Reklama
Reklama

Pomysł na śniadanie białkowo-tłuszczowe. Pyszny omlet ze szpinakiem

Jajka to doskonała baza do przygotowania zdrowego i pełnowartościowego śniadania. Możesz przygotować z nich wyborny omlet ze szpinakiem. Taki posiłek wpisuje się w założenia diety białkowo-tłuszczowej. Świetnie sprawdzi się dla sportowców, czy osób, które mają problemy z wahaniem poziomu cukru we krwi.

Omlet szpinakowy to pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie, które stanowi świetną odmianę od tradycyjnych kanapek. Szpinak w towarzystwie czosnku, cebuli, pomidora i sera blue smakuje świetnie. Takie danie to również spora porcja białka, dzięki czemu po jego zjedzeniu, przez wiele godzin będziesz czuć się najedzony. Omlet wychodzi puszysty i niezwykle smaczny, możesz podać go nie tylko o poranku, świetnie pasował będzie również na kolację.

Sprawdź także: Kupiłeś kalafiora i nie wiesz, co z niego zrobić? Ta zapiekanka zrobi furorę

Przepis na omlet ze szpinakiem

 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 1 pomidor, 
  • 100 g świeżego szpinaku, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 mała cebula, 
  • 30 g sera z niebieską pleśnią, 
  • 4 jajka, 
  • 50 ml mleka, 
  • 2 łyżki mąki, 
  • 2 łyżki masła klarowanego, 
  • sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku).

Jak zrobić omlet ze szpinakiem? 

Sparz pomidor i obierz ze skórki. Usuń gniazdo nasienne. Miąższ pokrój w kostkę. Podsmaż na niewielkiej ilości masła klarowanego. Pomidor ma zmięknąć, ale nie powinien się rozpadać. Dopraw go odrobiną soli. Tak przygotowane warzywo zdejmij z patelni. 

Umyj szpinak i osusz. Obierz czosnek i cebulę. Czosnek posiekaj drobno, a cebulę pokrój w kosteczkę. W nieco większą kostkę pokrój ser. Dodaj na patelnię trochę masła i zeszklij cebulę. Po chwili dołóż czosnek i szpinak. Smaż przez chwilę, co pewien czas mieszając - aż liście szpinaku zmiękną. Oprósz je pieprzem. Zdejmij z patelni. 

Wbij do miski całe jajka. Dodaj do nich mleko, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj energicznie rózgą kuchenną. Przesiej do miski mąkę i ponownie wymieszaj - do połączenia składników. 

Ponownie rozgrzej patelnię na palniku o średniej mocy. Dodaj jeszcze 1 łyżkę masła. Wlej na patelnię masę jajeczną. Umaż pod przykryciem - 2-3 minuty po każdej ze stron. 

Na usmażonym omlecie ułóż szpinak z cebulą, pomidor i ser. Złóż omlet na pół. Ustaw patelnię na palniku o niskiej mocy. Ułóż na patelni omlet, przykryj i zapiekaj przez 2-3 minuty. Podawaj omlet gorący. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Babeczki z kremem Kinder. Puszysta słodycz przypomni dzieciństwo

Lekkie jak chmurka, zniewala słodyczą. Ciasto Maluszek pokocha cała rodzina

Kurczak po kowbojsku. Pyszny obiad dla miłośników pikantnych dań

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śniadania | jaja