Prościutka sałatka na andrzejki. Nie narobisz się, a pierwsza znika z salaterek
Andrzejki to jedna z tych imprez, na których każdy chętnie coś przekąsi. Choć w tym roku wypadają w sobotę, nikt nie chce w tej sprawie spędzać całego dnia w kuchni. Właśnie dlatego na tej imprezie sprawdzą się dania smaczne, sycące, ale szybkie w przygotowaniu. Prosta sałatka spełnia wszystkie te kryteria.
Jeśli przygotowujesz w domu andrzejki lub nie chcesz iść z wizytą z pustymi rękoma, pomyśl o sałatce z tuńczyka. W przeciwieństwie do tradycyjnej jarzynowej nie wymaga długiego gotowania i żmudnego krojenia. Kilka minut i proste składniki dadzą w sycący, pyszny i chrupiący efekt.
Menu na andrzejki powinno być lekkie i szybkie w przygotowaniu. Powinno też bez problemu wytrzymać kilka godzin na stole. Wśród przekąsek doskonale sprawdzają się roladki z tortilli, minikanapki, śledzie w oleju lub w śmietanie. Zamiast koreczków podaj deskę serów, jej przygotowanie wymaga mniej pracy, a wygląda efektownie. Goście chętnie sięgają również po finger food z ciasta francuskiego, na przykład paszteciki z pieczarkami, minipizze albo szybkie zapiekane kanapki z serem. Na słodko warto podać kruche ciasteczka, domowe babeczki czy pierniczki.
Jeśli zastanawiasz się, jaką sałatkę podać na imprezie andrzejkowej, wybierz tę z tuńczyka. W przeciwieństwie do greckich koleżanek nie zwiędnie i nie podejdzie wodą. Jest też dużo prostsza w przygotowaniu niż klasyczna jarzynowa, a równie smaczna. Tuńczyk i jajka dostarczą gościom białka, a seler i cebulka witamin. Wszystko to sprawia, że sałatka z tuńczykiem stanie się imprezowym hitem w te andrzejki. Zniknie z salaterek najszybciej i to niezależnie od tego, ile jej przygotujesz.
Sałatka z tuńczykiem to jedna z najprostszych i najbardziej uniwersalnych propozycji imprezowych. Jej przygotowanie zajmuje kilkanaście minut, a składniki są takie, że zwykle masz je w domu. Idealnie komponuje się z innymi przekąskami stołowymi, ale tak naprawdę może być też samodzielnym daniem.
Składniki:
- 300 g tuńczyka z wody,
- 80 g ryżu,
- 3 duże jajka,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 2 ogórki kiszone,
- 2 zielone cebulki.
Składniki na dressing:
- 120 g majonezu,
- łyżka soku z cytryny,
- łyżka musztardy Dijon,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.
- 2 łyżki oleju i szczypiorek do podania.
Przygotowanie:
W garnku lub na patelni rozgrzej olej, dodaj ryż i smaż przez około 2 minuty. Powinien zrobić się przezroczysty. Następnie zalej odpowiednią ilością wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu i gotuj. Po ugotowaniu przykryj garnek pokrywką i owiń ręcznikami kuchennymi, by ryż odpoczął.
Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz, po czym pokrój na małe kawałki. Selera i zieloną cebulkę drobno posiekaj, ogórki pokrój w kostkę. Tuńczyka odsącz i rozdrobnij widelcem. Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj.
W osobnej miseczce przygotuj dressing. Wymieszaj ostrożnie majonez, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz. Zalej sosem składniki sałatki i dokładnie wymieszaj. Całość włóż do lodówki na minimum godzinę, by smaki się połączyły. Przed podaniem posyp szczypiorkiem.
Źródło: terazgotuje.pl. smaker.pl
Zobacz też:
Łyżka energii na zimne dni. Podniesie odporność lepiej niż suplementy z apteki
Obłędnie pyszne gołąbki, kasza i pieczarki robią tu robotę. Mój ulubiony przepis
Kurczak w dyniowo-marchewkowym sosie. Pomysł na szybki obiad