Potrójnie czekoladowe brownie w kształcie choinek. Ciastka idealne na święta
Brownie jest szybkie do przygotowania, mocno czekoladowe i rozpływające się w ustach. Na Boże Narodzenie warto przyrządzić ten prosty wypiek, ale w nietypowej formie - świątecznych choinek. To słodycz, która pięknie się prezentuje i przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
Brownie to ciasto, które idealnie pasuje na święta. Jest wyraziste w smaku, ale bardzo proste do zrobienia. Nie masz czasu na pieczenie i dekorowanie pierniczków? W takim razie postaw na równie ozdobne brownie w kształcie choinek.
Brownie to amerykańskie ciasto czekoladowe, którego dzień obchodzi się w Stanach Zjednoczonych 8 grudnia. Jego nazwa nawiązuje do mocno brązowego koloru wypieku (z ang. brown). Pierwsze zachowane przepisy na ciasto pochodzą z 1904 roku, jednak powstało ono jeszcze w XIX wieku.
Jedna z teorii głosi, że deser wymyśliła niechcący pewna Pani Brown. Amerykańska bibliotekarka chciała przyrządzić ciasto czekoladowe dla przyjaciół, jednak zapomniała dodać do niego proszku do pieczenia. Wypiek nie wyrósł i przypominał zakalec. Mimo to podała go gościom, którzy zajadali się nim z przyjemnością.
Druga z teorii, bardziej prawdopodobna, mówi, że brownie wymyślił w 1893 roku cukiernik pracujący dla Berthy Paler, ekonomistki z Chicago. Jej mąż był właścicielem hotelu Palmer House i to właśnie tam po raz pierwszy je zaserwowano. Kobiecie zależało na tym, żeby ciasto przypominało biszkopt kakaowy, ale było mniej wyrośnięte i do podania w formie lunchu. Cukiernik przygotował ciasto z czekolady, z orzechami i polewą czekoladową.
Brownie wychodzi mocno kakaowe i wilgotne - faktycznie z wyglądu przypomina nieco niedopieczone ciasto. Klasyczne brownie przygotowuje się z gorzkiej czekolady, mąki, jajek, cukru i masła. Jest bardzo proste do zrobienia, więc z przepisem poradzi sobie każdy.
Jak zrobić brownie w kształcie choinek? Przepis polega po prostu na upieczeniu czekoladowego ciasta, a potem przekrojeniu go na kilkanaście trójkątnych kawałków. Każdy z nich odpowiednio dekoruje się lukrem królewskim i kolorową posypką, aby przypominał choinkę. W ciasto wbija się jeszcze laskę cukrową, która imituje pień drzewka i pomaga zajadać deser zupełnie jak lizak.
Składniki:
Brownie:
- 200 g masła 82%,
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 4 średnie jajka (lub 3 duże),
- 275 g cukru pudru,
- 100 g mąki pszennej,
- 50 g kakao gorzkiego,
- 100 g czekolady mlecznej,
- 100 g czekolady białej.
Lukier królewski:
- 30 g białka (ok. 1 białko z jajka M),
- 150 g cukru pudru,
- 6 kropli soku z cytryny,
- zielony barwnik spożywczy (opcjonalnie).
Do dekoracji:
- 10 cukrowych lasek,
- cukrowe posypki.
Sposób wykonania:
Na początku rozgrzej piekarnik do 180°C. Kwadratową blachę o wymiarach 22 x 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Przygotuj kąpiel wodną - do garnka wlej wodę i doprowadź do wrzenia. Nad garnkiem ułóż metalową miskę, wrzuć do niej masło i gorzką czekoladę. Mieszaj, aż całkowicie się rozpuszczą. Odstaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
W międzyczasie dobrze ubij jajka z cukrem pudrem na jasnożółtą, puszystą masę (miksuj przez kilka minut). Następnie wlej ostudzone masło z czekoladą do jajek i bardzo ostrożnie wymieszaj. Bądź uważny, żeby nie stracić napowietrzenia masy jajecznej. Po wymieszaniu przesiej kakao i mąkę pszenną, ponownie delikatnie i powoli przemieszaj do połączenia.
Czekoladę mleczną i białą poszatkuj na drobne kawałki. Wsyp do miski i jeszcze raz ostrożnie wymieszaj. Masę przelej do przygotowanej formy. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 25-30 minut. Wyjmij i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Chłodne ciasto wyciągnij z formy. Przetnij brownie na pół, a następnie podziel obie połówki na równej wielkości trójkąty. Z ewentualnych resztek możesz przygotować później bajaderki lub po prostu od razu je zjeść. Ostrożnie odetnij zakrzywione końcówki lasek cukrowych, aby zostały tylko proste patyczki. Wbij w podstawy trójkątów.
Przygotuj lukier królewski. Przesiej cukier puder do miski, wlej białko i sok z cytryny. Miskuj ok. 10 minutach na niskich obrotach (aby nie ubić piany). Wmieszaj odrobinę zielonego barwnika spożywczego (jeśli chcesz otrzymać kolorowy lukier). Przełóż polewę do rękawa cukierniczego i pokryj wierzch każdego z trójkątnych kawałków. Zanim lukier zastygnie posyp jeszcze dekoracyjną posypką. Odłóż na co najmniej godzinę do wyschnięcia lukru.
Źródło: terazgotuje.pl, janespatisserie.com
Zobacz też:
Aromatyczne śledzie pod pierzynką. Hit kuchni kresowej musi zagościć na świątecznym stole
Ciepła przekąska idealna na sylwestra. Zniknie ze stołu jeszcze przed północą
Najprostsze ciasto z pomarańczami. Dzięki jednemu składnikowi przyjemnie chrupie