Reklama
Reklama

Popisowe ciasto Pani Domu. Goście zawsze proszą o dokładkę

Każda zaradna gospodyni ma swój wypróbowany przepis na ciasto, które z chęcią serwuje domownikom i gościom. Może być to sernik, makowiec, szarlotka, lub babka. Jeżeli jednak najbardziej lubisz wypieki z biszkoptem, wypróbuj przepis na ciasto Pani Domu. Wychodzi puszyste, a słodki krem z serkiem mascarpone świetnie kontrastuje z dżemem porzeczkowym.

Ciasto Pani Domu to jeden z tych wypieków, który posmakuje zarówno małym, jak i dużym łasuchom. Idealnie sprawdzi się podczas wizyt gości, świetnie smakuje podane z kawą lub herbatą. Oprócz pysznego biszkoptu znajdziesz tu także krem na bazie masła, budyniu i serka mascarpone. Jedną z warstw, która kryje się w tym deserze, stanowi dżem, który doskonale przełamuje słodycz ciasta. Najlepiej sprawdzi się ten z czarnej porzeczki, jednak równie dobrze możesz użyć wiśniowego, agrestowego, lub malinowego. Poniżej znajdziesz przepis krok po kroku. 

Sprawdź także: Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Nie opada, jest miękkie i słodkie

Przepis na ciasto Pani Domu

Zanim zabierzesz się za pieczenie, zaopatrz się w odpowiednią formę. Dobrze sprawdzi się blacha o wymiarach 25 x 35 cm. 

Składniki na biszkopt: 

  • 6 jajek, 
  • 150 g mąki pszennej,
  • 30 g mąki ziemniaczanej, 
  • 180 g drobnego cukru. 

Składniki na krem: 

  • 3 żółtka, 
  • 120 g drobnego cukru,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru), 
  • 400 ml mleka, 
  • 1 łyżeczka masła, 
  • 1 laska wanilii, 
  • 500 g serka mascarpone. 

Dodatkowo: 

  • konfitura porzeczkowa (około 250 g), 
  • 50 g wiórków kokosowych.

Jak zrobić ciasto Pani Domu?

Przygotuj biszkopt Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania, stopniowo dodaj cukier, a następnie po jednym żółtku. 

Partiami przesiej do masy jajecznej obie mąki. Wymieszaj delikatnie szpatułą - do połączenia składników.  

Wyłóż papierem do pieczenia dno formy o wymiarach około 25x35 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około 30-35 minut (do suchego patyczka). Odstaw do całkowitego wystudzenia. 

Przygotuj krem. Utrzyj żółtka z połową cukru na puszystą masę. Rozpuść proszek na budyń w 100 ml mleka. Delikatnie wymieszaj z żółtkami. Resztę mleka zagotuj z dodatkiem masła, drugiej części cukru i ziarenek wyskrobanych z laski wanilii.  

Cienką strużką wlej do gotującego się mleka masę z żółtek. Cały czas mieszaj budyń, by nie powstały się grudki. Odstaw pod przykryciem do wystudzenia. Gdy budyń uzyska temperaturę pokojową, wstaw go na pół godziny do lodówki. 

Zmiksuj krótko budyń z mocno schłodzonym serkiem mascarpone. Przetnij biszkopt na trzy blaty. Dwa przełóż warstwą konfitury. Rozsmaruj na nich równomiernie około ¾ kremu i ułóż trzeci blat ciasta. Lekko dociśnij. Rozprowadź na wierzchu resztę kremu i oprósz go wiórkami kokosowymi. Wstaw jeszcze na godzinę do lodówki. 


Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę

Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut

To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta