Reklama
Reklama

Pomysł na śniadanie białkowo-tłuszczowe. Pyszny omlet ze szpinakiem

Jajka to doskonała baza do przygotowania zdrowego i pełnowartościowego śniadania. Możesz przygotować z nich wyborny omlet ze szpinakiem. Taki posiłek wpisuje się w założenia diety białkowo-tłuszczowej. Świetnie sprawdzi się dla sportowców, czy osób, które mają problemy z wahaniem poziomu cukru we krwi.

Omlet szpinakowy to pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie, które stanowi świetną odmianę od tradycyjnych kanapek. Szpinak w towarzystwie czosnku, cebuli, pomidora i sera blue smakuje świetnie. Takie danie to również spora porcja białka, dzięki czemu po jego zjedzeniu, przez wiele godzin będziesz czuć się najedzony. Omlet wychodzi puszysty i niezwykle smaczny, możesz podać go nie tylko o poranku, świetnie pasował będzie również na kolację.

Sprawdź także: Kupiłeś kalafiora i nie wiesz, co z niego zrobić? Ta zapiekanka zrobi furorę

Reklama

Przepis na omlet ze szpinakiem

 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 1 pomidor, 
  • 100 g świeżego szpinaku, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 mała cebula, 
  • 30 g sera z niebieską pleśnią, 
  • 4 jajka, 
  • 50 ml mleka, 
  • 2 łyżki mąki, 
  • 2 łyżki masła klarowanego, 
  • sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku).

Jak zrobić omlet ze szpinakiem? 

Sparz pomidor i obierz ze skórki. Usuń gniazdo nasienne. Miąższ pokrój w kostkę. Podsmaż na niewielkiej ilości masła klarowanego. Pomidor ma zmięknąć, ale nie powinien się rozpadać. Dopraw go odrobiną soli. Tak przygotowane warzywo zdejmij z patelni. 

Umyj szpinak i osusz. Obierz czosnek i cebulę. Czosnek posiekaj drobno, a cebulę pokrój w kosteczkę. W nieco większą kostkę pokrój ser. Dodaj na patelnię trochę masła i zeszklij cebulę. Po chwili dołóż czosnek i szpinak. Smaż przez chwilę, co pewien czas mieszając - aż liście szpinaku zmiękną. Oprósz je pieprzem. Zdejmij z patelni. 

Wbij do miski całe jajka. Dodaj do nich mleko, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj energicznie rózgą kuchenną. Przesiej do miski mąkę i ponownie wymieszaj - do połączenia składników. 

Ponownie rozgrzej patelnię na palniku o średniej mocy. Dodaj jeszcze 1 łyżkę masła. Wlej na patelnię masę jajeczną. Umaż pod przykryciem - 2-3 minuty po każdej ze stron. 

Na usmażonym omlecie ułóż szpinak z cebulą, pomidor i ser. Złóż omlet na pół. Ustaw patelnię na palniku o niskiej mocy. Ułóż na patelni omlet, przykryj i zapiekaj przez 2-3 minuty. Podawaj omlet gorący. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Wilgotna babka marmurkowa. Na Wielkanoc to najlepszy wybór

W PRL-u były przysmakiem. Znów wróciły na nasze stoły, ale w ulepszonej wersji

Nietypowy farsz, aksamitne ciasto. Przepis na pierogi srokate mam od kuzynki spod Rzeszowa

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śniadania | jaja