, gotuję, uważając, aby nie zaczęło wrzeć.
  4. W międzyczasie proszki budyniowe mieszam dokładnie w osobnym naczyniu z pozostałymi 175 ml mleka. Gotową masę wlewam do gotującego się mleka, dodaję nieco pasty waniliowej, zmniejszam ogień i mieszam cały czas za pomocą rózgi, aż budyń zgęstnieje. Odstawiam na chwilę do przestudzenia.
  5. Na spód dodaję borówki i wylewam masę budyniową.  
  6. Na wierzch trę drugą część kruchego ciasta.
  7. Szybkie ciasto z borówkami piekę ok. 45 minut w 180 stopniach, aż nabierze złotego koloru.
  8. Kiedy wystygnie oprószam je cukrem pudrem i gotowe, można zajadać.

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Gdy robię w weekend na śniadanie, rodzina aż biegnie do stołu. Ten krem do naleśników to totalny obłęd

Jednogarnkowe danie, które zrobi furorę. Przepis na sycący kociołek pasterski

Królowa sałatek deserowych. Połączenie składników zwala z nóg

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta