Reklama
Reklama

Zapiekanka na bogato. Wykorzystasz resztki z lodówki i będziesz mieć obiad na 2 dni

Zapiekanka na bogato to obiad dla całej rodziny, który z powodzeniem możesz przygotować na dwa, a nawet na trzy dni. Danie jest niezwykle pożywne, aromatyczne i przypadnie do gustu nawet największym niejadkom. Kremowe wnętrze skrywa się pod chrupiącą pierzynką z sera i boczku.

Zapiekanki mają dwie główne zalety - robi się je prosto i zazwyczaj wystarczają na dwa dni. Jeśli przygotujesz zapiekankę na bogato, to masz jeszcze gwarancję pysznego smaku.

Z czego jest zrobiona zapiekanka na bogato?

Nazwa sugeruje, że zapiekanka jest bardzo sycąca... i to prawda. Potrzebne do jej przygotowania produkty spożywcze są treściwe i pozostawiają uczucie sytości na dłużej. Zapiekanka na bogato to połączenie pełnych witaminy C ziemniaków oraz warzyw, takich jak papryka czy cebula. Składniki dostarczą organizmowi dawkę błonnika pokarmowego, który przyspieszy trawienie i rozrusza jelita. 

Reklama

W zapiekance na bogato nie mogło zabraknąć mięsa, a dokładnie boczku wędzonego. Ten sprawia, że danie zawiera źródło białka, ale też staje się bardziej pożywne i kaloryczne. Boczek wspaniale komponuje się z ziemniakami i cebulą, podkreślając ich pyszny smak. W składzie dania głównego znalazły się też jajka, musztarda i przyprawy, które razem tworzą aromatyczny sos i nadają potrawie soczystości. Całość wieńczy roztopiony i przyjemnie ciągnący się ser cheddar.

Przy tak wielu użytych produktach nie można powiedzieć, że danie nie nasyci lub jest mało wartościowe.

Zapiekanka na bogato - przepis

Składniki:

  • 500 g ziemniaków, 
  • 200 g boczku wędzonego w kostce,
  • 150 g sera cheddar lub innego ulubionego, 
  • cebula, 
  • czerwona papryka, 
  • żółta papryka, 
  • 6 jajek, 
  • 400 ml mleka, 
  • 1/2 łyżeczki musztardy, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 
  • łyżeczka suszonego tymianku.

Dodatkowo: 

  • świeży tymianek do posypania, 
  • olej do wysmarowania formy. 

Sposób wykonania:

Ziemniaki obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Podgotuj je przez 10 minut w osolonej wodzie. Odcedź i ostudź. Boczek pokrój w niewielką kostkę, tak samo jak oba rodzaje papryki. Cebulę drobno poszatkuj. 

Rozgrzej suchą patelnię. Dodaj boczek i podsmaż do wytopienia tłuszczu. Dołóż cebulę i smaż wszystko razem przez ok. 2 minuty. Odstaw. 

Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. Włóż połowę ziemniaków, następnie połowę boczku z cebulą i papryki. Na wierzchu rozłóż drugą część ziemniaków. 

W dużej misce wymieszaj mleko z jajkami, musztardą i przyprawami. Wlej masę na wierzch zapiekanki. Następnie posyp ją tartym serem i rozłóż równomiernie pozostałe boczek, cebulę i paprykę. 

Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nastawionego na 175 stopni Celsjusza i piecz przez 45-55 minut. Następnie usuń folię i kontynuuj smażenie przez kolejne 10 minut. 

Zapiekankę na bogato wyjmij i odstaw na 10 minut przed nałożeniem. Serwuj na ciepło, posypaną świeżym tymiankiem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Sałatka, od której nie można się oderwać. Wystarczą 3 dobrze dobrane składniki

Chrupiące ziemniaki na niedzielny obiad. Przygotuj je tak, jak robią to Brytyjczycy

Nazwa tego ciasta bawi wszystkich. To prawdziwy klasyk idealny na weekend

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: danie główne | zapiekanki | ziemniaki | ser | mięso | warzywa