Reklama
Reklama

Powstało w czasach kryzysu, dziś wraca do łask. Wilgotne ciasto czekoladowe

Szwedzkie ciasto czekoladowe, inaczej kladdkaka, jest wilgotne, intensywnie czekoladowe i przyjemnie ciągnące w środku. Robi się je błyskawicznie, z prostych składników, a smak zachwyca każdego fana czekolady. To idealny deser na każdą okazję - szybki, efektowny i zawsze udany.

Kladdkaka - szwedzkie ciasto czekoladowe

Kladdkaka to jedno z najsłynniejszych szwedzkich ciast, które dziś można znaleźć w wielu skandynawskich kawiarniach. Sama nazwa oznacza dosłownie "lepkie ciasto" i doskonale oddaje jego charakter. Wilgotne, mocno czekoladowe wnętrze przypomina coś pomiędzy brownie a fondantem. 

Jego historia sięga lat 30. XX wieku i wiąże się z trudnościami w dostępie niektórych produktów w Szwecji, w tym proszku do pieczenia. W efekcie powstało ciasto, które nie rośnie zbyt wysoko, za to zachwyca intensywnym smakiem i ciekawą konsystencją. 

Reklama

Kladdkaka robi się bardzo prosto, dlatego jest tak popularne. Szwedzi chętnie poddają ciasto podczas fiky - przerwy na kawę i coś słodkiego, która jest jednym z ich ulubionych momentów dnia. Ciasto serwuje się oprószone cukrem pudrem albo z dodatkiem bitej śmietany, lodów waniliowych i świeżych owoców. 

Szwedzkie ciasto czekoladowe - przepis

Składniki:

  • 100 g masła, 
  • 90 g mąki pszennej, 
  • 180 g cukru, 
  • 30 g kakao, 
  • 2 duże jajka, 
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego, 
  • szczypta soli, 
  • cukier puder do posypania. 

Sposób wykonania:

Rozpuść masło w rondelku na małym ogniu lub w mikrofalówce. Odstaw do lekkiego przestudzenia. 

W misce ubij jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym, aż masa stanie się jasna, gładka i lekko puszysta. Dodaj przestudzone masło do masy jajecznej i dokładnie wymieszaj. 

W osobnej misce wymieszaj mąkę, kakao i sól. Następnie wsypuj suche składniki do masy w kilku partiach, mieszając do połączenia. Użyj szpatułki lub łyżki, nie mieszaj zbyt długo. 

Przygotuj tortownicę o średnicy 23 cm. Dno wyłóż papierem do pieczenia. 

Rozgrzej piekarnik do 175°C (góra-dół). Przełóż ciasto, rozprowadź równomiernie szpatułką. 

Piecz szwedzkie ciasto czekoladowe przez około 20 minut na środkowej półce piekarnika. Wierzch powinien być lekko chrupiący, a środek wilgotny i ciągnący. Może się wydawać, że w środku jest jeszcze surowe, ale nie przepiecz ciasta. 

Po wyjęciu z piekarnika odstaw ciasto do przestudzenia na ok. 10 minut. Posyp wierzch cukrem pudrem.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Chrupiący z zewnątrz, soczysty w środku. Zrobisz raz i już nie wrócisz do zwykłego schabowego

Proste i tanie danie było hitem w PRL-u. Zrobisz szybciutko i dobrze się najesz

Te naleśniki to mój obiadowy hit. Nawet teściowa pochwaliła

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze