Reklama
Reklama

Popisowe roladki wołowe. Delikatne mięso i chrupiące warzywa w środku

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Sięgnij po ten przepis na popisowe roladki wołowe z warzywami. Mięso wychodzi bardzo delikatne, chrupiące, a przy tym rozpływające się w ustach. Na pewno nie zawiedziesz się.

Wołowinę można przygotować na wiele sposób. Mięso jest aromatyczne i zrobimy z niego pyszny stek, gulasz, burgery czy bitki. Moim ulubionym sposobem na wołowinę ostatnio są jednak soczyste roladki

Jaka wołowina na roladki?

Roladki wołowe wyjdą smaczne, jeśli postawimy na dobrej jakości mięso. Ważne jest, aby było ono świeże. Wybierając w sklepie wołowinę, zwróćmy uwagę, aby miała jednorodną, czerwoną barwę. Nie mogą pojawiać się na niej brązowe, ciemnoniebieskie lub zielonkawe plamy. Jego powierzchnia musi być gładka, wilgotna, ale nie klejąca się do dłoni.  

Roladki wołowe najlepiej przygotowywać z części udźca wołowego. Konkretnie sprawdzi się tu część zrazowa górna, która ma niedużo tłuszczu i jest delikatna. Zawijane danie z takiego mięsa nie wyjdzie twarde, a będzie za to aksamitne i miękkie. Niekiedy używana jest także polędwica

Roladki wołowe z warzywami - przepis

Te roladki wołowe z warzywami to moje popisowe danie. Choć wołowina jest mięsem, które łatwo można zepsuć przez nieodpowiednią obróbkę termiczną, to z tego przepisu zawsze wychodzi idealna. Mięso z zewnątrz jest ładnie przyrumienione, delikatnie chrupiące. W środku zaś króluje pełnia soków, sprawiając, że całość jest miękka i wilgotna. Do tego smak mięsa przyjemnie odświeżają warzywa, które kryją się w centrum wołowych roladek. Coś niesamowitego! 

Składniki:

  • 1 kg udźca wołowego, 
  • 1 zielona papryka, 
  • 1 czerwona papryka, 
  • 1 biała cebula, 
  • 200 g pieczarek, 
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku,
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, 
  • 2 łyżki oliwy, 
  • sól, 
  • pieprz. 

W małej miseczce wymieszaj chili, czosnek, pieprz oraz sól. Wołowinę pokrój wzdłuż na cztery równe, ale niezbyt grube kawałki. Każdy z nich oprósz i natrzyj mieszanką przypraw. Mięso odstaw na bok w temperaturze pokojowej na 30 minut

Obie papryki i cebulę pokrój w paski. Grzyby pokrój w większe plasterki. Na patelni rozgrzej porcję oliwy, a gdy będzie ciepła, wrzuć na nią cebulę. Smaż przez ok. 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Cebulę ściągnij, gdy nabierze złotego koloru.  

Na tej samej patelni podsmaż obie papryki przez ok. 3 minuty. Paprykę również ściągnij i odstaw na bok. Patelnię rozgrzej po raz kolejny, jak stanie się ciepła, wrzuć na nią pieczarki i przesmażaj przez 4 minuty. Po tym czasie grzyby przełóż do pozostałych, usmażonych warzyw. 

Na tej samej patelni rozgrzej drugą porcję oliwy. Na ciepły tłuszcz wyłóż mięso, które leżakowało 30 minut. Każdy kawałek mięsa smaż przez 4-5 minut z obu stron. Podsmażone mięso przełóż na talerz i odczekaj 10 minut. 

Na środek każdego plastra mięsa wyłóż warzywa, a wołowinę zawiń. Roladki zabezpiecz wykałaczką, aby się nie rozpadały. Roladki wołowe z warzywami są gotowe do zajadania. Świetnie komponują się z kaszą bulgur lub ryżem.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Idealne ciasto na weekend. Makowy Książę zachwyca smakiem

Koleżanka dała mi przepis na ziemniaki hiszpańskiego biedaka. Są tak dobre, że robię co tydzień

Prosty obiad, składniki masz w lodówce. Sznycle kresowe kuszą smakiem i aromatem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | wołowina | obiad