Ponad 200-letni przepis kuchni galicyjskiej. Kawałki jabłek otoczone aromatycznym ciastem
Zapomniane receptury kryją w sobie smak epok, które dawno odeszły. Takim skarbem jest przepis na zraziki z jabłek z kuchni galicyjskiej. To deser prosty, a zarazem wyrafinowany: kawałki lekko kwaśnych jabłek zanurzone w aromatycznym cieście z wyjątkowymi dodatkami. Prosta receptura sięga aż roku 1817 i odkrywa przed nami ducha wielonarodowej Galicji.
Kuchnia galicyjska jest wyjątkowa. Łączy w sobie wpływy polskie, austriackie i ukraińskie. Swoje ślady pozostawiła w niej również ludność żydowska i łemkowska. Skoro przepis na zraziki z jabłkiem przetrwał 200 lat, szkoda by było, gdyby został zapomniany. Tym bardziej, że to naprawdę pyszny deser.
Zraziki z jabłek to produkt wielonarodowej kuchni galicyjskiej. Te ziemie w XVIII-XIX wieku należały do monarchii habsburskiej. Na stołach pojawiały się dania, które mieszały lokalne surowce (ziemniaki, kapusta, owoce, mięso) z wpływami kuchni środkowoeuropejskiej. Kuchnia galicyjska miała dwie twarze. Z jednej strony to bardzo skromne posiłki ubogich chłopów, którzy nie mogli pozwolić sobie na wyrafinowanie. W kontrze do tych prostych potraw znajdziemy wyszukane dania dworskie i miejskie oparte o wymyślne dodatki. Do tej kategorii należą zraziki z jabłek, zawierające wino i cynamon.
Przepis na zraziki z jabłek znalazł się w wydanej we Lwowie w 1817 roku książce o bardzo długim tytule: "Książka kucharska dla użytku w domach miejskich i pańskich: jasna i dokładna nauka sporządzania potraw mięsnych i postnych, zawierająca znaczny zbiór niezawodnych przepisów". Była to kompilacja receptur praktycznych i eleganckich, które odzwierciedlały zarówno codzienność, jak i aspiracje kulinarne epoki. Można podejrzewać, że przepis jest jeszcze starszy, a zapisany został w XIX wieku ze względu na rozwój drukarstwa.
Zraziki to nie duże kotleciki, lecz cienkie kawałki jabłek obtoczone w cieście. Smażone krótko na gorącym oleju są lekko chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Ciasto nie jest przesłodzone, dzięki czemu naturalna kwaskowatość jabłek dobrze kontrastuje z nutą wina i cynamonu. Przed podaniem deser należy przestudzić i oprószyć cukrem pudrem, co podkreśla nuty owocowe i korzenne. Z perspektywy dzisiejszego smakosza: to przepis, który łączy w sobie prostotę i elegancję dawnej kuchni, stając się pomostem między historią a celebracją smaku.
Przepis na galicyjskie zraziki z jabłek łączy w sobie prostotę i elegancję dawnej kuchni. Dziś mogą wrócić na nasze stoły jako element kuchni wegańskiej lub wykluczającej laktozę. Receptura nie zawiera bowiem mleka i jajek, rolę spulchniacza przejęło tu wino.
Składniki:
- 3 duże jabłka typu winnego (lekko kwaśne, jędrne);
- 250 ml czerwonego wytrawnego wina (zimne);
- 150 g mąki pszennej;
- 4 łyżki cukru pudru;
- ½ łyżeczki cynamonu;
- olej do smażenia (np. słonecznikowy lub rzepakowy);
- cukier puder do oprószenia gotowego deseru.
Sposób przygotowania:
Wino zmiksuj razem z mąką, cukrem pudrem i cynamonem, aż do uzyskania gładkiego ciasta o konsystencji gęstej śmietany. W razie potrzeby dodaj nieco chłodnej wody lub wina.
Odstaw ciasto na około 15 minut do lodówki. Zimne lepiej się wiąże i mniej chłonie tłuszcz podczas smażenia.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój na 12 równych cząstek.
Rozgrzej olej na patelni. Każdą cząstkę jabłka zanurz w cieście i krótko smaż z obu stron, aż do lekkiego zarumienienia.
Źródła: trzecitalerz.blogspot.com, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zaskocz bliskich jesiennym sernikiem. Owoce smakują w nim obłędnie
Obłędnie pyszna surówka z jabłkiem i marchewką. Do niedzielnego obiadu w sam raz
Ta zupa to przysmak wschodniego Podkarpacia. Treściwa, pożywna, lepsza od barszczu ukraińskiego