Reklama
Reklama

Pozostają jędrne i wyraziste w smaku. Zrób dziś, zimą wesprą odporność

Aromatyczne, jędrne marynowane kurki w słodko-kwaśnej zalewie to wyjątkowy dodatek do mięs, wędlin, kanapek czy sałatek. Dzięki pasteryzacji możesz cieszyć się ich smakiem przez całą zimę. To ważne, ponieważ grzyby dostarczają cennych składników odżywczych.

Marynowane kurki - smak lasu zamknięty w słoiku

Kurki to jedne z najbardziej aromatycznych grzybów, które świetnie nadają się do marynowania. Dzięki octowej zalewie zachowują swój intensywny smak i jędrną strukturę na długie miesiące. Marynowane kurki doskonale sprawdzają się jako przekąska na zimno, dodatek do serów, sałatek czy dań mięsnych. To idealny sposób, aby cieszyć się smakiem lata także zimą.

Grzyby są również źródłem błonnika, witamin z grupy B i minerałów wspierających odporność. Mają niewiele kalorii, a jednocześnie zapewniają uczucie sytości. Dodatkowo zawierają antyoksydanty, które wspomagają organizm w walce z wolnymi rodnikami.

Reklama

Marynowane kurki - przepis

Składniki:

  • kilogram kurek (oczyszczonych i opłukanych).

Zalewa: 

  • litr wody, 
  • 200 ml octu 10%, 
  • 200 g cukru, 
  • 2 łyżki soli, 
  • 2 ziela angielskie, 
  • kilka ziarenek pieprzu. 

Do każdego słoika: 

  • 1/2 łyżeczki gorczycy, 
  • liść laurowy, 
  • 1/4 cebuli (pokrojonej w piórka lub plasterki). 

Sposób wykonania:

Kurki dokładnie oczyść. Najlepiej zasyp je solą, a potem polej wrzątkiem. Następnie dobrze osusz. Większe sztuki przekrój na pół. Mniejsze pozostaw w całości.  

Zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj łyżeczkę soli i blanszuj kurki przez 5 minut. Odcedź i przelej zimną wodą. Odstaw do przestudzenia. 

Do garnka wlej litr wody, dodaj ocet, cukier, sól, ziele angielskie i pieprz. Zagotuj i zostaw na małym ogniu przez 3 minuty, aż wszystko się rozpuści. Odstaw z ognia i wyłóż ziele angielskie. 

Do wyparzonych słoików włóż pół łyżeczki gorczycy, liść laurowy i 1/4 cebuli, pokrojonej w plasterki albo piórka. Następnie do każdego słoika nałóż kurki do 3/4 wysokości. 

Zalej grzyby gorącą zalewą, zostawiając centymetr wolnej przestrzeni od brzegu. Szczelnie zakręć słoiki. 

W dużym garnku wyłożonym ściereczką ustaw słoiki, zalej wodą do 3/4 ich wysokości. Pasteryzuj przez 10 minut od momentu zagotowania wody. Wyjmij marynowane kurki w słoikach i zostaw je do wystygnięcia. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zapomniane polskie jabłko. Jest o wiele zdrowsze niż nowoczesne odmiany, szarlotka wychodzi niepowtarzalna

Klasyczne mielone pójdą w odstawkę. Podkarpackie hreczanyki to niebo w gębie

Seniorzy powinni jeść w różnej formie. Ma ciekawy smak, dobrze wpływa na serce i stawy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby | przetwory | kurki