Reklama
Reklama

Potrójnie czekoladowe brownie w kształcie choinek. Ciastka idealne na święta

Brownie jest szybkie do przygotowania, mocno czekoladowe i rozpływające się w ustach. Na Boże Narodzenie warto przyrządzić ten prosty wypiek, ale w nietypowej formie - świątecznych choinek. To słodycz, która pięknie się prezentuje i przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Brownie to ciasto, które idealnie pasuje na święta. Jest wyraziste w smaku, ale bardzo proste do zrobienia. Nie masz czasu na pieczenie i dekorowanie pierniczków? W takim razie postaw na równie ozdobne brownie w kształcie choinek.

Brownie na święta

Brownie to amerykańskie ciasto czekoladowe, którego dzień obchodzi się w Stanach Zjednoczonych 8 grudnia. Jego nazwa nawiązuje do mocno brązowego koloru wypieku (z ang. brown). Pierwsze zachowane przepisy na ciasto pochodzą z 1904 roku, jednak powstało ono jeszcze w XIX wieku.

Jedna z teorii głosi, że deser wymyśliła niechcący pewna Pani Brown. Amerykańska bibliotekarka chciała przyrządzić ciasto czekoladowe dla przyjaciół, jednak zapomniała dodać do niego proszku do pieczenia. Wypiek nie wyrósł i przypominał zakalec. Mimo to podała go gościom, którzy zajadali się nim z przyjemnością. 

Reklama

Druga z teorii, bardziej prawdopodobna, mówi, że brownie wymyślił w 1893 roku cukiernik pracujący dla Berthy Paler, ekonomistki z Chicago. Jej mąż był właścicielem hotelu Palmer House i to właśnie tam po raz pierwszy je zaserwowano. Kobiecie zależało na tym, żeby ciasto przypominało biszkopt kakaowy, ale było mniej wyrośnięte i do podania w formie lunchu. Cukiernik przygotował ciasto z czekolady, z orzechami i polewą czekoladową.

Brownie wychodzi mocno kakaowe i wilgotne - faktycznie z wyglądu przypomina nieco niedopieczone ciasto. Klasyczne brownie przygotowuje się z gorzkiej czekolady, mąki, jajek, cukru i masła. Jest bardzo proste do zrobienia, więc z przepisem poradzi sobie każdy. 

Potrójnie czekoladowe brownie w kształcie choinek - przepis

Jak zrobić brownie w kształcie choinek? Przepis polega po prostu na upieczeniu czekoladowego ciasta, a potem przekrojeniu go na kilkanaście trójkątnych kawałków. Każdy z nich odpowiednio dekoruje się lukrem królewskim i kolorową posypką, aby przypominał choinkę. W ciasto wbija się jeszcze laskę cukrową, która imituje pień drzewka i pomaga zajadać deser zupełnie jak lizak.

Składniki:

Brownie:

  • 200 g masła 82%,
  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 4 średnie jajka (lub 3 duże),
  • 275 g cukru pudru,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 50 g kakao gorzkiego,
  • 100 g czekolady mlecznej,
  • 100 g czekolady białej.

Lukier królewski:

  • 30 g białka (ok. 1 białko z jajka M),
  • 150 g cukru pudru,
  • 6 kropli soku z cytryny,
  • zielony barwnik spożywczy (opcjonalnie).

Do dekoracji:

  • 10 cukrowych lasek,
  • cukrowe posypki.

Sposób wykonania:

Na początku rozgrzej piekarnik do 180°C. Kwadratową blachę o wymiarach 22 x 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Przygotuj kąpiel wodną - do garnka wlej wodę i doprowadź do wrzenia. Nad garnkiem ułóż metalową miskę, wrzuć do niej masło i gorzką czekoladę. Mieszaj, aż całkowicie się rozpuszczą. Odstaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. 

W międzyczasie dobrze ubij jajka z cukrem pudrem na jasnożółtą, puszystą masę (miksuj przez kilka minut). Następnie wlej ostudzone masło z czekoladą do jajek i bardzo ostrożnie wymieszaj. Bądź uważny, żeby nie stracić napowietrzenia masy jajecznej. Po wymieszaniu przesiej kakao i mąkę pszenną, ponownie delikatnie i powoli przemieszaj do połączenia. 

Czekoladę mleczną i białą poszatkuj na drobne kawałki. Wsyp do miski i jeszcze raz ostrożnie wymieszaj. Masę przelej do przygotowanej formy. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 25-30 minut. Wyjmij i odstaw do całkowitego wystygnięcia. 

Chłodne ciasto wyciągnij z formy. Przetnij brownie na pół, a następnie podziel obie połówki na równej wielkości trójkąty. Z ewentualnych resztek możesz przygotować później bajaderki lub po prostu od razu je zjeść. Ostrożnie odetnij zakrzywione końcówki lasek cukrowych, aby zostały tylko proste patyczki. Wbij w podstawy trójkątów.

Przygotuj lukier królewski. Przesiej cukier puder do miski, wlej białko i sok z cytryny. Miskuj ok. 10 minutach na niskich obrotach (aby nie ubić piany). Wmieszaj odrobinę zielonego barwnika spożywczego (jeśli chcesz otrzymać kolorowy lukier). Przełóż polewę do rękawa cukierniczego i pokryj wierzch każdego z trójkątnych kawałków. Zanim lukier zastygnie posyp jeszcze dekoracyjną posypką. Odłóż na co najmniej godzinę do wyschnięcia lukru. 

Źródło: terazgotuje.pl, janespatisserie.com

Zobacz też:

Kiszona sałatka na odporność i wzmocnienie. Jest tak dobra, że będziesz wyjadać prosto ze słoika

Kiedy robię na kolację, od razu wiem, że będą dokładki. Moje dzieciaki uwielbiają zapiekanki inaczej

Szarlotkowy sernik na jesienny deser. Goście zawsze pytają o przepis

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | ciastka | desery | słodycze | Boże Narodzenie