Reklama
Reklama

Zapiekanka na bogato. Wykorzystasz resztki z lodówki i będziesz mieć obiad na 2 dni

Zapiekanka na bogato to obiad dla całej rodziny, który z powodzeniem możesz przygotować na dwa, a nawet na trzy dni. Danie jest niezwykle pożywne, aromatyczne i przypadnie do gustu nawet największym niejadkom. Kremowe wnętrze skrywa się pod chrupiącą pierzynką z sera i boczku.

Zapiekanki mają dwie główne zalety - robi się je prosto i zazwyczaj wystarczają na dwa dni. Jeśli przygotujesz zapiekankę na bogato, to masz jeszcze gwarancję pysznego smaku.

Z czego jest zrobiona zapiekanka na bogato?

Nazwa sugeruje, że zapiekanka jest bardzo sycąca... i to prawda. Potrzebne do jej przygotowania produkty spożywcze są treściwe i pozostawiają uczucie sytości na dłużej. Zapiekanka na bogato to połączenie pełnych witaminy C ziemniaków oraz warzyw, takich jak papryka czy cebula. Składniki dostarczą organizmowi dawkę błonnika pokarmowego, który przyspieszy trawienie i rozrusza jelita. 

W zapiekance na bogato nie mogło zabraknąć mięsa, a dokładnie boczku wędzonego. Ten sprawia, że danie zawiera źródło białka, ale też staje się bardziej pożywne i kaloryczne. Boczek wspaniale komponuje się z ziemniakami i cebulą, podkreślając ich pyszny smak. W składzie dania głównego znalazły się też jajka, musztarda i przyprawy, które razem tworzą aromatyczny sos i nadają potrawie soczystości. Całość wieńczy roztopiony i przyjemnie ciągnący się ser cheddar.

Przy tak wielu użytych produktach nie można powiedzieć, że danie nie nasyci lub jest mało wartościowe.

Zapiekanka na bogato - przepis

Składniki:

  • 500 g ziemniaków, 
  • 200 g boczku wędzonego w kostce,
  • 150 g sera cheddar lub innego ulubionego, 
  • cebula, 
  • czerwona papryka, 
  • żółta papryka, 
  • 6 jajek, 
  • 400 ml mleka, 
  • 1/2 łyżeczki musztardy, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 
  • łyżeczka suszonego tymianku.

Dodatkowo: 

  • świeży tymianek do posypania, 
  • olej do wysmarowania formy. 

Sposób wykonania:

Ziemniaki obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Podgotuj je przez 10 minut w osolonej wodzie. Odcedź i ostudź. Boczek pokrój w niewielką kostkę, tak samo jak oba rodzaje papryki. Cebulę drobno poszatkuj. 

Rozgrzej suchą patelnię. Dodaj boczek i podsmaż do wytopienia tłuszczu. Dołóż cebulę i smaż wszystko razem przez ok. 2 minuty. Odstaw. 

Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. Włóż połowę ziemniaków, następnie połowę boczku z cebulą i papryki. Na wierzchu rozłóż drugą część ziemniaków. 

W dużej misce wymieszaj mleko z jajkami, musztardą i przyprawami. Wlej masę na wierzch zapiekanki. Następnie posyp ją tartym serem i rozłóż równomiernie pozostałe boczek, cebulę i paprykę. 

Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nastawionego na 175 stopni Celsjusza i piecz przez 45-55 minut. Następnie usuń folię i kontynuuj smażenie przez kolejne 10 minut. 

Zapiekankę na bogato wyjmij i odstaw na 10 minut przed nałożeniem. Serwuj na ciepło, posypaną świeżym tymiankiem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Proste sznycelki z panierką. Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

Przepis na kiełbasę morawską mam od sąsiada. Nie wierzyłam, że uda mi się zrobić takie delicje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: danie główne | zapiekanki | ziemniaki | ser | mięso | warzywa