Reklama
Reklama

Pomysł na orientalne danie. Azjatycki kurczaka gong bao idealny na obiad

Kurczak gong bao to prawdziwa gratka dla wszystkich wielbicieli kuchni azjatyckiej. Mięso wychodzi wyjątkowo wyraziste, wszystko za sprawą kompozycji orientalnych przypraw. Dodatkowo danie dostarczy ci sporej ilości białka, dzięki zawartości piersi z kurczaka oraz czerwonej fasoli. Potrawa jest sycąca, dzięki czemu długo nie pomyślisz o podjadaniu.


Podstawą do przygotowania kurczaka gong bao jest dobrej jakości mięso, ostra papryka i orzechy. W tym przepisie dla złagodzenia smaku wykorzystaliśmy jeszcze fasolę czerwoną. Kurczak gong bao najlepiej smakuje podawany na gorąco z ryżem lub makaronem. Możesz go udekorować dodatkowym szczypiorkiem lub orzechami na wierzchu dla lepszego smaku i wyglądu. 

Sprawdź także: Możesz jeść bez obaw. To mięso ma minimalny poziom cholesterolu

Przepis na kurczaka gong bao

Danie doskonale komponować będzie się z ryżem. Świetnie będzie tu także pasować surówka z marchewki i czerwonej kapusty. Do zrobienia potrawy, będziesz potrzebować: 

  • 500 g filetów z kurczaka, 
  • 100 g fasoli czerwonej, 
  • 1 papryka czerwona, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • mały kawałek imbiru, 
  • pęczek cebuli dymki (wraz ze szczypiorkiem), 
  • 1 mała papryczka chili, 
  • spora garść pokruszonych orzechów arachidowych albo ziemnych (niesolonych), 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • olej do smażenia.

Sos: 

  • 100 ml bulionu drobiowego, 
  • 1 łyżka octu ryżowego, 
  • 1 łyżka cukru brązowego, 
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego, 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody.

Jak zrobić kurczaka gong bao?

Filety z kurczaka pokrój w niewielkie kostki. Dopraw je solą i pieprzem. Paprykę czerwoną umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w paski lub kostkę. Czosnek i imbir obierz, a następnie drobno posiekaj. Możesz też zetrzeć na tarce. Cebulę dymkę wraz ze szczypiorkiem pokrój w ukośne kawałki. Papryczkę chili posiekaj w cienkie plasterki. 

Na dużej patelni lub woku rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj pokrojonego kurczaka i smaż, mieszając, aż mięso się zrumieni i będzie dobrze wysmażone. Następnie zdejmij kurczaka z patelni i odstaw na bok. Dodaj trochę oleju jeśli potrzeba i wrzuć posiekany czosnek, imbir oraz chili. Smaż przez chwilę, aż zaczną pachnieć. Dodaj pokrojoną paprykę czerwoną i cebulę dymkę. Smaż, mieszając, aż warzywa zmiękną, ale nadal będą chrupiące. Do warzyw na patelni dodaj czerwoną fasolę i wcześniej usmażonego kurczaka. Wszystko dobrze wymieszaj. 

W osobnym małym rondelku podgrzej bulion. Dodaj ocet ryżowy, cukier brązowy, sos sojowy. Zagotuj. Dodaj wtedy mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w 2 łyżkach wody. Wymieszaj dokładnie. 

Wlej przygotowany sos na patelnię i dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki były równomiernie pokryte sosem. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut, aż sos zgęstnieje i dobrze się połączy z resztą składników. Na końcu dodaj pokruszone orzechy arachidowe lub ziemne i delikatnie wymieszaj. 

 

 Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm

Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni

Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Nie opada, jest miękkie i słodkie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe