Pomysł na śniadanie białkowo-tłuszczowe. Pyszny omlet ze szpinakiem
Jajka to doskonała baza do przygotowania zdrowego i pełnowartościowego śniadania. Możesz przygotować z nich wyborny omlet ze szpinakiem. Taki posiłek wpisuje się w założenia diety białkowo-tłuszczowej. Świetnie sprawdzi się dla sportowców, czy osób, które mają problemy z wahaniem poziomu cukru we krwi.
Omlet szpinakowy to pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie, które stanowi świetną odmianę od tradycyjnych kanapek. Szpinak w towarzystwie czosnku, cebuli, pomidora i sera blue smakuje świetnie. Takie danie to również spora porcja białka, dzięki czemu po jego zjedzeniu, przez wiele godzin będziesz czuć się najedzony. Omlet wychodzi puszysty i niezwykle smaczny, możesz podać go nie tylko o poranku, świetnie pasował będzie również na kolację.
Sprawdź także: Kupiłeś kalafiora i nie wiesz, co z niego zrobić? Ta zapiekanka zrobi furorę
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 1 pomidor,
- 100 g świeżego szpinaku,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 mała cebula,
- 30 g sera z niebieską pleśnią,
- 4 jajka,
- 50 ml mleka,
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku).
Sparz pomidor i obierz ze skórki. Usuń gniazdo nasienne. Miąższ pokrój w kostkę. Podsmaż na niewielkiej ilości masła klarowanego. Pomidor ma zmięknąć, ale nie powinien się rozpadać. Dopraw go odrobiną soli. Tak przygotowane warzywo zdejmij z patelni.
Umyj szpinak i osusz. Obierz czosnek i cebulę. Czosnek posiekaj drobno, a cebulę pokrój w kosteczkę. W nieco większą kostkę pokrój ser. Dodaj na patelnię trochę masła i zeszklij cebulę. Po chwili dołóż czosnek i szpinak. Smaż przez chwilę, co pewien czas mieszając - aż liście szpinaku zmiękną. Oprósz je pieprzem. Zdejmij z patelni.
Wbij do miski całe jajka. Dodaj do nich mleko, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj energicznie rózgą kuchenną. Przesiej do miski mąkę i ponownie wymieszaj - do połączenia składników.
Ponownie rozgrzej patelnię na palniku o średniej mocy. Dodaj jeszcze 1 łyżkę masła. Wlej na patelnię masę jajeczną. Umaż pod przykryciem - 2-3 minuty po każdej ze stron.
Na usmażonym omlecie ułóż szpinak z cebulą, pomidor i ser. Złóż omlet na pół. Ustaw patelnię na palniku o niskiej mocy. Ułóż na patelni omlet, przykryj i zapiekaj przez 2-3 minuty. Podawaj omlet gorący.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wilgotna babka marmurkowa. Na Wielkanoc to najlepszy wybór
W PRL-u były przysmakiem. Znów wróciły na nasze stoły, ale w ulepszonej wersji
Nietypowy farsz, aksamitne ciasto. Przepis na pierogi srokate mam od kuzynki spod Rzeszowa