Reklama
Reklama

Słodkości na początek zimy. Jak zrobić urocze ciasteczka bałwanki?

Masz w domu malucha, dla którego z chęcią przygotowujesz urocze słodkości? A może sam lubisz celebrować małe momenty, na przykład poprzez realizowanie się kulinarnie? Niezależnie od odpowiedzi urocze ciasteczka bałwanki na pewno przypadną ci do gustu. Ten przepis będzie idealny na umilenie całej rodzinie rozpoczynającego się zimowego czasu.

Chociaż do kalendarzowej zimy pozostało jeszcze trochę czasu, nic nie stoi na przeszkodzie, aby już dziś przygotować śnieżne słodkości. Ciasteczka bałwanki to dosyć pracochłonna przekąska, ale warto poświęcić jej trochę czasu, aby cieszyć się wspaniałym efektem. Smakołyk nie tylko świetnie smakuje, ale i będą piękną świąteczną ozdobą, która znakomicie prezentuje się na stole. Będą pysznie smakować podanie wraz z gorącą zimową kawą lub herbatą, lub pysznym kakao. 

Sprawdź także: Nie strucla ani szarlotka. Oto pyszna rolada jabłkowa

Przepis na ciasteczka bałwanki 

Ciasteczka bałwanki nie zawierają wielu skomplikowanych i trudnych do zdobycia składników, jednak do ich przygotowania będzie potrzebne nieco cierpliwości. Migdałowe ciasteczka oraz kremowy, śmietankowy środek z białą czekoladą na pewno wynagrodzą ci włożony w ich pieczenie trud. 

Składniki na ciasteczka: 

  • białka z 3-4 jaj (110-120 g), 
  • 150 g blanszowanych migdałów, 
  • 150 g cukru pudru,   
  • 45 ml wody,  
  • 150 g cukru kryształu, 
  • 30 g cukru waniliowego.

Dodatkowo: 

  • 180 g białej czekolady, 
  • 100 ml śmietany kremówki 30 proc.,
  • około 40 g cukru pudru, 
  • odrobina soku z cytryny, 
  • barwniki spożywcze (czarny, czerwony, pomarańczowy).

Jak zrobić ciasteczka bałwanki? 

Pokrusz czekoladę do rondelka i roztop z dodatkiem śmietany kremówki. Wymieszaj na gładką masę. Odstaw do przestudzenia. Wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.  

Przygotuj blachę wyłożoną niewoskowanym papierem do pieczenia. Narysuj na niej w pewnych odstępach sylwetki bałwanków złożone z dwóch kółek o średnicach około 1 i 3 cm (około 50 sztuk). 

Ogrzej białka do temperatury pokojowej. Podziel na dwie równe części. Jedną wlej do odpowiednio dużej, suchej, czystej miski, w której ubijesz białka na pianę. 

Migdały i cukier puder zmiel w malakserze na drobną mączkę. Przesiej ją przez sitko, by pozbyć się większych drobin. Do migdałów z cukrem dodaj drugą połowę białek. Wymieszaj krótko i odstaw. 

Zagotuj w rondelku wodę z cukrem kryształem. Gotuj do osiągnięcia temperatury 118°C (koniecznie posłuż się termometrem gastronomicznym). 
W trakcie gdy będzie gotował się syrop cukrowy, mikserem na wysokich obrotach ubij białka w misce na sztywną pianę. W trakcie ubijania partiami dodawaj do niej cukier waniliowy. 

Gdy syrop cukrowy osiągnie właściwą temperaturę, wlej go cienką strużką do piany, cały czas ubijając ją mikserem na niskich obrotach. Gdy składniki się połączą, podnieś obroty miksera do maksimum i ubijaj nadal, aż piana przestygnie. 

Partiami dodaj pianę do przygotowanej wcześniej mieszanki z migdałami. Każdą turę mieszaj krótko - tylko do połączenia składników. Masa powinna być dość rzadka, ale zwarta (nie może rozpływać się przy formowaniu ciasteczek. 

Przełóż uzyskaną masę do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Wyciskając masę na papier, uformuj bałwanki według narysowanego wzoru. Odstaw je do obeschnięcia w temperaturze pokojowej na około 30-60 minut. Ciasteczka będą gotowe do upieczenia, jeśli na ich powierzchni utworzy się cienka skorupka, która przy dotknięciu nie będzie kleić się do palca. 
Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 160°C (z termoobiegiem). Piecz przez 12-15 minut. Ciasteczka nie mogą się zarumienić. Jeśli zaczną przed upływem określonego czasu, zmniejsz nieco temperaturę pieczenia.  

Po wyjęciu z piekarnika odstaw ciasteczka do całkowitego wystudzenia. Ostrożnie zdejmij z papieru. 

Przygotuj bardzo gęsty lukier z cukru pudru i soku z cytryny. Podziel go na dwie większe części i jedną mniejszą. Mniejszą zabarw na pomarańczowo, a większe na czarno i na czerwono. Udekoruj połowę ciasteczek z użyciem rękawa cukierniczego lub szprycy z tylką o najmniejszej średnicy. 

Ubij masę z białej czekolady na gęsty, puszysty krem (nie ubijaj zbyt długo, by się nie zważył). Przełóż nim ciasteczka. Przechowuj w lodówce. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Chcesz zrobić coś ciekawego dla gości? To danie sprawi, że będą wypytywać o przepis

Możesz je podać na kilka sposobów. Domowe langosze jak z Budapesztu

Kotlety ziemniaczane z grzybami. Idealne do czerwonego barszczu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasteczka