Reklama
Reklama

Zalewam gruszki masą budyniową. Szybkie ciasto na jesienne chłody

Ciasto z gruszkami i budyniem najlepiej smakuje jesienią. Pachnie wanilią, jest delikatne, nieco wilgotne i pełne naturalnej, owocowej słodyczy. To jeden z najprostszych deserów do upieczenia. Przepis jest bardzo uniwersalny, bo zamiast gruszek możesz użyć innych owoców.

Jesienią, gdy dni stają się coraz krótsze, a za oknem znacznie częściej widać deszcz niż słońce, pieczenie ciasta z gruszkami i masą budyniową staje się prawdziwym sposobem na poprawę humoru. W domu unosi się przepiękny zapach wanilii, a od rozgrzanego piekarnika od razu robi się cieplej. Deser jest prosty, ale przypomina najlepsze domowe wypieki mamy czy babci. To połączenie kruchego spodu z soczystymi gruszkami i aksamitnym kremem budyniowym. Takie ciasto z owocami pasuje na każdą okazję - do popołudniowej herbaty, po niedzielnym obiedzie lub na przekąskę do pracy. To klasyka w najlepszym wydaniu, dlatego nigdy się nie nudzi.

Reklama

Jakie gruszki są najlepsze do ciasta?

Do pieczenia ciast najlepiej wybierać twardsze i jeszcze lekko niedojrzałe gruszki. Takie owoce zachowują swój kształt, nie rozmiękają i nie puszczają zbyt wiele soku. Ciasto pozostaje sprężyste i nie zamienia się w zakalec. Przy tworzeniu deserów warto sięgnąć po odmiany takie jak Konferencja, Lukasówka, Klapsa czy Komisówka. Wszystkie doskonale znoszą wysokie temperatury i nabierają delikatności podczas pieczenia.

Idealna gruszka do ciasta powinna być jędrna (o zwartej strukturze) i o aromatycznym zapachu. Dojrzałe i bardziej soczyste okazy zostaw lepiej do przetworów, gdzie sprawdzą się idealnie. Wypieki z gruszkami najlepiej smakują, gdy owoce są jeszcze wczesnojesienne - wtedy mają naturalną słodycz, a nie są zbyt dojrzałe i przez to miękkie. Oczywiście, im świeższe owoce, tym lepszy efekt. 

Warto też pamiętać, że gruszki dobrze komponują się z przyprawami - wanilią, cynamonem, kardamonem i gałką muszkatołową. Same mają delikatny smak, dlatego potrzebują dodatków, aby nieco go wydobyć. Ciasto nabiera też wyjątkowo jesiennego charakteru, a podczas pieczenia w całym domu unosi się piękny aromat.

Ciasto z gruszkami i masą budyniową - przepis

Ciasto z gruszkami i masą budyniową po prostu zawsze wychodzi i naprawdę wielu osobom smakuje. Kruche ciasto, kremowa masa budyniowa i delikatne gruszki świetnie się ze sobą komponują. Wersja z budyniem waniliowym jest najbardziej klasyczna, ale można też użyć budyniu śmietankowego lub karmelowego. Przepis jest bardzo uniwersalny - polecam przygotować podobny wypiek, ale z jabłkami czy śliwkami. Każda wersja ma swój niepowtarzalny urok. Ciasto nie wymaga wyszukanych składników ani zbyt wiele pracy - trzeba mieć jednak trochę czasu na przyrządzenie ciasta kruchego. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić je wieczorem, a rano kontynuować kolejne kroki receptury. Ciasto można jeść na zimno lub na ciepło, gdy nieco ostygnie. Masa budyniowa będzie wtedy jednak bardziej płynna. 

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 600 g mąki pszennej tortowej,
  • kopiata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 200 g masła 82% (dobrze schłodzonego),
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżki zimnej wody,
  • szczypta soli.

Masa budyniowa:

  • 800 ml mleka,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 2 x opakowanie budyniu waniliowego w proszku (2 x 40 g),
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 2 żółtka (opcjonalnie).

Dodatkowo:

  • ok. 6 gruszek (raczej twardszych),
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie).

Sposób wykonania:

Przygotuj kruche ciasto. Pamiętaj, że masło i jajka powinny być zimne, wyjęte z lodówki tuż przed przyrządzaniem deseru. Na początku mąkę przesiej razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia na blat kuchenny lub stolnicę. Wsyp sól oraz dodaj zimne masło pokrojone w niewielką kostkę. Zrób wgłębienie na środku mąki, wbij żółtka i wlej zimną wodę. Zagnieć jak najszybciej na jednolite ciasto. Uformuj w lekko spłaszczoną kulę, przetnij na dwie części (jedna tylko trochę większa od drugiej) i obie zawiń w folię spożywczą. Większą część włóż do lodówki, a mniejszą do zamrażarki - na ok. 2 godziny. 

Gdy do wyjęcia ciasta zostanie około pół godziny zabierz się za przygotowanie masy budyniowej. Odlej szklankę mleka, a resztę wlej do garnka. Do naczynia wsyp też cukier i cukier wanilinowy (ja dodałam też odrobinę ziarenek wanilii dla podkręcenia smaku, ale nie trzeba tego robić), zacznij podgrzewać i wymieszaj, żeby cukier się rozpuścił. Odłożoną szklankę mleka przelej do miski. Wsyp do niej cały proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Wymieszaj dokładnie, żeby składniki się połączyły i żeby w masie nie zostały żadne grudki. Gdy mleko w garnku zacznie się gotować, zmniejsz ogień i cały czas mieszając, wlej przygotowaną masę. Trzymaj na palniku jeszcze przez chwilę, do zgęstnienia budyniu. Odstaw z ognia.

Obierz owoce, wykrój gniazda nasienne. Pokrój gruszki na spore kawałki lub plastry, skrop sokiem z cytryny. 

Wyjmij ciasto z lodówki. Tortownicę o średnicy ok. 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli ciasto jest elastyczne, odrywaj kawałki i wyklej nim spód formy. Jeśli zrobiło się twarde, możesz je zetrzeć na tarce o dużych oczkach i lekko dociskać palcami, aby połączyło się w formie. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza (w trybie góra-dół) i piecz ok. 20 minut, aż lekko się zarumieni. Nie wyłączaj piekarnika.

Wyjmij podpieczony spód i wyłóż na niego gruszki. Zalej masą budyniową. Następnie wyjmij drugą część ciasta z zamrażarki. Zetrzyj ciasto na dużych oczkach tartki, aby na wierzchu powstała równomiernie rozłożona kruszonka. Włóż z powrotem do piekarnika (180 stopni Celsjusza, tryb góra-dół) i piecz ok. 40-45 minut do zarumienienia się górnej warstwy ciasta. Po tym czasie wyjmij i wystudź. Ciasto z gruszkami i masą budyniową możesz udekorować cukrem pudrem przed podaniem, jeśli lubisz słodsze desery.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Obłędnie kremowa marchew po mazursku. Mój ulubiony dodatek do obiadu

Najlepsze śledzie na andrzejki. Ta przekąska pierwsza znika ze stołu

Wilgotne ciasto mandarynkowe. Zniknie co do ostatniego okruszka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | gruszki | desery | słodycze