Zapiekanka na bogato. Wykorzystasz resztki z lodówki i będziesz mieć obiad na 2 dni
Zapiekanka na bogato to obiad dla całej rodziny, który z powodzeniem możesz przygotować na dwa, a nawet na trzy dni. Danie jest niezwykle pożywne, aromatyczne i przypadnie do gustu nawet największym niejadkom. Kremowe wnętrze skrywa się pod chrupiącą pierzynką z sera i boczku.
Zapiekanki mają dwie główne zalety - robi się je prosto i zazwyczaj wystarczają na dwa dni. Jeśli przygotujesz zapiekankę na bogato, to masz jeszcze gwarancję pysznego smaku.
Nazwa sugeruje, że zapiekanka jest bardzo sycąca... i to prawda. Potrzebne do jej przygotowania produkty spożywcze są treściwe i pozostawiają uczucie sytości na dłużej. Zapiekanka na bogato to połączenie pełnych witaminy C ziemniaków oraz warzyw, takich jak papryka czy cebula. Składniki dostarczą organizmowi dawkę błonnika pokarmowego, który przyspieszy trawienie i rozrusza jelita.
W zapiekance na bogato nie mogło zabraknąć mięsa, a dokładnie boczku wędzonego. Ten sprawia, że danie zawiera źródło białka, ale też staje się bardziej pożywne i kaloryczne. Boczek wspaniale komponuje się z ziemniakami i cebulą, podkreślając ich pyszny smak. W składzie dania głównego znalazły się też jajka, musztarda i przyprawy, które razem tworzą aromatyczny sos i nadają potrawie soczystości. Całość wieńczy roztopiony i przyjemnie ciągnący się ser cheddar.
Przy tak wielu użytych produktach nie można powiedzieć, że danie nie nasyci lub jest mało wartościowe.
Składniki:
- 500 g ziemniaków,
- 200 g boczku wędzonego w kostce,
- 150 g sera cheddar lub innego ulubionego,
- cebula,
- czerwona papryka,
- żółta papryka,
- 6 jajek,
- 400 ml mleka,
- 1/2 łyżeczki musztardy,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
- łyżeczka suszonego tymianku.
Dodatkowo:
- świeży tymianek do posypania,
- olej do wysmarowania formy.
Sposób wykonania:
Ziemniaki obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Podgotuj je przez 10 minut w osolonej wodzie. Odcedź i ostudź. Boczek pokrój w niewielką kostkę, tak samo jak oba rodzaje papryki. Cebulę drobno poszatkuj.
Rozgrzej suchą patelnię. Dodaj boczek i podsmaż do wytopienia tłuszczu. Dołóż cebulę i smaż wszystko razem przez ok. 2 minuty. Odstaw.
Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. Włóż połowę ziemniaków, następnie połowę boczku z cebulą i papryki. Na wierzchu rozłóż drugą część ziemniaków.
W dużej misce wymieszaj mleko z jajkami, musztardą i przyprawami. Wlej masę na wierzch zapiekanki. Następnie posyp ją tartym serem i rozłóż równomiernie pozostałe boczek, cebulę i paprykę.
Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nastawionego na 175 stopni Celsjusza i piecz przez 45-55 minut. Następnie usuń folię i kontynuuj smażenie przez kolejne 10 minut.
Zapiekankę na bogato wyjmij i odstaw na 10 minut przed nałożeniem. Serwuj na ciepło, posypaną świeżym tymiankiem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ten obiad zadowoli nawet największego głodomora. Zaserwuj mu Kotlety po chłopsku
Łyżkowe ciasto śliwkowe. Z tym przepisem poradzi sobie nawet laik
Na jego cześć odbywa się festiwal. Gulasz z 3 rodzajów mięs syci i rozgrzewa