Reklama
Reklama

Zalewam gruszki masą budyniową. Szybkie ciasto na jesienne chłody

Ciasto z gruszkami i budyniem najlepiej smakuje jesienią. Pachnie wanilią, jest delikatne, nieco wilgotne i pełne naturalnej, owocowej słodyczy. To jeden z najprostszych deserów do upieczenia. Przepis jest bardzo uniwersalny, bo zamiast gruszek możesz użyć innych owoców.

Jesienią, gdy dni stają się coraz krótsze, a za oknem znacznie częściej widać deszcz niż słońce, pieczenie ciasta z gruszkami i masą budyniową staje się prawdziwym sposobem na poprawę humoru. W domu unosi się przepiękny zapach wanilii, a od rozgrzanego piekarnika od razu robi się cieplej. Deser jest prosty, ale przypomina najlepsze domowe wypieki mamy czy babci. To połączenie kruchego spodu z soczystymi gruszkami i aksamitnym kremem budyniowym. Takie ciasto z owocami pasuje na każdą okazję - do popołudniowej herbaty, po niedzielnym obiedzie lub na przekąskę do pracy. To klasyka w najlepszym wydaniu, dlatego nigdy się nie nudzi.

Reklama

Jakie gruszki są najlepsze do ciasta?

Do pieczenia ciast najlepiej wybierać twardsze i jeszcze lekko niedojrzałe gruszki. Takie owoce zachowują swój kształt, nie rozmiękają i nie puszczają zbyt wiele soku. Ciasto pozostaje sprężyste i nie zamienia się w zakalec. Przy tworzeniu deserów warto sięgnąć po odmiany takie jak Konferencja, Lukasówka, Klapsa czy Komisówka. Wszystkie doskonale znoszą wysokie temperatury i nabierają delikatności podczas pieczenia.

Idealna gruszka do ciasta powinna być jędrna (o zwartej strukturze) i o aromatycznym zapachu. Dojrzałe i bardziej soczyste okazy zostaw lepiej do przetworów, gdzie sprawdzą się idealnie. Wypieki z gruszkami najlepiej smakują, gdy owoce są jeszcze wczesnojesienne - wtedy mają naturalną słodycz, a nie są zbyt dojrzałe i przez to miękkie. Oczywiście, im świeższe owoce, tym lepszy efekt. 

Warto też pamiętać, że gruszki dobrze komponują się z przyprawami - wanilią, cynamonem, kardamonem i gałką muszkatołową. Same mają delikatny smak, dlatego potrzebują dodatków, aby nieco go wydobyć. Ciasto nabiera też wyjątkowo jesiennego charakteru, a podczas pieczenia w całym domu unosi się piękny aromat.

Ciasto z gruszkami i masą budyniową - przepis

Ciasto z gruszkami i masą budyniową po prostu zawsze wychodzi i naprawdę wielu osobom smakuje. Kruche ciasto, kremowa masa budyniowa i delikatne gruszki świetnie się ze sobą komponują. Wersja z budyniem waniliowym jest najbardziej klasyczna, ale można też użyć budyniu śmietankowego lub karmelowego. Przepis jest bardzo uniwersalny - polecam przygotować podobny wypiek, ale z jabłkami czy śliwkami. Każda wersja ma swój niepowtarzalny urok. Ciasto nie wymaga wyszukanych składników ani zbyt wiele pracy - trzeba mieć jednak trochę czasu na przyrządzenie ciasta kruchego. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić je wieczorem, a rano kontynuować kolejne kroki receptury. Ciasto można jeść na zimno lub na ciepło, gdy nieco ostygnie. Masa budyniowa będzie wtedy jednak bardziej płynna. 

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 600 g mąki pszennej tortowej,
  • kopiata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 200 g masła 82% (dobrze schłodzonego),
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżki zimnej wody,
  • szczypta soli.

Masa budyniowa:

  • 800 ml mleka,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 2 x opakowanie budyniu waniliowego w proszku (2 x 40 g),
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 2 żółtka (opcjonalnie).

Dodatkowo:

  • ok. 6 gruszek (raczej twardszych),
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie).

Sposób wykonania:

Przygotuj kruche ciasto. Pamiętaj, że masło i jajka powinny być zimne, wyjęte z lodówki tuż przed przyrządzaniem deseru. Na początku mąkę przesiej razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia na blat kuchenny lub stolnicę. Wsyp sól oraz dodaj zimne masło pokrojone w niewielką kostkę. Zrób wgłębienie na środku mąki, wbij żółtka i wlej zimną wodę. Zagnieć jak najszybciej na jednolite ciasto. Uformuj w lekko spłaszczoną kulę, przetnij na dwie części (jedna tylko trochę większa od drugiej) i obie zawiń w folię spożywczą. Większą część włóż do lodówki, a mniejszą do zamrażarki - na ok. 2 godziny. 

Gdy do wyjęcia ciasta zostanie około pół godziny zabierz się za przygotowanie masy budyniowej. Odlej szklankę mleka, a resztę wlej do garnka. Do naczynia wsyp też cukier i cukier wanilinowy (ja dodałam też odrobinę ziarenek wanilii dla podkręcenia smaku, ale nie trzeba tego robić), zacznij podgrzewać i wymieszaj, żeby cukier się rozpuścił. Odłożoną szklankę mleka przelej do miski. Wsyp do niej cały proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Wymieszaj dokładnie, żeby składniki się połączyły i żeby w masie nie zostały żadne grudki. Gdy mleko w garnku zacznie się gotować, zmniejsz ogień i cały czas mieszając, wlej przygotowaną masę. Trzymaj na palniku jeszcze przez chwilę, do zgęstnienia budyniu. Odstaw z ognia.

Obierz owoce, wykrój gniazda nasienne. Pokrój gruszki na spore kawałki lub plastry, skrop sokiem z cytryny. 

Wyjmij ciasto z lodówki. Tortownicę o średnicy ok. 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli ciasto jest elastyczne, odrywaj kawałki i wyklej nim spód formy. Jeśli zrobiło się twarde, możesz je zetrzeć na tarce o dużych oczkach i lekko dociskać palcami, aby połączyło się w formie. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza (w trybie góra-dół) i piecz ok. 20 minut, aż lekko się zarumieni. Nie wyłączaj piekarnika.

Wyjmij podpieczony spód i wyłóż na niego gruszki. Zalej masą budyniową. Następnie wyjmij drugą część ciasta z zamrażarki. Zetrzyj ciasto na dużych oczkach tartki, aby na wierzchu powstała równomiernie rozłożona kruszonka. Włóż z powrotem do piekarnika (180 stopni Celsjusza, tryb góra-dół) i piecz ok. 40-45 minut do zarumienienia się górnej warstwy ciasta. Po tym czasie wyjmij i wystudź. Ciasto z gruszkami i masą budyniową możesz udekorować cukrem pudrem przed podaniem, jeśli lubisz słodsze desery.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Pradziadek naszego schabowego. Mięso po usmażeniu jest naprawdę soczyste

Kawa z aromatycznym dodatkiem stopuje apetyt. Wystarczy szczypta, by minął ból głowy i stres

Proste ciasto do kawy i herbaty. Żabie Oczko skrywa waniliową rozkosz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | gruszki | desery | słodycze